фамилија зечева у кавезуМноги вртларци верују да је узгој зеца веома профитабилан посао. Али, као иу сваком послу, узгој зеца има своје тајне и нијансе. Према статистичким подацима, почетни зец узгајивачи губе стоку за другу годину због неадекватних услова притвора и нетачног избора расе. Вриједно је запамтити да постоје два главна правила за зечеве: зечеви не толеришу нацрт; у ћелијама треба увек бити чиста.

Све врсте зечева могу се подијелити у три категорије: крзно, крзно од меса и крзна зечева. Ако сте почетник зечеви, онда је вредно почети узгојити од такозваних раса месо месо или џиновских зечева. Два најпрестижнија услова меса су “калифорнијски зец” и “сива гиганта”. После неког времена, када зецињи узгаја искуство, мозете наставити да узгајају расу “Вхите Гиант”.

“Калифорнија” зечеви

Пасмина “калифорнијска” се сматра најпрофитабилнијом узгојом меса у узгој зечева, али калифорнијски зечеви често расте у декоративне сврхе. Заједнице ове врсте, као и сви зечији-гиганти, спремни су за парење за 6,5 месеца. Жена даје потомство од 7-9 зечева. За годину дана је могуће направити 4 литра.

Двомесечни калифорнијски зец тежак је 3 кг. Кунци су спремни на клање након 4 месеца. У овом узрасту, зечеви масе од 8 кг до 10 кг, али стварају мишићну масу до једне године. После 4 месеца живота зецци почињу да интензивно једу, а телесна маса успорава. Маса тежине меса је 55% укупне тежине зеца, зец зеца обицно тежи 300-400 гр.

“Сиви гигант”

Кунци “сиве гиганте” се сматрају месом – крзном. Они се држе 4 месеца, јер, за разлику од зечева “Калифорнија”, “Сиви гигант” престаје да расте за пети месец живота. До првих парења зечеви су спремни за 5 месеци. Женска даје потомство од 4-7 зечева. Труднице само у периоду лова. Ловачки период “сиви гигант” траје 2 месеца. Први период је зима, од јануара до марта. Други је од јула до августа.

За парење, поставите женку у кавез мушког пола, а ни у једном случају обрнуто. Иначе, мушкарац може убити зеца.

Тежина трупа сиве гиганте је 3 кг. Јетра обично теже 100-250 грама.

Related  Эти волшебные махровые ахименесы

 “Бијели гиганти”

Заједнице расе “Бијели џин” сматрају се бројлерима. Њихова жива тежина 4 месеца износи 10-14 кг, труп крава тежи 6 до 8 кг. Јетра зеца тежи 500 грама. “Бели гигант” је подложан кокцидиози. Зуби који су се опоравили од кокцидиозе не могу се репродуковати, па је неопходно спријечити ову болест. Жене рађају до 10 зечева за један околол.