pengeluaran makanan ternakanFeed untuk ayam boleh dibuat sendiri, setelah membeli semua komponen pada harga borong. Ia harus menjadi asas makanan seimbang, yang terdiri daripada sekurang-kurangnya lapan komponen. Adalah dinasihatkan untuk memasukkan dalam komposisi makanan haiwan protein haiwan, yang diperlukan untuk satu set berat ayam yang baik.

Prinsip pengkompaunan ayam

Ayam memerlukan tenaga untuk pertumbuhan yang baik, jadi minggu pertama mereka harus diberi makan dengan campuran makanan. Ia mengandungi lebih daripada 20 kekotoran vitamin, yang anda tidak boleh membeli dalam runcit.

Makanan ternakan boleh digantikan dengan makanan domestik. Untuk membuatnya, anda perlu campurkan bijirin merah dan kuning dalam perkadaran yang sama, tambah campuran dua bahagian gandum. Inilah asas makanan campuran. Kemudian tambah kepada campuran bijirin:

  • 20% oat;
  • 10% dedak gandum;
  • 2% hidangan bunga matahari;
  • 18% jagung;
  • premix untuk ayam.

Gunakan bukan minyak kek roti bunga matahari tidak mungkin. Ia mengandungi hanya 1% minyak sayuran, manakala dalam kek kandungannya adalah kira-kira 20%.

Makan untuk ayam-ayam bertelur

Untuk mengarang asas makanan ternak, bukannya makanan bunga matahari menggunakan batu permata. Aditif ini akan menyediakan ayam dengan kalsium, yang diperlukan untuk pembentukan kulit telur.

Bran gandum dalam makanan untuk lapisan yang anda tidak perlu tambah. Dalam suapan, bahagian jagung meningkat kepada 25%. Ia mempromosikan pewarnaan kuning telur. Peratusan oat dikurangkan kepada 15%, dan jumlah yang tinggal dipenuhi dengan keseluruhan bijirin. Bahagiannya adalah 8%.

Peratusan komponen dalam makanan untuk ayam dan ayam bertelur boleh diubah dengan menambah makanan hijau, contohnya, daun tanaman, dandelion atau jelatang.

Untuk mendapatkan berat badan yang baik, peratusan dadu dikurangkan kepada 5%, dan 3% daging atau tulang ikan dimasukkan ke dalam makanan.

Makan untuk ayam pedaging

Dalam makanan untuk broiler tidak perlu menambah batu shell, ia diganti dengan daging-tulang atau hidangan ikan. Bahagiannya dalam suapan itu harus 5%. 20% daripada jagung dan 10% daripada oat ditambah kepada makanan, dan jumlah yang tinggal dipenuhi dengan gandum dan dedak keseluruhan dalam perkadaran yang sama.

Related  Vytvárame rybník na chov rýb

Juga, premix untuk baka daging ayam ditambah kepada makanan broiler. Sekiranya daging daging atau makanan ikan tidak dijual, daging ayam boleh ditambah kepada makanan untuk direbus. Dalam serbuk yang dihasilkan bijirin yang direndam.

Jika anda menyimpan ayam dalam sangkar terbuka, mereka boleh membuat kekurangan protein haiwan dengan memakan cacing tanah.