seabuckthornBaru-baru ini, buckthorn laut sangat dikehendaki di kalangan tukang kebun. Varietas terbitan menjadi lebih padat dan berukuran kecil. Sekarang lebih mudah untuk mengumpul hasil panen yang kaya dari tumbuhan sederhana, dan juga lebih menarik. Namun, cawangan kering dan buah-buahan terasa merosakkan landskap musim luruh yang unik dan suasana tukang kebun. Bagaimana untuk menangani perkara ini?

Untuk kebudayaan berbuah, berhampiran semak belukar wanita merasakan seorang lelaki. Buah pinggang spesies ini menyerupai buah pinus, kerana ia adalah beberapa kali lebih besar daripada betina biasa.

Longgar atau tidak

Rumput tidak memberi kehidupan kepada tuan atau budaya. Ramai orang mula memadamkannya secara intensif. Oleh kerana sistem akar buckthorn laut adalah cetek, ia tidak boleh diganggu. Ia bernilai sedikit kerosakan akar, kerana mereka mula melepaskan pucuk baru. Dalam kes ini, kilang mula mengarahkan semua tenaga kepada luka yang terbentuk. Secara beransur-ansur, jus itu berlepas dari cawangan, dan mereka kering.

Cara terbaik untuk mengawal rumpai adalah mulsa. Satu lapisan daun dan rumput yang kering dan rusak boleh dari 10 cm. Tempat perlindungan sedemikian membantu mengekalkan iklim mikro lembab di bahagian bawah tanah semak belukar.

Menu standard

Kebanyakan jenis berbeza dalam rasa, bentuk dan warna buah. Yang lebih manis buahnya, lebih awal mereka matang. Ramai yang memutuskan untuk memilih untuk memihak kepada jenis:

  1. Nizhny Novgorod manis.
  2. Pedas.
  3. Menghasilkan.
  4. Novinskaya.

Walaupun buckthorn laut dianggap sebagai semak tahan kemarau, ia disyorkan untuk menyiramnya. Akar terletak begitu dekat dengan permukaan yang sering mereka tidak mencapai air bawah tanah. Sihat musim panas, terutamanya tanpa hujan, adalah isyarat pertama untuk menjalankan prosedur air. Antara perkara lain, mengikut skim standard, suplemen disediakan:

  • pada musim bunga – nitrogen mengandungi baja;
  • pada separuh kedua musim panas – fosfat dan potash;
  • Kawasan dasar dipulihkan oleh humus.

Jika tumbuhan ditanam pada jenis tanah ringan, maka ia tidak boleh terlalu kerap dan banyak disiram. Ini juga berlaku untuk tempoh kering.

Adalah penting untuk mempertimbangkan musim penanaman. Untuk anak benih dari bekas adalah lebih baik memilih bulan-bulan musim bunga. Ia bergantung kepada cuaca di rantau ini. Lebih jauh ke selatan, lebih awal pendaratan berlaku. Jika anda membeli semak dengan sistem akar terbuka, maka lebih baik untuk melakukannya pada musim gugur. Agar akar tender untuk menyesuaikan diri dan berkembang, mulailah penanaman secepat mungkin.

Pemangkasan dan Penyakit

Varieti moden membuatnya menjadi mahkota semak. Oleh itu, tukang kebun akan mempunyai peluang yang jarang sekali untuk membuat karya pereka yang luar biasa dari buckthorn yang berbuah. Memotong menasihati:

  • cawangan yang pecah;
  • Basal, yang tumbuh terlalu dekat dengan tanah dan campur tangan;
  • kagum dan salah.

Kebanyakan tukang kebun mendapati bahawa sebaik sahaja buah beri matang, jadi dalam masa 2-3 hari ia menjadi kering dan kering. Ternyata ini bukan penyakit, tetapi perosak yang luar biasa – terbang buckthorn laut. Serangga ini kelihatan seperti cacing putih kecil dengan perut bengkak. Untuk mengeluarkannya, perlu merawat semak dengan penyediaan khas. Prosedur ini dijalankan dalam tempoh dari 15 Jun hingga hari pertama bulan Julai, ketika buah belum mulai masak. Akibatnya, anda boleh menyimpan tanaman, dan melepaskan serangga.