V zadnjem času sem imel majhen kaktus. Dali so mi cvetoče, zdaj so cvetje že padle. Prej, takih “trnje” nisem imel, rad raje rastline z listi. Povej mi, kako pogosto naj vodim kaktus in kako to storim pravilno?

kaktusiMnogi začetniki cvetja verjamejo, da so kaktusi najbolj nezahtevne rastline, saj skoraj ne potrebujejo zalivanje. Na splošno so, seveda, prav, toda kaj je z zalivanjem ni povsem res. Čeprav je rojstni kraj večine kaktusov puščava, kjer so padavine zelo majhne, ​​brez vode, ne morejo obstajati. Kaj naj rečem o cvetočih sortah te čudne lepote – zagotovo potrebujejo vlago.

Pravilno in, kar je najpomembneje, pravočasno zalivanje je ključ do dobrega stanja rastlin. Če poznate, kako pogosto potrebujete vodni kaktus, ne morete le rasti velike in lepe rože, temveč tudi počakati na rojstvo peduna.

Pogostost namakanja

zalivanje kaktusov

Potreba po kaktusu v vlagi vnaprej določajo številni dejavniki, med njimi:

  • pripadnost vrst;
  • pogoji pridržanja;
  • čas v letu.

Do danes je veliko sort kaktusov. Med njimi obstajajo sorte, ki lahko storite brez vode že dalj časa, saj se nabira vodni rezerve (na primer rastlina, ki izvira iz Afrike). Vendar pa obstajajo tudi kaktusi, skupaj s tistimi, za katere dolgotrajna suša preprosto katastrofalno (tropski in gozdnih vrst). Zato je pomembno upoštevati izvor določene vrste.

Kar zadeva pogoje pridržanja, je vse precej preprosto – nižja je temperatura, manj je treba zalivanje.

In, seveda, je treba upoštevati splošna priporočila glede pogostosti namakanja kaktusov glede na sezono. Pozimi se dolžina svetlobnega dneva znatno zmanjša, kar vpliva na stopnjo rasti cvetja. V tem pogledu je načrt za namakanje za večino vrst kaktusov takšen:

  • od novembra do marca – če se cvet drži v hladni in temni sobi, je enkratno zalivanje dovolj za mesec ali celo brez njega;
  • April-maj – postopoma umik kaktusov iz zimskega počitka, občasno navlažite zrak nad njimi in vodo dvakrat na mesec;
  • od junija do avgusta – ko zalivanje je vsebina kaktus na soncu in vročem vremenu ne manj kot enkrat na vsakih 5 dni, če pa je poletje deževno in hladno – samo enkrat na teden;
  • September-oktober – skrajšajte namakanje do enkrat mesečno.

V vodo hitro prodrl do korenin in ne stagnira v lonec je treba dati na dnu drenažo pot, in uporabite desno tla (mešanico šote, peska in univerzalne zemlje).

Kako vodo kaktusov?

kaktus v ponvi

Večina cvetličarjev vodi kaktuse neposredno v lonec. To je mogoče storiti, vendar je treba upoštevati, da voda ne sme pasti na sam kaktus.

Za namakanje na ta način je bolje uporabiti zalivanje.

Vendar pa obstaja več prednosti za zalivanje kaktusov na paleti, ko jim pride voda od spodaj skozi drenažne luknje. Prvič, ne spodkopavanje tal v lonec in ne predstavlja tveganja za vodo root vratu, in drugič, vlage do korenin gre hitreje, ker so bližje dnu lonca.

Tako je skrb za njegovo kaktusov in jih zalivanje, je treba upoštevati ne le njihov videz, ampak tudi na letni čas, kot tudi njihovih pogojev pripora.

Značilnosti zalivanja kaktusov – video