Moja klica je poletje stala lepo in zeleno, zdaj pa sem opazila, da se na listih pojavijo rumene lise. Povej mi, zakaj so listi rumeni na kali in kaj storiti, da bi rešili cvet?

Calla postane rumenaCalla je znana ne samo zaradi spektakularnega cvetenja. Nič manj lepa je grm in ostali čas, okrašena z velikimi listi bogate zelene barve na dolgih čebelnjakah. Vendar pa pogosto začnejo rumeno in se zbledijo, postopoma umirajo.

Razlogi, zakaj so listi rumeni v Kali, so lahko:

  • naravno staranje grme;
  • nepravilna skrb.

Rumena listja kot naravni proces

Calla

Če spodnji listi začnejo spreminjati barvo, ni razloga za zaskrbljenost. Tako je Calla preprosto posodobljena.

Vsak list ne živi več kot 6 mesecev, nato pa postopoma umre, kar omogoča nove.

Enako velja za porumenelost listov v jesenskem obdobju – nato življenjske procese zamrznitve cvetov, in se začne pripravljati na čas počitka, ko se zavržejo listi.

V tem primeru bi morali počakati, da so vsi listi suhi (brez prisilnega rezanja), nato pa rastlino postavite v hladno temno sobo do pomladi.

Napake v oskrbi

suhi list kala

Najpogosteje pa se listi kavice začnejo rumeno zaradi nepravilne skrbi. Torej, najpogostejše so takšne napake:

  1. Napačen kraj. Najprej gre za osvetlitev. Južno okno ni najboljša izbira za Callas, ker bo večino dneva na soncu. Bolje je, da vzhodno stran zavijete z zmerno razsvetljavo. Ne pozabite na temperaturni režim, saj ima Calla visoko občutljivost tako za visoke kot tudi za nizke temperature. Poleti je zaželeno, da se ne dvigne nad 24 stopinj Celzija, pozimi pa je treba vzdrževati hladnejši režim (od 13 do 16 stopinj Celzija).
  2. Neprimeren pot. Listi lahko izginejo, če je cvet zasajena v premajhen lonec in ima malo prostora.
  3. Navodila kršitev. Preobremenjena in poplavljena tla je nesprejemljiv pojav za kašo. Poleg tega, če je zemljišče nenehno vlažno, korenine začeli trpeti – gnilijo. Prav tako ne morete voditi cvet s hladno vodo.
  4. Nezadostna hrana. V primeru, da je kala v daljšem časovnem obdobju, brez dodatnega gnojenja, začne primanjkuje hranil, kar vpliva na razvoj in splošno stanje rastline. Pomembno je, da jo redno hranite s kompleksnimi pripravami v spomladansko-poletnem obdobju (dvakrat na mesec) in občasno spremenite tla.

Related  Pečice za sadike iz časopisa: kako narediti svoje roke?

Značilnosti rastočega Callas – video