Dracaña Fragrant di pedalamanAroma Dracaena adalah salah satu jenis bunga yang paling indah. Spesies ini termasuk pelbagai jenis, yang berbeza antara satu sama lain dengan warna daun dan ketinggian semak belukar. Sesetengah tumbuhan kadang-kadang melebihi ketinggian 3 m, walaupun padat, tidak lebih daripada 50 cm, terdapat semak.

Bergantung pada jenis plat daun boleh menjadi hijau monophonic, dan dengan jalur berwarna-warni. Bentuk semak yang sangat cantik, ditutup dengan daun hijau panjang di jalur putih dan kuning. By the way, panjang plat mencapai 30 cm.

Dalam keadaan semulajadi, wangi dracaena tumbuh hingga 6 meter dan berbunga dengan bunga-bunga harum.

Apa yang dimaksud dengan Drachena wangi?

Agar wanita bangsawan wangi itu secara aktif tumbuh dan menggembirakan mata dengan daun hijau cerah, dia mesti menyediakan syarat-syarat seperti:

  1. Tanah yang berkhasiat. Substrat terbaik untuk pokok sawit boleh didapati, yang boleh dibeli di kedai-kedai bunga. Atau campurkan di bahagian daun yang sama dan tanah sod, gambut dan humus, dan juga sedikit pasir.
  2. Pencahayaan yang sederhana. Elakkan tempat yang terlalu cerah supaya tidak ada luka bakar pada daun, tetapi pada musim sejuk meletakkan bunga lebih dekat ke tingkap. Sekali sebulan, periuk dengan tumbuhan itu harus dihidupkan ke matahari dengan sebaliknya, supaya dracaena tumbuh walaupun dan tidak meledingkan.
  3. Suhu yang selesa. Pada musim sejuk, beristirahat, 15 darjah cukup untuk tumbuhan, tetapi selebihnya suhu di dalam bilik harus antara 18 dan 25 darjah Celcius (tetapi tidak lebih tinggi).
  4. Penyiraman dan penyemburan tetap. Pada musim panas, dracaena perlu disiram dua kali seminggu, dan pada musim sejuk ia cukup sekali. Untuk membersihkan daun debu, mereka mesti disembur atau disapu dengan span lembap.
  5. Berpakaian atas tepat pada masanya. Dalam pemakanan tambahan, bunga hanya perlu dari musim bunga hingga musim gugur. Semasa menyiram di dalam air, tambahkan persediaan kompleks khas untuk tumbuhan dracen atau hiasan-daun.
  6. Pemindahan berkala. Semen muda perlu ditransplantasikan setiap dua tahun, dan orang dewasa – selepas lima tahun, meningkat setiap kali diameter periuk oleh 4 cm.

Pengeringan dan jatuh daun yang lebih rendah menunjukkan kekurangan kelembapan, dan penampilan di dalam tanah serangga kecil (multi-ekor) – tentang penyiraman yang berlebihan.

Untuk dracaena tidak seperti tongkat panjang dengan daun di atas, ia mestilah terbentuk dalam masa. Ini dilakukan dengan mencubit atau memangkas bahagian atas belukar. Oleh itu, kebangkitan tunas tidur dirangsang, dari mana pucuk sisi mula berkembang.

Potong atas dracaena boleh ditanam dan kilang baru boleh diperolehi.

Pembiakan semula jadi Dracaena

Sebagai tambahan kepada bahagian atas, tumbuhan boleh disebarkan secara langsung oleh pukulan lateral. Jika terdapat banyak orang di atas belukar, berhati-hati memotong satu atau lebih pucuk dengan pisau tajam, supaya tidak merosakkan batang utama. Sebelum perakaran, adalah perlu untuk mengeringkan tangkai dengan baik, meninggalkannya di atas tingkap untuk sekurang-kurangnya tiga jam.

Related  Lag en petunia for å få en frodig buske

Pukulan kering harus dimasukkan ke dalam bekas air, dan apabila akar muncul di atasnya (selepas kira-kira tiga minggu), letakkannya di dalam tanah yang longgar dan berkhasiat.

Dracaena mempunyai yang paling kuat – melarikan diri utama. Ia membentuk banyak daun di sepanjang keseluruhan batang dan menindih pucuk sisi, di mana daun membentuk pada puncak, dan bahagian bawah kebanyakannya terdedah.

Video tentang keanehan penjagaan wangi dracaena