Jasmine adalah salah satu tumbuhan taman yang paling indah. Terima kasih kepada bunga yang unik dan menawan, pereka landskap telah lama menggunakan budaya ini untuk menghiasi plot swasta dan taman awam. Selalunya di tanah terbuka tumbuh apa yang dipanggil “melati palsu” – chubushnik.

Daripada chubushnik berbeza dari melati?

Melati palsu sering keliru dengan masa kini, kerana mereka mempunyai hampir sama berbunga. Jadi, perbungaan halus putih sebenarnya sangat mirip dengan penampilan, dan aroma hampir sama. Walau bagaimanapun, jika melati sentiasa wangi, maka beberapa jenis chubushnik umumnya tidak boleh mempunyai bau atau ia sangat lemah.

Chubushnik sering dipanggil melati taman, yang menunjukkan ciri-ciri yang semakin meningkat.

Di samping itu, Chubushnik berbeza dengan ketinggian musim sejuk yang semakin meningkat dan mampu bertahan di sana, di mana melati benar-benar tidak selesa. Malah dalam hal pucuk beku, dia dengan cepat membina cawangan baru dari akar dan pembaikan diri.

Dan melati, dan chubushnik secara semula jadi, tanaman daun, bagaimanapun, jika yang pertama merujuk kepada lianas, maka yang kedua pastinya semak belukar.

Spesies hiasan Chubushnik

Melati taman diwakili dalam pelbagai bentuk, berbeza antara satu sama lain dalam penampilan umum dan berbunga. Terdapat lebih daripada 20 jenis chubushnik yang digunakan untuk tujuan hiasan. Antara jenis yang paling popular dan cantik adalah:

  1. Serangan udara. Ia mempunyai aroma wangi yang manis. Belukar itu sendiri mempunyai pucuk dua meter yang fleksibel, yang ketika mekar menjadi benar-benar penuh dengan bunga-bunga kecil yang melorot dalam bentuk lonceng. Di bawah berat badan mereka, cawangan-cengkerik yang tegak bersandar sedikit ke tanah.
  2. Gletcher. Tumbuhan semak yang rendah dengan ketinggian tidak melebihi 1.5 m dengan bunga ganda, besar dan wangi. Keanehan varieti adalah bahawa selepas mekar, kelopak tidak jatuh untuk masa yang lama. Sehingga mereka tidak merosakkan penampilan, perlu untuk memotong perbungaan pudar.
  3. Mont Blanc. Kerdil semak sehingga 1 m tinggi, walaupun di tempat-tempat yang rendang adalah mungkin untuk meregangkan untuk mencari cahaya sehingga 1.8 m, sambil kehilangan rupa hiasan murni. Ia berbeza dari spesies lain oleh daun yang lebih besar. Jambak bunga separuh ganda dikumpulkan dalam berus hingga 5 keping dalam setiap dan bau strawberi manis.
  4. Pearl. Tangkai kompak sehingga ketinggian 1.3 m mempunyai perbungaan terbesar – sehingga diameter 7 cm. Mereka adalah salji putih dan terry.

Related  Memupuk Rumah Pohon Kehidupan Kalanchoe

Varieti melati taman, ciri-ciri chubushnik yang semakin meningkat – video