kaktus pir berduriCacti di kalangan para tukang bunga lebih dikenali sebagai budaya bilik, penyayang cahaya dan memerlukan kehangatan. Walau bagaimanapun, ada di antara mereka asal-usul itu, yang mendarat di tanah terbuka tidak mewakili apa-apa yang istimewa. Ini termasuk pir berduri – salah satu cacti yang paling tahan beku, digunakan secara meluas untuk tumbuh di taman, bukan sahaja di wilayah selatan negara ini, tetapi juga di pinggang tengah. Apakah keajaiban seperti ini, dan bagaimanakah dia dapat terus hidup selepas musim sejuk di atas katil bunga?

Tanah air pir berduri adalah dataran tinggi Peru, di mana salji terletak, sehingga kaktus sangat kuat dan terasa baik dalam iklim kita.

Penerangan spesies

Opuntia adalah tumbuhan yang cukup tinggi, sesetengah spesimen tumbuh sebagai pokok keseluruhan. Pucuk merayap atau tegaknya terdiri daripada rata, tetapi “telinga” yang berisi dan ditutup dengan duri besar yang tajam.

Blossoms pir berduri dari tengah-tengah musim bunga sehingga permulaan musim gugur dengan bunga halus kuning dengan bundle tebal stamen di tengah. Terdapat pelbagai jenis bunga oren atau merah. Setiap tunas bertahan satu hari, selepas itu ia pudar, tetapi terdapat banyak di belukar. Selepas berbunga di tempat tunas, benih terbentuk, yang kaktus didarab dengan penanaman sendiri. Anda juga boleh mendapatkan kilang baru dengan keratan.

Buah pir berduri mirip plum besar. Mereka boleh dimakan.

Untuk musim sejuk, pir berduri disediakan dengan teliti:

  • sebelum awal frosts yang besar, ia kehilangan kelembapan;
  • kedutan;
  • terletak di atas tanah.

Oleh itu, fros tidak pecah tisu tumbuhan sekali-berair, dan salji tambahan dan melindungi kaktus ketinggian mana-mana. Dengan ketibaan musim bunga, akar mula pam air, naik telinga, dan mula tumbuh.

Related  Starostlivosť o strom avokáda doma

Keperluan Bunga untuk Penjagaan

Opuntia adalah salah satu tumbuhan yang suka bersemangat. Ia boleh tumbuh panjang di satu tempat, jika ia dipilih dengan betul. Cacti tumbuhan sepatutnya berada di tempat yang cerah di taman, di mana tidak ada draf dan genangan kelembapan. Yang penting adalah penting, kerana kaktus mempunyai tisu penahan kelembapan, dan apabila ia banyak terdapat di dalam tanah, ia mula membusuk.

Tanah berpasir adalah lebih baik untuk menanam pir berduri.

Semasa tempoh musim bunga musim panas, kaktus memerlukan penyiraman yang banyak dan menyuburkan dua kali sebulan dengan baja mineral. Dengan kemunculan musim luruh, penyiraman berkurangan dan bunga tidak lagi diberi makan, supaya ia dapat bersedia untuk musim sejuk.

Video tentang cactus wintering pir