oren dan tangerinCitrus – merawat kegemaran untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Terutama popular adalah oren dan tangerin pada musim sejuk, apabila buah-buahan semula jadi yang lain segar tidak boleh didapati (diimport, sudah tentu, tidak mengira). Sebagai peraturan, kanak-kanak suka tangerin – mereka biasanya mempunyai rasa yang manis, lebih-lebih lagi, jelas daripada jeruk keprok kulit boleh dan tanpa bantuan ibu bapa. Walau bagaimanapun, oren juga ramai penyokong terima kasih kepada daging berair dan lazat.

Dikenali sebagai tangerin dan oren mengandungi banyak mineral. Ramai mungkin tertanya-tanya yang mana satu ini adalah sitrus lebih berguna. Dan ia bergantung kepada pihak mana yang menonton, dalam erti kata lain, kesan yang baik buah-buahan boleh dinilai oleh kelaziman vitamin tertentu dalam komposisi mereka.

Siapa yang kaya dengan vitamin A?

Orange warna citrus peel bukti langsung bahawa mereka kedua-duanya mengandungi beta-karotena, yang badan manusia menukarkan menjadi vitamin A. Unsur ini bertanggungjawab untuk menghasilkan jumlah yang tepat kolagen, yang seterusnya, menjadikan kulit lembut dan anjal. Di samping itu, ia adalah sangat penting untuk penglihatan.

Dengan jumlah kandungan vitamin A, mandarin lebih berguna daripada oren lebih daripada 2.5 kali.

Siapa yang mempunyai lebih banyak vitamin C?

Vitamin C tidak kurang berguna untuk tubuh daripada vitamin A, kerana dia:

  • menyediakan keanjalan saluran darah;
  • disebabkan oleh sifat-sifat antioksidan ia mengekalkan integriti dan tidak menjadi dinding dalaman yang rosak kapal, yang merupakan pencegahan aterosklerosis.

Dengan jumlah vitamin C, oren adalah dua kali secepat mandarin.

Dalam sitrus apa lagi serat kasar?

Semasa penyediaan jus jeruk atau jeruk nipis, banyak sisa buangan. Mereka adalah gudang serat makanan. Mereka tidak dicerna oleh badan, tetapi ini adalah manfaat besar serat kasar. Sekali dalam usus, mereka membesar di sana dan mengeluarkan semua toksin, membersihkannya.

Jeruk itu mempunyai serat kasar sebanyak 2.5 kali berbanding mandarin.

Merumuskan, dapat diperhatikan bahawa pertempuran buah dalam keadilan memenangkan oren. Ia mempunyai lebih banyak vitamin C dan serat kasar. Tetapi mandarin berguna untuk kekurangan vitamin A.

Related  Overwintering Amaryllis: bereid en bewaar de lamp op de juiste manier

Apa yang lebih berguna: oren atau mandarin – video