kacang sebagai sideratKacang – tumbuhan kacang tahunan, tempoh buah berbuah yang berakhir pada pertengahan musim panas. Kebanyakan tukang kebun sedang menunggu permulaan musim luruh untuk memotong batang belukar yang kering dan menutupnya dengan tanah di bawah tanaman lama. Kayu mati sedemikian adalah mulsa yang sangat baik yang melindungi tanah daripada beku pada musim sejuk. Terima kasih kepada mulsa kacang, tumbuhan saka, terutamanya bunga, lebih mudah untuk bertolak ansur dan frosts musim luruh.

Peas digunakan sebagai siderates dalam bidang perindustrian kerana alasan bahawa tanaman kacang ini dianggap sebagai pendahulu terbaik untuk semua tumbuhan yang ditanam.

Pada patch di mana kacang bertambah pada tahun lalu, tanaman hamparan malam dan bijirin sangat baik, dan memandangkan tumbuhan kacang ini dengan cepat memasuki tempoh istirahat, di ladang-ladang industri tangkai kacang ditumbuk hijau. Membusuk, batang panjang kacang dan sistem akarnya yang berkembang maju menembusi tanah dengan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan tanaman lain.

Pembuatan baja dari kacang

Untuk mendapatkan jumlah maksimum nitrogen dan kalium dari batang kacang, ia mestilah dicincang halus dan direndam dalam air panas. Batang pokok kacang dan kacang ditegaskan dalam setong di bawah sinar matahari selama 10-14 hari.

Ia adalah perlu untuk memantau paras air dalam bekas. Tetap tambah air ke setong supaya parasnya sentiasa merangkumi puncak kacang. Lima hari kemudian, proses penapaian jisim hijau kacang akan bermula. Lama kelamaan, bau yang tajam akan dibebaskan, jadi bekas dengan batang kacang cincang hendaklah dimeteraikan.

Untuk penyediaan infusi herba, anda boleh menggunakan tumbuh-tumbuhan herba lain, tetapi semak kacang akan memberikan jumlah nutrien yang paling banyak. Penyelesaian sedemikian disiram oleh tumbuhan dari musim semasa dan musim bunga.

Baja yang baik untuk tumbuh-tumbuhan yang ditanam dalam tempoh berbunga adalah tangkai kacang fermentasi. Untuk menyediakan baja organik, batang, buah dan daun kacang yang dipotong menjadi jalur panjang dan dibungkus dalam beg selophane yang mana udara dibuang sepenuhnya. Permulaan, 2 cm air dicurahkan ke dalam pakej. Kemudian ia diletakkan di atas bumbung rumah, di mana sinar matahari tertarik. Di bawah pengaruh cahaya matahari, air di dalam paket dikuap, dan puncak kacang mulai menjadi hitam. Apabila kandungan pakejnya kira-kira tiga kali lebih besar, baja itu boleh bertaburan di bawah tumbuhan berbunga.

Related  Поставили смо травњак на предграђу