домаћи инкубаторИнкубатор за јаја је потребан за сваку фарму живине да би размножио своју популацију птица. Инкубатори користе индустријске инкубаторе капацитета од 400 до 1200 кокошких јаја. У приватним фармама или на малим фармама обично се користе инкубатори капацитета до 200 кокошињих јаја. Такав инкубатор се може направити независно. Принцип домаћег и фабричког инкубатора је исти.

Принцип рада инкубатора

За уклањање пилића у инкубатору мора се одржавати константна температура ваздуха 37,5 ° Ц. Влажност ваздуха за инкубацију кокоших јаја треба да буде 60% – 65%.

Да бисте загрејали сва јаја током униформе инкубације, потребно је осигурати сталну циркулацију ваздуха. Двоструки вентилатори су уграђени у инкубатор, од којих један извлачи ваздух из собе, а други – обезбеђује загревање помоћу спирале.

Врсте инкубатора

Инкубатори су једнокоморни и двокоморни. Једнокоморне станице могу да приме више јаја, али температуре губе. Погодни су за кућну употребу, а за индустријске узгојне пилиће користе двокоморне инкубаторе. Двокоморни инкубатори се састоје од два одјељка, од којих једна садржи палете са јајима и расвјетним елементима, ау другој комори – грејне елементе и контејнер са водом за влажење ваздуха. Две коморе су повезане цевом, кроз коју ваздух улази у комору са јајима уз помоћ вентилатора.

Уређај инкубатора

У фабричким инкубаторима уграђени су сензори температуре и сензори влажности, као и аутоматски механизми који обезбеђују кретање и клизање јаја. Комора за инкубацију опремљена је полицама за мрежу. Величина ћелије је нешто мања од величине кокошијег јајета. Типично, заједно са фабричким инкубаторима испоручују се заменљиве плочице за јаја за мале и велике птице:

  • препелице;
  • гвинејска птица;
  • пурани;
  • пилићи.

Такође је у фабрици инкубатора инсталирана електроника која вам омогућава да изаберете програм инкубације, температурни режим и број удараца дневно.

Услуга инкубатора

Пре постављања нове серије јаја, инкубатор треба испирати. Током инкубације, проветрирајте комору јајима. Што чешће проверавате стање јајних ћелија и отварате комору, свежим ваздухом ће ући у инкубатор.