benih benih balsamBalsam adalah bilik dan taman. Penanaman bunga dewasa varieti tertutup dan penjagaan varieti pemilihan taman adalah berbeza. Walaupun terdapat pelbagai warna balsam dewasa, anak-anak mereka tumbuh sama. Untuk mendapatkan bahan tanaman yang berkualiti tinggi yang diperlukan untuk menyediakan benih balsam, untuk mencari komposisi yang sesuai tanah, dan juga untuk meningkatkan pucuk siang dan menyuburkan tanah.

Penyediaan benih balsam

benih Balsam perlu direndam dalam larutan sedikit merah jambu kalium permanganat.

Benih diletakkan dalam larutan panas selama setengah jam. Untuk mengatasi benih balsam dalam larutan, mustahil, jika tidak, mereka tidak sesuai untuk ditanam. Oleh kerana benih balsam sangat kecil, penyelesaian dengan biji terbaik ditapis melalui penyaring.

Selepas benih dirawat dengan penyelesaian permanganat kalium, mereka ditanam dalam bekas biasa dengan tanah subur longgar. Dalam kapasiti ini, balsam bercambah. Penaburan benih harus dilakukan selambat-lambatnya pada 10 Mac, kerana ia meningkat dengan perlahan dan tidak sekata.

Memindahkan anak benih ke kaset berasingan

Jangan risau tentang fakta bahawa balsam naik tidak sekata. Ia mudah untuk memindahkan anak benih ke kaset berasingan. Apabila benih bonsamine membentuk dua daun berdaun tujuh, ia dipindahkan. Pada masa ini sistem akar anak benih menembusi ke dalam tanah pada 3-5 cm. Kilang itu dengan berhati-hati menggali daripada jumlah kapasiti spade taman, dan kemudian dipindahkan ke dalam bekas berasingan baru, menjaga supaya tidak mencederakan sistem akar. Anak benih dikebumikan di dalam tanah hingga daun tujuh daun.

Sejurus selepas pemindahan, lembapkan tanah dengan senapang semburan. Untuk meningkatkan benih bahagian atas tanah yang kuat, hari cahaya balsam dinaikkan kepada 12-15 jam. Balsam boleh meregangkan kerana kurang cahaya. Tanaman sedemikian tidak akan berkembang dengan banyaknya.

Memindahkan anak benih di tanah terbuka

Di dalam benih tanah terbuka balsam ditanam pada pertengahan bulan Mei, ketika tidak ada lagi beku. Satu liter air dicurahkan ke dalam lubang dan, tanpa menunggu sehingga tanah kering, menanam pucuk balsamic. Telaga ditutup dengan tanah yang subur. Anda tidak perlu balsam air selepas pemindahan. Jika anda menanam balsam pada musim panas, maka ia akan berkembang pada awal bulan Jun. Semasa berbunga, balsam mesti ditambah dengan baja kalium, dan penyiraman perlu dikurangkan.