Холланд Росе Блацк БаццараХоландске руже се сматрају лидерима у продаји међу свим познатим сортама ружа. Њихова популарност је због прекрасних боја свих тонова и нијанси са суптилним мирисом на чак дугим пуцима. Разноврсна палета боја од бордо скоро црне до меке беле боје вам омогућава да изаберете сорту по вашој жељи.

Холандске руже нису ни сорта, већ припадају држави која се већ дуго сматрала главним градом целог света. Узгајивачи Холандије добијају најбоље, дивне и одрживе сорте, користећи нове технологије и савремене методе.

Данас у нашим љетњим туристичким насељима можете се упознати са познатим сортама холандског узгоја:

  • Гранд Прик (ГрандПрик) – елегантна бургундска љепота на дуге стабљике до 1 м од чајне хибридне селекције.
  • Акуа (Акуа) је цвијетло-розе цвет са пречником од 11цм на стубу без трња.
  • Талеа (Талеа) је нежна ружа слоноваче боје лепе лепоте.
  • Црна Баццара (БлацкБаццара) – црне линије на позадини тамнобурундних пупољака са упереним латицама.
  • Теракота (Террацота) – двобојна пупољци корал-наранџаста са осетљивом ружичастом нијансом удари диван мирис.

Узгој холандске руже

Букет холандских ружа се дуго сматра симболом љубави, знаком великог поштовања и захвалности. Колико често смо у искушењу да имамо грмљавину невероватне руже у нашој башти која је импресионирала нашу машту у букету. Било која врста холандске руже савршено се множи од потеза, али морате знати неколико правила и одабрати најтачнији начин репродукције.

Фотографија холандске руже Осириа и Талеа

Ако се одлучите да расте низ омиљених ружа у букету представљен у хладне сезоне, бити спремни на чињеницу да је не-калемљене жбун израсла да буде мање издржљив од калемљене. За пропагацију би усека погодним свеже сечене изданци ружа из околних пластеника, као увоз холандских ружа су хемијски третираних конзерванса, суспендовање њихову вилтинг и задржава изглед цвета.

руже

  • За сечење сечења узимамо само онај део пуцњаве где листови имају пет плоча – ово је најодрживији део стабљике. Припремамо сечнице са три пупка, а коси доњи рез направљен је од бубрега за 3-4 цм. Изнад горњег бубрега преко 1цм направите равно резање. Доњи лим се потпуно уклања, преостале плочице су пресечене на пола пута.
  • У припремљеном пластичном прозирном чашу прелијте растопљену или филтрирану воду додавањем препарата за раст и ставите их у чесме, штитећи их од директних сунчаних зрака. После 4 недеље на косом резу изгледају згушњавање – корен корена.
  • Сјече у посудама с тлом и покријте их ослабљеним наочарима. За месец дана ће се појавити први пуцњи из бубрега, али не би требало да се склониш. Деликатне пијаце могу умрети на отвореном простору.
  • Ако време изласка на отворено тло није одговарало, а на потезима се појављују пупољци, треба их уклонити и развијати корени.

Важно: када се растуће холандске руже од сечења у просторији, треба их прскати често у првим недељама 5-7 пута дневно, а затим 3 пута.

Једноставан начин биљке

Најлакши начин за репродукцију је јесење сјеме, када се одједну разне сорте ружа на продаји. За садњу изаберемо полу-зреле погаче и исечемо сечнице на којима се налазе 4-5 пупољка. Резнице се сади директно у ров под углом у земљишту припремљеном унапред додавањем песка, тресета, дрво јасен, суперфосфат и калијум нитрат. Покривамо све пластичне чаше са пластичним боцама или стакленим теглама и оставимо их за зиму. Спринг почиње да брину о је корене резнице: Поур, лабаве земљишта и стварају повољне услове за повећање кореновог система.

Растуће холандске руже у стакленику – видео