penuaian lada BulgariaLada manis adalah salah satu sayuran yang paling biasa. Ia digunakan dalam penyediaan banyak hidangan, ditambah kepada salad, ia dibuat daripada pelindung. Banyak penduduk musim panas tidak dapat menanam tanaman ini dengan plot mereka sendiri. Untuk mendapatkan tanaman lada yang baik, anda mesti mengikuti peraturan penjagaan tumbuhan:

  1. Lada adalah tanaman termophilic. Ia ditanam dalam benih dan ditanam di tanah terbuka selepas ancaman musim bunga fros. Suhu udara pada masa pendaratan mestilah kira-kira 15 ° C.
  2. Anak benih tidak boleh dikebumikan di dalam tanah. Lada tumbuhan dengan kedalaman yang sama kerana ia tumbuh dalam “kaset” atau benih.
  3. Tanah di tempat tidur dengan lada harus longgar dan sentiasa lembab. Adalah wajar untuk menampung tumbuhan. Lada adalah budaya yang memerlukan penyiraman dengan air suam.
  4. Satu peraturan penting untuk merawat lada ialah pembentukan semak belukar. Tumbuhan itu perlu patsy.

Untuk meningkatkan jumlah ovari, semak lada ditanam di dalam telaga dua tumbuhan, supaya ia lebih baik. Jarak antara lubang adalah 40-50 cm.

Formasi Lada

Lada, selepas penanaman di tanah dan pemupukan yang baik, membentuk sebilangan besar pucuk baru. Mereka menarik tumbuhan banyak nutrien, jadi pembentukan buah di belukar tidak cukup kuat.

Pembentukan tumbuhan adalah langkah yang diperlukan. Tanpa kaedah ini, anda tidak akan mendapat lada yang besar. Pengecualian kepada peraturan adalah kacukan rendah tinggi dengan cawangan yang lemah, yang diperolehi oleh penternak.

Untuk mendapatkan tuaian yang baik, varieti lada yang tinggi digunakan. Daun dan stepons bawah belukar sebelum cawangan pertama dikeluarkan. Pada setiap tumbuhan, tiga atau empat pucuk ditinggalkan. Langkah-langkah sampingan dikeluarkan untuk merosakkan mahkota dan meningkatkan pengudaraan.

Adalah wajar untuk mengeluarkan bunga tengah cawangan pertama. Ini akan meningkatkan jumlah ovari.

Pada setiap belukar anda boleh meninggalkan 12 hingga 15 buah. Semua selebihnya ovari dipotong. Jika anda meninggalkan lada lebih banyak di atas tumbuhan, mereka tidak akan masak, kulit mereka akan tebal dan kasar, dan saiz buah akan berkurang.

Semasa pembentukan lada, keluarkan semua pucuk yang tumbuh di dalam belukar. Juga memotong daun, mengaburkan ovari. Satu bulan sebelum masak buah-buahan, semua titik pertumbuhan dicucuk, supaya tumbuhan mengambil nutrien hanya untuk penyatuan lada.

Related  Hvordan så en plen i landet