Moj sosed mi je prinesel ducat “krompirja” iz Jeruzalema. Zelo hvali njegov okus in zdravilne lastnosti. Odločil sem se, da bom poskušal rasti ta obrat v državi. Povej mi, kaj je zemeljska hruška (Jeruzalemska artičoka) in kako jo raste?

Zemeljska hruška (Jeruzalem artichoke) je zelo priljubljena med ljubitelji ljudske medicine. Uporablja se za zdravljenje in preprečevanje številnih bolezni.

zemlja hruška

Poleg tega se lahko za hrano uporablja tudi artemok v Jeruzalemu. Okus je malo podoben krompirju, nekateri viri pa jo imenujemo bulba, barabola. V videzu je buržujoča artičoka podobna sončničnemu olju, poleg tega pa se zaradi tega imenuje tudi gomoljna sončnica.

Značilnosti rastline

Jeruzalemska artičoka

Zemlja hruška pripada družini Compositae, gomoljna trajnica. Ima razvit koreninski sistem, ki lahko prodre v tla do globine 30 cm. V zgodnji jeseni gomolji s tanko kožo zorijo na poganjkih pod zemljo. Zahvaljujoč njihovi dostojni globini, prenašajo hude zmrzali pozimi in se ne sušijo v suhem poletju. Velikost in barva gomoljev ni enaka, spomladi pa se pojavijo nove poganjki.

zemeljska hruška pridelka

Z odraslim Jeruzalemom artichoke bush, lahko pridete do 1 vedro gomoljev, in na višini Jeruzalem artičoke včasih doseže 5 metrov. Stebla rastline so prekrita z dlako, ki je grobo na dotik, cveti v posameznih košnicah s cevastimi cvetovi temne barve, v katerih so rumeni jeziki vidni in dajejo zelo malo semen.

Jeruzalemska artičoka lahko raste na enem mestu do 30 let brez dodatnega hranjenja. Za razliko od krompirja, Colorado hrošča ne želi jesti jih.

Odraščanje Jeruzalemske artičoke

mlada artičoka

Za gojenje hruške, uporabite gomolje ali oči. Od oči, morate najprej dobiti sadike, tako da jih spustite v lonce. V odprtem prostoru Jeruzalemska artičoka je najbolje posajena pozno jeseni, tako da je rastlina rasla zgodaj. Vendar pa gomolji izkopljejo jeseni (po krompirju) nekoliko grenko. Bolje je, da jih pustimo pozimi v tleh, spomladi pa bodo dobili sladek in pripravljeni na porabo.

Related  Kakšno cvetje je kot vrtnica?

žetev

Pri žetvi se stebla in listi ne zavržejo – se lahko uporabljajo kot zdravilo ali se uporabljajo kot silaži.

Nekateri kmetovalci pridelujejo krompir spomladi po krompirju. Da bi to naredili, naredite luknje z razdaljo med njimi 50 cm, vsaka za pepel (1 žlica), pesek (četrtina vedra) in kompost (polovica vedra). Širina pasov je najmanj 70 cm. Za sajenje uporabite cele gomolje, vendar jih lahko razrezate na koščke. Na 10 m2. bo trajalo približno 15 kg gomoljev.

Pred sajenjem v vodi sušite gomolje in pustite 2 dni.

Ko se pojavijo lateralni procesi, ko rastlina doseže višino 50 centimetrov, jih je treba odstraniti. Ena najmočnejših stebel je ostala na grmovju. Ko raste dvakrat, ga morate dobro zalivati, lahko ga tudi gnojite s humusom.

Ob upoštevanju majhne “rasti” Jeruzalemske artičoke je dobro, da ga posadimo po obodu vrta. Torej bo varoval druge kulture od vetra in ustvaril edinstveno živo mejo.

Jeruzalemska artičoka na vrtu

Da bi povečali donos 2 tedna pred izkopom gomoljev, je priporočljivo, da se stebla posekajo.

Skrb za mlade nasade zemeljskih hrušk je skoraj enako kot v krompirju. V prihodnosti je dovolj, da odstranimo plevel, razbremenimo tla in se malo hranimo:

  • poleti – rešitev, ki temelji na ptičjih iztrebkih ali mulleinu;
  • jeseni – kalijeva sol, superfosfat, amonijev sulfat.

Koristne lastnosti idrijske artičoke in priporočila za gojenje – video