Ciri-ciri berguna buah juniperJuniper digunakan secara meluas dalam penghijauan taman dan dalam reka bentuk landskap rumah negara. Terdapat tiga subspesies budaya ini: mendatar, sederhana dan tinggi.

Tumbuhan konifer membebaskan sebilangan besar phytoncides ke dalam alam sekitar, yang membersihkan udara. Juniper mempunyai kesan positif ke seluruh tubuh manusia. Ciri-ciri perubatan dimiliki oleh akar, kulit kayu dan jarum budaya ini.

Penggunaan untuk tujuan perubatan, buah-buahan semua jenis juniper tidak boleh. Hanya barisan juniper yang boleh dimakan.

Makanan yang boleh dimakan juniper

Buah-buahan juniper biasanya kerucut biru tua atau biru dengan tiga biji. Mereka tersilap dipanggil beri kerana saiz dan kehadiran pulpa. Daging cone juniper adalah coklat, dengan rasa pedas tart.

Kumpulkan dan tuai untuk tujuan perubatan hanya boleh masak jintan buah. Kon penghancur berwarna hijau.

Ciri penyembuhan buah juniper

Koniper Juniper mempunyai pelbagai jenis ubat. Mereka menggunakan tubuh manusia:

  • antibakteria;
  • diuretik;
  • kesan anti-radang.

Di samping itu, mereka meningkatkan komposisi darah dan menormalkan sistem pencernaan.

Buah-buahan juniper dalam perubatan rakyat digunakan untuk mencegah penyakit virus catarrhal. Daripada jumlah ini, teh, decoctions disediakan, dan buah-buahan juga digunakan segar.

Semasa wabak wabak selesema, makan lima buah buah juniper setiap hari. Harian menambah jumlah mereka, menambah satu kon, hingga lima belas keping. Kemudian juga lancar mengurangkan jumlahnya menjadi lima. Ambil rehat selama 10 hari dan ulangi kursus rawatan.

Penggunaan buah juniper untuk tujuan perubatan adalah mungkin hanya dengan operasi normal semua organ dalaman. Orang yang mengidap penyakit saluran gastrousus, buah pinggang dan jantung, penggunaannya adalah kontraindikasi.

Permohonan memasak

Konak Juniper digunakan secara meluas dalam memasak semasa menyediakan makanan pencuci mulut, minuman dan hidangan utama. Sebagai rempah, juniper ditambah kepada daging dan ikan.

Sekiranya anda menyiapkan diri dengan hidangan sejuk, tambah segenggam buah juniper ke smokehouse. Mereka akan memberikan produk jadi rasa pedas dan menambah rasa.

Juga, benjolan juniper digunakan dalam penyediaan kvass dan jeli.