tumbuh bawang pada tingkapBawang hijau kaya dengan vitamin, ia berguna untuk makan sepanjang tahun, tetapi, bercambah, bawang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Untuk menghilangkan bau busuk, anda perlu membesar dengan betul bawang di atas tingkap. Ini boleh dilakukan menggunakan katil hidroponik, atau tumbuh bawang hijau dalam botol lima liter plastik. Mari kita pertimbangkan dua kaedah dengan lebih terperinci.

Percambahan pada katil hidroponik

Untuk menghasilkan patch hidroponik anda memerlukan dulang plastik untuk telur. Dulang mesti dipotong menjadi dua bahagian. Di bahagian bawah sel untuk telur memotong lubang. Bahagian atas dulang akan menjadi palet. Mentol dipilih untuk saiz sel. Tuang air ke dalam dulang, dan letakkan bahagian bawah dulang di atasnya. Apabila bawang melepaskan akar ke dalam air, bahagian bawah dulang telur dibangkitkan di atas air, menggantikan sokongan dari kayu atau papan. Ia adalah perlu bahawa air menyentuh hanya akar. Jadi bawang tidak akan rosak, dan bau yang tidak menyenangkan tidak akan tersebar.

Katil hidroponik diletakkan di atas tingkap. Lima mentol yang terletak berhampiran dengan tingkap akan berkembang dengan lebih pantas. Untuk mengumpul semua panen pada masa yang sama, anda memerlukan lampu latar. Tetapi anda juga boleh membuat reflektor cahaya. Baris yang lebih dekat dengan tetingkap akan menerima lebih banyak cahaya matahari langsung. Untuk baris jauh akan mencerminkan cahaya matahari.

Untuk membuat reflektor cahaya matahari, anda memerlukan pakej tetra dua liter dari jus. Bahagian bawah kotak mesti dipotong dan dibuka supaya bahagian foil dikerahkan ke cahaya. Reflektor buatan sendiri mesti diletakkan di seberang tingkap.

Untuk terus menerima tanaman bawang hijau, bawang di atas tingkap ditanam di dua katil hidroponik, menanamnya dengan selang 10 hari.

Tumbuh dalam botol plastik

Dalam botol plastik lima liter, anda perlu memotong lubang untuk saiz mentol. Potong lubang pada jarak 5 cm dari bahagian bawah botol. Barisan lubang berikutnya mesti dipotong dengan urutan yang berperingkat. Kemudian letakkan mentol di dalam lubang. Baris pertama bawang ditutup dengan tanah. Prosedur ini diulang secara kitaran, sehingga keseluruhan botol penuh. Botol diletakkan di tingkap jendela tetingkap barat daya.

Kaedah pertumbuhan ini membolehkan anda memperoleh 30-35 batang hijau setiap 10 hari.

Untuk meningkatkan hasil, isi botol dengan campuran subur yang boleh dibuat dari gambut, pasir dan tanah neutral. Ketiga komponen ini bercampur dengan perkadaran yang sama.

Related  De bästa sorterna av svart vinbär