врбаВиллов је веома лепа биљка која се може користити за украшавање земљишта. У дизајну пејзажа, ово дрво се користи за организовање хедге, као и за подјелу локације у зонама.

По мишљењу аматерских вртлараца, врба је огромно дрвеће у близини водених тијела. Међутим, постоји велики број подврста врбе:

  • висок;
  • подмерен;
  • дварф;
  • покривач земље.

Свака подврста обухвата више од 80 врста врбе. Они се међу собом разликују у боји лишћа, као и на величини биљака. Да бисте изабрали разноврсну врву за украшавање земљишне парцеле, потребно је утврдити за које сврхе ћете посадити дрво. Биљка се може користити, на пример, као основа за зелену арбуру.

Висока врба

Високе врбове дрвеће представљају дрвеће висине од 3 до 5 м. Боја листова варира од светло зелене до сребрне. Сорте високе врбе одликују се облицима лишћа. На примјер, круна сибирске сорте сребра састоји се од бледо зелених листова. Дужина врбовних шипки је од 2 до 3,5 м.

Још једна велика врба врбе – “Хакуро-Несхики”. Гарденери то зову једноставно “јапанска врба”. Ово дрво је одрастало у Јапану крајем КСИКС века за украшавање вртова и стварање пејзажних композиција.

Током цветања, врба подсећа на јапанске цветове трешње. Цветање се одвија у лето и траје од средине јула до краја августа. Овај разред има један значајан недостатак – мала отпорност на мраз.

Високе варијанте врбе морају додијелити значајно подручје локације.

Таква дрвећа су засадјена не само у декоративне сврхе, већ и како би се ослободили стајаће воде. Високе врбе се постављају на местима где се нагомилава највећа количина влаге.

Нискоградње и патуљасте сорте врбе

Нискотворене сорте врбе се користе у компилацији пејзажних композиција. Такве сорте су грмље са неколико пртљажника, које је тешко узети за врву. Живљаст представник ове подврсте је “швајцарска врба”.

Related  Viazanie rastlín v skleníku

Висина ове сорте достиже 40 цм. Након цветања наушнице, врба постаје сребрна. “Швајцарска врба” се користи у Јапану за узгајање бонсаи стабала.

Врба на земљи

Природне вреве се користе у дизајну пејзажа. Такве варијанте су постављене како би створили зелени тепих на цветним лејама. Две најпопуларније сорте су “Виллов Мотх” и “Виллов Росемари”. У висини, они достижу само 10 цм, али ширина проширује врло брзо.