kanak-kanakPembiakan kambing adalah pilihan yang sangat baik bagi mereka yang suka minum susu, tetapi mustahil untuk memulakan seekor lembu dengan sebidang tanah. Sekiranya anda memulakan kawanan besar, pembiakan kambing akan menjadi perniagaan yang baik. Selain menjual susu kambing, anda boleh membuat keju dan keju. Banyak peternak kambing yang terlibat dalam pembiakan kambing dan menjual kambing pemerah susu muda.

Untuk membentuk kawanan yang kuat, kambing yang sihat diperlukan, maka orang muda mendapatkan kolostrum dari minit pertama kehidupan, ini sangat penting untuk perkembangan selanjutnya sistem kekebalan kambing.

Memakan kambing untuk pembiakan perlu dilakukan dengan cara yang istimewa. Kambing ini diberi susu selama 4 bulan. Mereka diberi makan dedak dan kacang tanah dengan penambahan jagung dan barli. Kambing sangat menyukai makanan sedemikian, tetapi kacang-kacangan ditambah dalam jumlah kecil, agar tidak menyebabkan mereka mengalami masalah pencernaan. Suapan sedemikian menggalakkan pengumpulan jisim otot yang pesat dan pembangunan sihat pembiakan yang sihat.

Mengambil anak-anak dari udder

Sekiranya anak-anak untuk masa yang lama akan menerima susu dari ibu mereka, maka kita tidak akan dapat melepaskan mereka dari udder. Apabila kambing merumput bersama minum sebahagian besar susu. Oleh itu, dalam tiga minggu kandungan kambing bersama-sama dengan kambing, mereka harus beransur-ansur merosot dari udder. Pertama, anak-anak muda ditanam di dalam bilik yang berasingan hanya untuk malam. Sepanjang tempoh ini, anda boleh mula memerah susu kambing. Dengan setiap memerah susu sekitar setengah liter susu. Setiap pagi kanak-kanak dibawa ke udder, mereka diberi susu untuk diminum, tetapi bahagian ini tidak mencukupi untuk mereka, jadi mereka diberi makan dengan sayur-sayuran. Semasa tempoh ini kambing diberi tepung oat, dikukus dengan dedak. Dia dibiakkan dengan air suam dengan konsisten krim masam cair. Selepas seminggu kandungan ini, kambing dipindahkan ke kandang berasingan, di mana mereka hanya diberi makan makanan tumbuhan.

Related  Особенности ухода за комнатным лимоном для получения ароматных плодов

Pemakanan buatan

Pada masa ini, anak-anak, yang dimaksudkan untuk pembiakan, diajar untuk minum susu dari mangkuk biasa. Dalam pembiakan kambing terdapat amalan memberi makan anak-anak dengan menggunakan puting. Cara pemakanan ini tidak berkesan, kerana anda perlu memantau kebersihan sebilangan besar botol. Di samping itu, setiap kanak-kanak mesti ditanam secara berasingan, yang mengambil masa yang lama. Jika anda mengajar kambing untuk minum dari hidangan biasa, risiko yang mereka akan mula menghisap susu dalam ragut bersama dikurangkan.

Sesetengah kanak-kanak tidak mahu minum susu dari mangkuk. Dalam kes ini, kambing dibawa ke bekas susu dan jari itu dicelup ke dalamnya. Kambing akan mengambil jari orang itu untuk udder dan mula menjilat susu. Secara beransur-ansur, condong jari anda ke mangkuk. Dengan cara ini, anda boleh membiasakan diri dengan kapasiti umum walaupun anak-anak yang paling degil.