V dediščini moje babice je dobila diffenbachia. Ima več kot tri leta in očitno ni lepota – vsi listi so bili na vrhu, visoki deblo pa je popolnoma plešast. Povej mi, kako obrezati diffenbachijo, da bi obnovil svoj videz?

Dieffenbachia spada v družino aroidov in se pogosto uporablja za gojenje v pisarni in doma. Rastlina je elegantna grmičevja z velikimi listi pigmentne barve na močnem steblu. Diffenbachia je značilna visoka stopnja rasti – v enem letu lahko doseže višino 1,5 do 2 metra.

podolgovata diffenbachia

Z ustrezno nego in pravilnimi pogoji vzdrževanja cvet raste precej goščav. Vendar pa je zelo pogosto rastlina je vožnja visoka, vendar popolnoma gola, prtljažnik, medtem ko pušča same ostane samo na vrhu. Razlog za ta pojav je lahko preveč suh zrak v prostoru, ampak tudi v naravi dieffenbachia potrebuje stalno stimulacijo rasti, ko je pustil nove poganjke nejevoljno.

Pravila za obrezovanje Diffenbachije

obrezovanje

Če želite obnoviti cvet do svoje nekdanje lepote, morate vedeti, kako pravilno rezati diffenbachia. Najprej je treba narediti zelo oster nož ali majhno nohtov datoteko – Rez mora biti raven (horizontalno), in v nobenem primeru ne raztrgan. Nož ročaj alkohol, tako da ne nosijo okužbe je po obrezovanje potrebno čistiti in dezinficirati.

Sok, ki izstopa na mestu, je strupen, zato morate delati z rokavicami in brez prisotnosti otrok.

panj

Samo odrasle rastline lahko odrežemo s premerom trupa najmanj 2 cm. Sam postopek je naslednji:

  1. 4 dni pred obrezovanjem, rastlina ni več zalivana, zaradi česar sprosti manj sokov na mestu reza.
  2. Dolgo deblo raztegne dieffenbachia bi bilo treba v celoti zmanjšati, tako da le majhno višino panja do 10 cm. Na mora štor biti prisotni 3 spečih brstov (po videzu kot pol obroč) do tistih, pozneje so šli nove poganjke.
  3. Srezek razrežite s prtičkom, da odstranite kapljice sokov, ter ga z aktivnim ogljem obdelajte ali potresemo z lesnim pepelom.
  4. Z zgornjega položite stekleno kozarec na preostali košček. Odstrani se, ko se popki prebudijo in bodo mladi poganjki, in pred tem se občasno dvignejo za zračenje.

Kaj narediti s prisekanim sodom?

Skrajšani ostanki se uporabljajo za množenje diffenbachije. Hkrati se ukoreninijo ne le na vrhu, temveč tudi na dolge deblo:

  1. Koren zgornjega dela. Zgornji del glave odrežite v kozarec vode in ga zavrite s temno krpo, da se ne olajša. Voda se spreminja vsakih 2-3 dni. Potem, ko se zdi, da mlade korenine, na vrhu skrbno negovana, posajene v lonec z dieffenbachia ali okrašeni v ločenem skledo kot ločena naprava. Lahko ga takoj korenite v mešanici zemlje in peska.Rojenjem
  2. Korenine prtljažnika. Dolgo steblo je treba razrezati na koščke tako, da ostanejo ledvice na vsakem steblu. Na sobni temperaturi pustimo, da se posuši 2 dni.korenenje stebla

Pomlajevanje Diffenbachia z obrezovanjem – video