hidangan alpukatAlpukat dianggap sebagai buah snek. Ia tidak dimakan, seperti jeruk atau pisang, kerana alpukat mengandung kira-kira 30% lemak tak tepu. Aztecs mula memupuk buah ini pada abad ke-3 SM, mereka menamakan alpukat “minyak hutan.” Apabila orang Sepanyol datang ke Amerika Selatan, mereka memanggil buah ini “buaya pir” kerana kulit dan bentuknya yang berkedut. Bacalah artikel: manfaat dan bahaya alpukat untuk tubuh manusia!

Menggunakan alpukat dalam memasak

Oleh kerana kandungan lemak yang tinggi dalam alpukat, ia digunakan untuk memasak untuk memasak sos dan salad. Penggunaan alpukat secara meluas dalam masakan Sepanyol, Cuba dan Mexico. Sayuran yang paling terkenal, disediakan dengan penggunaan alpukat – guacamole.

Untuk mempersiapkannya, anda perlu:

  • buah alpukat;
  • jus lemon;
  • cilantro;
  • bawang putih;

Avocado cepat teroksidasi di udara, jadi ia mesti ditaburi dengan jus lemon atau tambah asid lain untuknya. Buah alpukat yang diiris diletakkan di dalam pengadun dan disebat sehingga dihancurkan. Kemudian di puree tambah ketumbar dan bawang putih, serta garam dan lada secukup rasa. Bahan-bahan ini juga menjadi asas. Guacamole sudah siap. Dalam sos ini, anda boleh menambah sebarang rempah, contohnya cabai. Sos panas biasanya dimakan dengan cip – snek Mexico kebangsaan.

Penyediaan salad dengan alpukat

Alpukat juga digunakan dalam penyediaan salad.

Alpukat untuk penyediaan salad perlu masak, buah tidak boleh mempunyai bintik coklat. Untuk memilih alpukat buah yang baik, ketuk dengan jari anda. Peel harus elastik dan cepat memulihkan bentuk asal.

Rasanya buah ini berjalan lancar dengan udang. Caper juga ditambah pada salad. Air garam mereka menetralkan nota yang tidak menyenangkan dalam rasa alpukat. Salad taburkan dengan jus lemon.

Related  Izdelava domańćega kisa v kisu

Aksen warna utama dalam salad akan dipanggang lada Bulgaria. Untuk memasak, ketuhar dipanaskan pada suhu tertinggi. Lada bakar dibersihkan dan dipotong menjadi jalur nipis.

Salad dicampur dan dibumbui dengan minyak zaitun dan jus lemon.

Ingat ketiga-tiga prinsip asas memasak alpukat:

  • Anda boleh membeli buah yang tidak matang jika anda akan memasak hidangan dalam beberapa hari;
  • sentiasa menambah jus lemon kepada alpukat;
  • alpukat digabungkan dengan makanan laut.

Semua buah-buahan eksotik diimport ke negara kita yang tidak matang, jadi alpukat boleh dibungkus dalam akhbar atau kertas legap dan dibiarkan di dalam bilik panas selama tiga hari. Pada tarikh percutian, buah akan matang dan akan siap untuk digunakan.