Резултат одговарајуће бриге Мокрове су одавно познате по својим вредним елементима у траговима. Садржи пуно каротена, калијума, флуора, гвожђа итд. Све у свему, све то често није довољно за наше тело. Можда је због тога ова култура гајена у готово сваком повртном врту. Није тако тешко то урадити, али понекад почетци вртларима суочавају се са неким потешкоћама. Да бисмо их разријешили у овом чланку, причамо о томе како се посејати шаргарепу, након колико дана шаргарепа расте након сетве ио начинима који омогућавају повећање клијавости семена. У принципу, све је у реду.

Шта одређује клијавост шаргарепе?

Често се многи пољопривредни произвођачи жале да имају лоше семе шаргарепе. Од чега зависи? Који фактори утичу на клијавост семена?

Сада ћемо покушати да разумемо ово:

  • Сакупљање шаргарепа у ћелијеУслови сетве. Време настанка корења директно зависи од периода када је култура посејана. На пример, шаргарепа у априлу ће порасти много дуже него у мају.
  • Температура. На пакетима се обично пише оптимална температура ваздуха, на којој се сјеменити. Ако су ниже од очекиваног, пуцњаве се могу појавити много касније. На пример, на температури од 4-5 степени Ц, шаргарепа ће се повећати за око 45 дана. Ако се ваздух загрије до 12 степени, корени се појављују за 16 дана. На температури од +20 степени, семе ће клијати много раније – након 9 дана.
  • Земља. Од овога показатеља, скоро 80% успеха – шаргарепа, што год они кажу у различитим изворима, веома је захтјеван за састав земље. Па ова култура расте на лаганим земљиштима (иловната, пешчана, тресет). Тешка иловица не одговара.
  • Припрема семена за сетвуРок трајања. За све културе је приближно 3-5 година. Што је “свеже” семе, то више расте заједно. Осим тога, потребно је обратити пажњу како се сјеме складиште. Најбоље је да је у тамној просторији са вентилацијом.

Related  Популаран међу становницима викенда је диња

Колико шаргарепа? Одговор на ово питање које смо дали, сада је време да се разговара о приближним датумима сетве ове културе.

Услови сетве шаргарепе

Еарли ЦропДо данас постоје одређени датуми сетве шаргарепе. Све зависи од региона.

  • Средњи и централни региони Русије. Састојци раног сазревања обично се посећују од 20. до 25. априла. Средњи звижди су слетели мало касније – од 25. априла до 5. маја.
  • Јужни регион Русије. Овде се шаргарепи пуштају много раније. Приближни услови сетве од 10. до 20. марта.

За рану бербу уобичајено је да се под зимом постави шаргарепа. Ово се ради јесењем, обично крајем октобра. Узгајани усјеви се сакупљају овако много раније, око 2 седмице.

Како брзо растати шаргарепу

Сајење сјемена дражејаС обзиром да се сјемење шаргарепа доста дуго повећава, вртларари препоручују бржу клијавост користе неколико ефикасних начина:

  1. Сипање семена. Овај метод је најчешћи. Његова суштина лежи у чињеници да се семе шаргарепе стављају на дан у контејнер и напуни мало воде (температура треба да буде +18 +20 степени). Главна ствар је да се уверите да нема пуно течности, у супротном ће се десити супротан ефекат – шаргарепа ће се растати дуго времена. Након 24 сата, вода се исушује, семе су уредно постављене на тканини (можете користити салвету, газу итд.) И омогућити им да се темељито осуше. Тешко је рећи тачно након колико дана се корење подиже приликом коришћења овог метода. Обично се ово дешава после недеље или једне и по, али у зависности од времена, време се може променити.
  2. Калцинација семена. Ова метода дозвољава не само повећање садница, већ и спречавање штете коренских усјева од штеточина. Дакле, једнократна топлотна обрада је следећа: семе се сипају топлом водом (температура треба да буде око 45 степени Целзијуса) и остављена 3-3.5 сати. Након истека времена, течност се исушује и сјеме се постављају на чисту површину (боље је да се третира манганом) и чекају да се осуше. Ако се топлотна обрада изводи правилно, онда се, поред повећања клијања семена, може очекивати добар развој биљака и добар принос.
  3. Потапање у препарате који убрзавају раст. Метода је најједноставнија, не траје много времена. Семе су натопљене (у трајању од 2 сата) у пред-разређеним стимулатором раста, на пример у “Епин”, а затим се добро осуше.

Related  Саднице у шкољки јаја – једноставно, практично и профитабилно решење

Добра жетваДодати, поред горе наведених третмана, саветује се заштићеним вртларима да не забораве на дезинфекцију семена. Обично за ову употребу, манган, формалин. Употреба ових средстава може спријечити различите гљивичне болести биљака, као и смањити вјероватноћу оштећења коријенског поврћа од штеточина.

Тајне посаде шаргарепа – видео