БегониаПлешање и дивљење луксуза његовог цветања бегоније неће бити једне године, ако се одазива на његово складиштење у вансезоној сезони и осигурава правилну негу цвијета у зимском периоду.

Врсте Бегониа

Пре него што причамо о томе како задржати бегоније у зимском периоду, почнимо са разликовањем неколико типова бегоније:

  • украсне и листопадне;
  • густо;
  • тубероус.

Жута бегонијаСваки од њих током зимског периода захтијева одређене услове притвора.
Бушасте и украсне листопадне врсте нису потребне посебне услове за зимовање. Да не би умрли у зиму, довољно је прекинути сувим стабљима приликом хладног времена и срушити грмље сламом или падом баштенског листа.

Најзахтевнији за збрињавање и одржавање у зимским бубонима.

Љепота и трајање цветања овог величанственог цвета директно зависи од тога како се зими брине о бегонијама.
Ако бегонија не дуго цвети, или има мале и мале цвијеће – то показује да је зими ускладиштено неправилно.

Брига о бегонијама које се узгајају у земљи

тубер бегониаБиљке одраслих имају прилично велике кртоле. Ако су расли на отвореном, онда, покушавајући да их не оштете, откопају се када дођу први мрази.
Међутим, није вредно журбе да ископамо биљку, јер јесење мразе гомоља не штете.
Неопходно је чекати, када ће сам цвет бити припремљен за зимовање – то јест, вегетативни део ће се одмарати, листови ће постати жути и пасти.

Поред тога, на крају сезоне раста, кртоле се значајно повећавају, повећавају њихову масу, с обзиром да сви храњиви састојци нестају када се надовезујући дио одсече. Истовремено, постављени су пупољци обнављања, од којих ће се нове погибије развијати након што је бегонија преоптерећена.

Копање, морате смањити Фростбиттен стабљике, остављајући процесе површинске (конопље) у висини не већој од 3 цм. Ова процедура спречава стварање патогених гљивица које доприносе инфекције кртола.

Related  Изаберите марелице за московску област – најбоље сорте локалне селекције

туберозна бегонија са калупомЗатим, биљка се очисти од земље, ставља у кутију и остави да се осуши у добро проветреној, топлој сухи просторији. После две недеље, када се корени осуше, уклоните скупљене калупе и преостало тло.

Затим, кртоле се постављају у дрвену кутију у неколико редова и сипају речним песком или сувим тресетом уз додатак вермикулита.
Додавање вермикулита је врло пожељно, јер због своје способности регулисања влаге супстрата, ризик од гнева корена је знатно смањен.

Важно је: сипати гомоље са мешавином песка, тако да су изоловани једни од других – то смањује проценат њиховог пада.

Припремљен за хибернацију бегониа постављен на хладно место где температура не би требало да прелази 10 ° Ц, влажност од око 60% – то су обично подруми и подруми.
Биљка остаје у мирном периоду скоро три месеца – од средине новембра до скоро до краја фебруара, за то време не можете водити, иначе ћете пробудити спавање пупоље.
Периодично, али бар једном мјесечно, гледају на стање гомоља за присуство калупа и гнева корена.
Ако се пронађе лезија, он се љушти и третира са колоидним сумпором или зеленом материјом. Ако је лезија обимна, тада се биљка уклони да спречи ширење инфекције.

У рано пролеће, у марту, када је кртоле почети да пробуди успаване цветних пупољака, они се извлачи из песка и стављен на мокром клијања подлогу припремљене додавањем тресета хумуса и квалитетну речни песак, узет у истом износу.
Контејнери са гајењем гомоља су постављени ближе светлости, заливање је ограничено, температура садржаја је око 18 ° Ц.
Кртолци клизе полако и неједнако. Пре свега, они се укорењавају. Спроутс који се појављују касније треба да буду сенки од сунца и чешће проветравају, али не дозвољавају нацрте.

Related  Врсте кромпира: познати, корисни и не много

Овај пут је погодан за раздвајање кртола, њихову репродукцију. Сечење се третира са колоидним сумпром у праху или прашњавим угљем.

Многи успјешно успевају у зимском периоду спасити бегонију у кутијама с копном земље у ложи, ако се не замрзне, или на најхладнијим местима у стану – на балкону или улазним вратима.

Како задржати младе гомоље бегоније зими

Све ове акције су добре за здраве и јаке кртоле. У случају када су веома мале и мршаве, мораће да дође на други начин.
Чињеница је да је понашање младог биљке и одраслог цвета веома различито, зато се гомоље различитих величина држе различите током периода одмора.

  • Мале нодуле прве године цвијета треба држати на хладном мјесту зими и морају се периодично залијевати, иначе се коријен систем може смањити.
    Период одмора у првој години је сасвим уобичајен, јер у зимском периоду њихове пијаце не нестају, иако раст престаје.
  • Након ископавања таквог гомоља, ставља се у пластичну врећу испуњену сувим тресетом и ставља у домаћинским фрижидером. Периодично прегледајте бегонију. У случајевима превременог појављивања калупа, они морају бити избачени, јер они нису одрживи.
  • Младе бегоне се могу оставити да проводе зиму у кутијама постављеним на хладном светлошћу, умјерено залијеваним. Са почетком пролећа посадјени су у засебним лонцима са супстратом.
    Земља се трансплантира на почетку стабилне позитивне температуре.

Зимска брига за бегонију

Бегонија, узгајана у лонцима у лето, цвета до краја јесени. Са почетком хладног времена, она се увлачи у стање одмора. У овом тренутку не препоручује се трансплантација бегоније, али је потребно скратити заливање. Вода треба да буде само када је земљиште у лонцу потпуно суво, јер прекомерна влага може проузроковати труљење корена.

Са почетком грејне сезоне, ваздух у стану је веома сув, тако да морате свакодневно прскати ваздух близу цвијећа помоћу пиштоља за прскање.

Као што можете видети, лако је бринути за бегонима у зимском периоду, морате само мало показати пажњу на то, а одговор на који ће бити богата и јако цвјетана башта.

Related  Упознавамо се са врстама и класама бундеве на фотографијама и описима

Бегониа тубер – како зими спасити (видео)