mencantumkan pada pokok epal lamaPokok epal, yang ditanam oleh ibu bapa anda, sekali memberikan hasil yang besar, dan buahnya agak besar dan manis. Tetapi kini pokok epal telah berumur, tempoh buahnya akan berakhir, buah-buahan yang lebih sedikit diikat pada cawangan.

Sekiranya anda ingin berkembang di laman web anda jenis moden, dan tidak ada ruang untuk pokok baru, maka tidak perlu untuk memotong pokok epal lama. Bawa padanya sejenis epal yang berlainan. Terima kasih kepada akar kuat pokok lama, cawangan muda dengan cepat akan berkembang, dan anda boleh menanam beberapa jenis pada pokok epal yang sama.

Keratan suntikan yang betul

Agar vaksin bermula, pilih bahagian yang sesuai, iaitu cawangan yang lebih muda yang tumbuh secara menegak dari batang atau pangkalan mahkota. Di bahagian atas, anda perlu membuat potongan serenjang di atas buah pinggang daun 5 mm. Kemudian, di bahagian atas, potongan dibuat ke kedalaman sama dengan tiga hingga empat diameter cawangan dan dibasahkan dengan air.

Kemudian potong keratan pada baji supaya ia boleh diletakkan secara bebas di dalam slot. Ia sangat penting dalam kes ini untuk tidak merosakkan kambium, jadi pisau itu perlu dipelihara dengan baik, dan memotong kulitnya dalam satu gerakan.

Pre-rendam tangkai, biarkan ia di dalam air selama beberapa minit, untuk kelangsungan hidup yang lebih baik.

Adalah dinasihatkan untuk memilih tangkai dengan 5-6 tunas supaya cawangan berkembang dengan lebih pantas. Bilangan buah pinggang utama harus berada di luar batang pohon, maka pertumbuhan muda akan banyak berkembang. Jika anda bangun buah pinggang yang menghadap batang, pucuk muda mereka perlu dipotong.

Antara kulit keratan dan kulit cawangan itu tidak seharusnya ada jurang, jika tidak, pokok epal tidak akan diselesaikan, jadi panjang pemotongan pada potong itu sepadan dengan panjang potong atas.

Ia adalah perlu bahawa tidak ada jurang di antara kedudukan puncak dan keratan, jadi tempat sambungan mereka dibalut rapat dengan band khusus untuk cantuman ke buah pinggang pertama. Lama kelamaan, pita ini terurai.

Anda boleh menggunakan pita elektrik, tetapi apabila tangkai mengambil akar, ia perlu dikeluarkan.

Selepas tangkai teguh, bahagian atasnya (kira-kira 5 mm) mesti dipotong dengan teliti dan diproses dengan kelodak atau tanah liat untuk mengurangkan penyejatan kelembapan. Sesetengah tukang kebun tambahan memakai beg selophane di tangkai, tetapi ini tidak dianjurkan, kerana semasa pertumbuhan daun pertama proses fotosintesis sangat penting. Kerana kesan rumah hijau, cambium akan tumbuh lebih perlahan.

Related  Skärning är det bästa sättet att reproducera björnbäret