миниатурни драцаена цомпацтаДрацаена се често узгаја код куће због своје непривлачности, једноставности у бризи и лепог украсног изгледа. Обично су високе биљке, посебно у одраслом добу. Из тог разлога, углавном живе на поду или, у екстремним случајевима, на малој постољи, јер је метар и више грмова тешко задржати на прозору.

Међутим, шта треба учинити оним навијачима Дражена који немају слободан простор за велике биљке? Не очајите, међу сортама сорти, ту су и биљке сасвим малих димензија, од којих је један Драицене Цомпацта.

Карактеристике сорте

Просечна висина грмља у Драцаена Цомпацта је 30-40 цм, ретко када расте изнад 70 цм. Главни украс цвећа су дуги уски листови тамно зелене боје са сјајним одливом који расте у снопу. У процесу раста на скраћеном стаблу појављују се нови слојеви лишћа, чинећи бујну круну грмља.

За разлику од других представника типа Цомпацта, они су једна од најупорнијих драцена у погледу температуре. Она добро толерише краткорочне капи своје чак до 10 степени топлоте, док је за друге сорте критична 15 степени.

Како се бринути за Драцене Цомпацта?

Као и све дирке, Цомпацт не толерише стагнацију влаге, тако да је боље да је не претерујете уз заливање. Следећа “инфузија” треба урадити не раније него што ће се тло сушити 2-3 цм дубоко.

Жуте мрље на листовима Драцаена су знак да је исувише често залијевати.

Прскање цвијећа у принципу воли, али је неопходно урадити то врло пажљиво, тако да вода не улази у лијевове листова, иначе ће гнијездити.

Компакт је једноставно креиран за сјеверне прозорске полице, гдје је боље ставити га на лето. Одлично се осећа на сјенчаним мјестима, а лишће задржава своју богату боју. Али јужни прозори за цвет су контраиндиковани – сунчеви зраци изгореју плочасту плочу, због чега се појављују ружне тачке и овај процес је неповратан. Такво лишће се не може спасити, а само их мора одсећи због чега наступи грмља и губи украшеност.

Сломљено осветљење је оно што Дражен треба.

Начин облачења

У периоду одмора, када се процес успоравања успорава, драцаена не захтева додатну исхрану. Али, са почетком пролећа, једноставно морате цвјетати цветом два пута месечно (сваке двије недеље) користећи сложене минералне препарате.

Није лоше показала таква ђубрива као:

  • Кристал за фикус и палме (од Фертики);
  • течно ђубриво Биопон за иуцца, драцаена и палме;
  • Флоровит за драцен, Цордиллин и палме.

Related  En dayanıklı ve kullanışlı bitki hurmadır

Видео о неговању Драцаенза Цомпацта