Купус слава – расте и негује

Цаббаге Глори ПхотоЗа старе Грке, купус је био симбол трезвитости. Питагора је пуно толико веровала у своје лековите особине да је био ангажован у њеном избору. Постепено, од обале Средоземног мора и Атлантика, купус је мигриран на територију древног Руса, који се простире по земљама Евроазије и постао је једна од најчешће коришћених биљних култура европске кухиње. За становнике Русије традиционална сорта се сматра бијелим купусом, за култивацију од којих је 30% посејаних површина издвојено. Посебно место међу врстама купуса купа је Слава. Зашто је она толико волела вртларство и како то расти?

Опис сорте

Купус слава односи се на средње сазревање сорте купуса купуса, с обзиром да се глава формира 110-125 дана након појаве. Као биљка која воли влагу, разноврсна купус Слава разликује се од добре толеранције због недостатка влаге.

Према званичној карактеристици купуса, Слава даје високу принос од 12,5 кг / м2. Огородникам ова сорта купуса заљубила се за његов одличан укус и способност да се одупру главним болестима који утичу на купус.

Глава главе је округла или округла. Тежина купуса варира од 2,5 до 4,5 кг. Листови купуса су споља бледо зелене, ау резу су беле.

Слатка купуса је добро транспортована, може се складиштити до 3 месеца, не пуца. Има добар тржишни изглед и стога се успешно продаје иза бројача продаје.

Укус свежег купуса може се уживати до почетка јануара, али је такође добар у киселој киселини.

Карактеристике купуса: Слава 1305 и Слава Грибовска 231

Постоје два типа купуса, Слава: 1305 и Грибовскаиа 231. Укратко размотрите карактеристике врсте купуса Слава:

 1. Слава Грибовскаиа 231. Формација главе је 100-110 дана након садње садница у тлу. Зрела глава масе од 2-3 кг има добру густину и има заобљен облик. Према каталогу описа сорти купуса, Слава Грибовскаја даје принос од 6,6 до 8,9 кг по 1 м2. Структура листова је фино змечана, ивица је глатка, боја тамно зелена са лаким воштаним премазом. Цијењен због своје непристности према земљама и бољој толеранцији због недостатка влаге.
  Купус Слава Грибовскаиа 231
 2. Слава 1305. Матура 14 дана након претходне врсте, али се одликује већим приносом и отпорношћу на пуцање. Боља отпорност на мукозну бактериозу. Коцхани даје веће (3-5 кг), али мање густо. Он се чува нешто лошије, јер се брже плени.
  Купус слава 1305

Обе врсте се узгајају за потрошњу јесењем и киселом.

Узгој купуса Слава

Да би се осигурало да је жетва задовољна баштованом, потребно је узети у обзир основне захтеве за узгој купуса Слава:

 • Слатка купуса узгаја се од садница и садница.
 • Семе купуса Слава за саднице је засадена у неогреваним пластеницима, покривеним филмом или под тунелским покривачем у врту у првој половини априла.
 • Оптимална температура за сјемење – 12-18Ц.
 • Да би се садница добро развила, једна биљка треба површину од 25 цм2.
 • Саднице су спремне за садњу у тлу, ако је формирало 5-6 стварних листова, и достигао висину од 15 цм. У правилу се овај тренутак јавља средином маја – почетком јуна.
 • Прије преноса садница на отворено тло, треба га отврднути 6-8 дана.
 • За слетање у земљу, изаберите соларни поклопац.
 • Схема изливања у тлу: 60к60 цм.
 • 2-3 сата пре трансплантације садница, земљиште се залива у земљи.

Пресађивање садница купуса Слава на отвореном простору

Одвојено, потребно је одредити особине припреме земљишта за пресађивање садница:

 • Цаббаге Глори воли слабо закисељено плодно тло са пХ-вредностом близу 6. Ако је пХ вредност превисока, онда треба радити лимење;
 • купус Слава ће се добро развијати ако су његови претходници били кромпир, строчнице или вишегодишње;
 • од јесени је земљиште добро варјено и уведен је свеж стајњак (70-80 кг / м2) или хумус (40-50 кг / м2);
 • Пре сјећења сјемена, тло се изравнава с куглицама.

Размотримо детаљније процес сјећења сјемена купуса Слава под тунелским склоништима:

 • семена су засадјена у претходно направљеним жлебовима дубине 1-1,5 цм, смештене на растојању од 7-8 цм један од другог;
 • посејана семена се залијевају и покривају подметачима, који се не уклањају док се не појаве прве пуцње;
 • након појављивања првог листа, саднице се разређују тако да постоји 5 цм слободног простора између суседних биљака;
 • водите саднице како се тла суше.

Да бисте развили јаке саднице, потребно је да се храните на време. Врхунска обрада се одвија у две фазе:

 1. Фаза 1. Прво ђубрење се врши када се на садницама формирају два стварна лишћа. За припрему смеше ђубрива, суперфосфата (6 г), амонијум нитрата (5 г) и калијум хлорида (2 г) се користе за 1 квадратни метар земље. Добијена смеша је раштркана између кревета и добро залијепљена.
 2. Корак 2. Друга секунда храњења долази недељу дана после прве. Саднице за трансплантацију у земљу су спремне за 30-35 дана.

Брига о купусу Слава

Када се саднице посадите на отвореном тлу, брига за купус Слава подразумијева обилно заливање, контролу штеточина и благовремено храњење.

Заливање и хлебање купуса

По правилу, купус Слава треба да се залије 7-8 пута током читавог периода вегетације. И након наводњавања препоручује се да узгајају купусу за стимулацију раста нових корена и, као последицу, формирање већих купусих глава. Али заливање треба зауставити 2-3 недеље пре планиране жетве.

Да би се обесхрабрили штеточини, кревет од купуса је посадјен снажним биљком, на пример мариголама или петунијом, главна ствар је да ове биљке не сијају купус.

Врхунска облога купуса Слава се врши у три фазе:

 1. Фаза 1. После 2 седмице након садјења садница у тлу, прво топно обрађивање биљака се врши са ферментираним раствором муллеина: 5 кантица се употребљава за 1 канту на 10 литара.
 2. Фаза 2. Друга храњења се одвијају током формирања главе. До раствора Муллеина већ је додато дрвено пепео (50 г по канти).
 3. Фаза 3. Трећа храњења се изводе 3-4 недеље након претходне употребе исте технологије.

Добра карактеристика за купусу Глори вреди јој дати место у својој башти. Једноставан процес култивације и бриге о купусу Слава биће награђен одличним укусом овако популарног и корисног поврћа.

Видео о узгајању купуса

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector