penggali kentangMotoblock memudahkan kerja di laman web ini. Dengan bantuan teknik ini, dapat dilakukan penanaman tanah, hilling of plants dan panen tanaman akar. Motoblock dilengkapi dengan lampiran aktif, misalnya, pemotong berasingan atau pemetik tanaman akar.

Dua lampiran yang paling biasa untuk menuai adalah pisau-lumba-lumba dan pisau-sikat, yang dikenali sebagai muncung kerongkong. Nama ini diberikan kepada muncung ini kerana hakikat bahawa ketika motoblok itu berfungsi, ia bergegas ke tanah dengan suara gemuruh dan melempar tanah. Setiap muncung untuk penuaian mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Pertimbangkan kerja dengan lampiran ini dengan lebih terperinci.

Bekerja dengan pisau lumba-lumba

Knife-dolphin disampaikan bersama-sama dengan blok motor petrol ringan. Berat mereka, sebagai peraturan, tidak melebihi 80 kg. Pada blok motor seperti enjin dari 4 l dipasang. dengan. sehingga 6 liter. dengan. Motoblocks petrol direka bentuk untuk memproses plot dengan luas tidak lebih dari 20 hektar. Knife-dolphin adalah pemotong aktif yang luas dengan pisau, sama dengan sirip lumba-lumba.

Bilah terletak pada jarak 15-20 cm antara satu sama lain, jadi muncung ini boleh mengumpul tanaman akar pada setiap katil kedua. Untuk memproses seluruh kawasan tapak, anda perlu mengubah kedudukan pemotong aktif. Di samping itu, pisau lumba-lumba terlalu tertanam di dalam tanah, jadi ia boleh memotong sebahagian tanaman akar.

Kelebihan pisau lumba-lumba adalah bahawa ia dapat dituai menggunakan medan berumput. Bilah-pisau pisau itu menghadapi sistem akar kuat dan batang rumpai. Penuaian perlu dijalankan dalam cuaca yang jelas, jika tidak, kotoran selepas hujan boleh melekat pada bilah muncung. Selepas menuai dalam cuaca hujan, pemotong harus dibersihkan dan diasah.

Bekerja dengan kepala sikat

The nozzle-comb adalah sejenis rake. Bilahnya sentiasa bergetar, membuang tanah dan akar ke permukaan. Kelemahan sikat adalah bahawa ia tidak boleh digunakan untuk menuai tanaman di atas katil yang berumput. Batu-batu di dalam tanah juga tidak boleh, jika tidak, bilah muncung akan pecah.

Muncung ini tidak memotong tanaman akar dan merangkumi setiap baris. Di samping itu, disebabkan oleh getaran, tanah menjadi longgar, jadi lebih mudah untuk menuai kentang secara manual daripada selepas diproses dengan pisau lumba-lumba. Selepas menuai puncak, tanaman akar akan menjadi bersih.