typer bønnerBønner i Russland begynte å spise bare i det XVIII århundre, til denne tiden ble planten utelukkende dyrket til dekorative formål. Det finnes to typer bønner: storfruktet og lite. Store bønner ble hentet fra Columbia i Sør-Amerika, og småbønnesorter ble dyrket i Sentral-Asia: Kina, Japan og Nord-India.

Det er også tre underarter av denne kulturen: rød, hvit og asparges (grønn) bønner. Oppdrettere brøt ut sorter av svarte bønner, men i Russland ble de ikke mye brukt.

Røde bønner

Røde bønner er det mest populære produktet i Latin-Amerika. Den inneholder den største mengden protein og ufordøyelige fibre. Rød farge indikerer et høyt innhold av vitamin A, som er veldig nyttig for synet. Det er omtrent 200 typer røde bønner, men bare 20 av dem brukes til mat. Noen av typer røde bønner kan vokse opp til 2,5 m i høyden. De tilhører den svingete bønnen.

Videre inneholder røde bønner to essensielle aminosyrer: lysin og tryptofan. Disse aminosyrene produserer ikke menneskekroppen, og du kan bare få dem ved å spise røde bønner eller kjøtt. Men kjøttet i tillegg til disse essensielle aminosyrene inneholder en stor mengde fett og kolesterol.

Ulempen med røde bønner er at det har mange kalorier.

Men dette kompenseres av en stor mengde grov fiber. Det gir en lang følelse av mat, og takket være det danner kroppen ikke fettceller fra fiberen som finnes i bønnen.

Grønne bønner

Grønne bønner inneholder litt mindre protein enn i røde bønner. I røde bønner er prosentandelen av protein 31%, og i grønn – 28%, men fiber i grønne bønner inneholder mer. Også i grønne bønner inneholder mer kostfiber. De er en god sorbent – de absorberer slagger og skadelige stoffer. Ufordøyelige fibre stimulerer tarmens arbeid.

Related  Správne výsadba jahôd (video)

Hvite bønner

Hvite bønner inneholder den største mengden karbohydrater. Kroppen gjenvinner dem til energi. Hvite bønner inneholder minst protein og ufordøyelig karbohydrater. Noen varianter av hvite bønner på grunn av lavt innhold av slike fibre trenger ikke å bli gjennomvåt før matlaging. De forskjellige hvite bønnene er de mest termofile, men gir størst mulig utbytte.