pam udara buatan sendiriPam udara, yang mana anda boleh mengepam tayar basikal selama 2 minit anda tidak akan menemui di kedai, tetapi boleh dilakukan sendiri. Mereka boleh membuat tekanan pada tayar hingga 60 atmosfera. Rahsia mewujudkan tekanan yang tinggi dan kerja pam itu berada di omboh. Dalam keadaan terbuka, ia melepasi tekanan sehingga 10 atmosfera, dan dalam keadaan tertutup ia dapat menekan tekanan ke 60 atmosfera. Tekanan lebih dari 100 atmosfera akan pecah tayar, jadi membuat pam udara tekanan tinggi tidak masuk akal. Pertimbangkan arahan untuk menghasilkan pam tekanan sederhana.

Bahagian pemasangan pam

Untuk memasang badan pam udara tekanan sederhana, anda perlu:

  • papan dan tangkai dari sekop untuk pemegang pam dan pam;
  • salur air dengan diameter 16 mm dan benang dalaman 0.5 mm;
  • hos brek dari rusa;
  • rivet;
  • topi pada puting susu.

Untuk memasang silinder:

  • penyesuai ke tiub polipropilena dengan diameter 20 mm. Benang luaran penyesuai adalah 0.5 mm;
  • paip polipropilena untuk air panas dengan diameter 20 mm;
  • palam pada paip;
  • tiub aluminium – 12 mm;
  • dua puting dari tayar tubeless.

Anda juga perlu pisau bedah, kertas pasir, bor, perekat epoksi, puting.

Memasang pam

Kami mengumpul injap. Puting perlu dibentuk seperti kerucut. Untuk melakukan ini, tahan di dalam gerudi dan gulungkannya dengan kertas pasir. Seterusnya, anda perlu menggilap kerucut. Diameter bahagian paling tebal itu hendaklah 1 mm lebih besar daripada diameter dalam paip ke-20. Kon ini perlu dimasukkan ke dalam tiub aluminium, preliminarily menyusun satu ujung tiub dengan kertas pasir. Tanda titik 1 cm di atas omboh dan gerudi lubang. Isi gam epoksi ke dalam lubang dan lincirkan persimpangan kon dan paip. Omboh pam siap.

Related  Kami mewakili pelbagai jenis daylilies yang paling indah

Seterusnya, kami mengumpul silinder. Dalam penyesuai kepada 0.5 mm, anda perlu memasukkan tercekik, dan pasangkan pencekik dalam gerudi. Kemudian hidupkan gerudi dan letakkan penyesuai pada paip 20 mm menggunakan kimpalan geseran.

Potong bahagian tebal dari puting kedua ke garisan. Kemudian anda perlu memasukkannya ke penyesuai dan selaraskannya di tengah. Isi ruang dengan gam epoksi.

Mari pergi ke hos. Salah satu hujung dipotong. Anda memerlukan akhir dengan benang luaran. Potong thread dengan fail. Di saluran air, potong sambungan terus di bawah gelang getah. Seterusnya, berhati-hati menggerudi lubang dengan bit gerudi 9-9.5 mm. Ia adalah perlu bahawa benang yang diulirkan secara bebas dapat dikunci ke pembukaan sampingan. Pembukaan atas salur air diisi dengan kimpalan sejuk dan pastikan penyesuai boleh mengikatnya.

Untuk memasang silinder, potong sebahagian daripada tiub polipropilena supaya ia adalah beberapa sentimeter lebih pendek daripada aluminium. Kemudian skru bolt ke palam paip. Gunakan kimpalan geseran untuk meletakkan plag pada paip. Buat lubang di dalamnya supaya anda boleh benang tiub aluminium ke dalamnya. Seterusnya, kumpulkan pam dengan superglue dan letakkan pemegang pada bolt menggunakan kacang.