pogača v državiJuniperum navadna – najpogostejša, tipična, a nikakor ne najbolj običajna vrsta generične družine. Težko si je predstavljati skupino rastlin, bi predstavniki, ki je videti kot 10-foot dreves, velike grmovja s piramidalno krono in povešene, in tudi precej nizke, plazeče kopije vilinski obliko lesa.

Redna brina je na voljo na ozemlju Evrope in Severne Afrike, v Aziji in severnoameriški celini. Rastline raje zmerno podnebje, izjemno nezahtevne in živijo v najbolj neumnih pogojih že več sto let. Življenjska sposobnost in prilagodljivost zunanjim okoliščinam sta omogočila, da preživi številne podnebne katastrofe in preživi do danes.

Opis brina (Juniperus communis)

Juniperus vulgaris Oblonga PendulaZaradi naravne selekcije so se pojavile številne oblike brina. Rastline, ki sestavljajo spodnji sloj lahkih listavcev in iglavcev, ki rastejo na goratem terenu in na obali, so se obdelovali že v 16. stoletju. V preteklosti botaniki niso le sestavili celovit opis skupnega brina, temveč so prinesli tudi nove sorte.

Razlike v velikosti in izgledu krošnje so rastline iz različnih delov sveta ustvarile stabilne oblike. Po vrsti razvejanosti in vrsti poganjkov so rastline najpogosteje izolirane:

 • s široko krono za squat in visečimi poganjki f. Pendula;
 • s široko stebričko krono in številnimi pobegnili poganjki f. Suecica;
 • z ozko nizko krono v obliki kolone f. Compressa;
 • s kompaktno širino, ki se širi v širini krošnje f. Depressa;
 • z ozko navpično krono in navzgor veje f. Hibernica;
 • s širokim kvačkami f. S.

Obstajajo tudi druge vrste, poimenovane po odkrivalcih ali kraju odkrivanja.

Kot oblika je barva krošnje brina raznolika. V tipični rastlini te vrste imajo kozarci s črtasto lanceolat na obrisu opazen utor, sijajna površina in značilen svetlobni trak. Osnovna barva igel, dolga približno eno in pol centimetra, je nasičena zelena s sivim niansom. Danes imajo vrtnarji in krajinski oblikovalci raznoliko brin s praktičnimi modrimi ali zlatimi (Aurea) iglami mladih poganjkov.

Juniper navadne sorte Gold ConePodružnice te vrste brina so pokrite z rdečkasto lubjem, ki postane rjavo s starostjo in začne leskati z lesa. Približno pri starosti desetih let rastline pridobijo možnost reproduciranja semena. Po opraševanju na ženskah se oblikujejo okroglasti, gosti stožci bora, prikrivajo tri semena in zorijo v drugem letu po videzu.

Related  Kako narediti posteljo kamnov: nekaj koristnih nasvetov

Oblike in sorte brina

Juniper Point St GeorgeDivje sorte brina so postale rodovitna podlaga za delo rejcev.

Na podlagi skupnega brina so bile pridobljene številne sorte, ki so običajno razvrščene glede na velikost rastline in stopnjo njegove rasti:

 1. Juniensko drevo, ki vsako leto dodaja 30 cm, se šteje za polno pridelano.
 2. Srednje rastline rastejo 15 ali nekoliko več centimetrov na sezono.
 3. Letna rast brunarice je 8-15 cm.
 4. Juniper, ki spada v miniaturne sorte, povečajo njihovo velikost ne več kot 8 cm.
 5. Najnižje stopnje rasti rastlin iz skupine mikro, za leto odraščajo za 1-3 cm.

Sorte skupnega brina z obrezanimi vejami pogosto ne spadajo v nobeno skupino, njihova rast pa poteka v različnih smereh. Tako narava ustvarja edinstvene, jokalne rastline.

Skupni Juniper Horstmann (Horstmann)

Horstmann Common HorstmannPrimer takšne bizarne, asimetrične oblike je brina, ki se nahaja v nemških močvirjah. Rastlina s povprečno stopnjo rasti, več let po zasaditvi, doseže nadmorsko višino 1,5-2,5 metra. Čeprav so na začetku rasti poganjki nagnjeni navzgor, se podaljšujejo, sesedejo in tvorijo izvirno krono brina navadnega Horstmanna. Ta lahka in nezahtevna rastlina ima zelene koščaste igle, ki se oskrbujejo na odraslih vejah.

V pokrajinskem dizajnu je smrkec te sorte vedno središče kompozicije, privlačen videz in presenetljivo domišljijo narave.

Skupna brina Repanda (Repanda)

Juniperus communis RepandaEna izmed najpogostejših oblik brinjev je grmičevje z ravno, okroglo ali vklesano krono. Višina brina navadnega Rapanda ne presega 30 cm, širina veje pa premera enega in pol metra.

Raznolikost iz Irske, brez znakov poraza, je trajna štiridesetih zmrzal, toda v kontinentalnem podnebju lahko grmičevje prekomerno zračno suho. Po opisu skupni brinec te sorte ima ukrivljene iglice z dolžino nekoliko manj kot centimeter. Krona je zelena z srebrno barvo, ki jo sestavljajo lahki trakovi na iglah.

Skupna Juniper Zelena preproga

Skupna Juniper Zelena preprogaOblika sorte Rapand je skupna brina zelene preproge zelo blizu. Njegovo ime je zelo zgovorno. Pravzaprav je rast grmičevja vodoravno oblikovana zelena preproga z višino le 10-15 cm. Zaradi kratkega stala se rastlina ne boji hladnih zim, ne trpi veter in lahko prenese zmrzali do -40 ° C.

Related  Vse, kar morate vedeti o Tuy Western Smaragd

Juniperus Common Hibernica (Hibernica)

Juniperus common HibernicaDruga irska sorta brina je oblika ozke piramide ali kolone. Obrat je bil v kulturi že okoli 200 let. Grm je cenjen zahvaljujoč svetlim, ne bledim zimskim iglam in gostim kronam, ki jih oblikujejo rastoči poganjki. Odrasla brinja doseže višino od 4 do 8 metrov, skozi celo leto pa okrasi vrt z zeleno-modrimi iglami.

V pogojih Rusije, skupni brin Hibernice ne pozna vedno zimo. Meja odpornosti proti zmrzali rastline je -17 ° C

Skupni Juniper Arnold (Arnold)

Juniperus vulgaris ArnoldVišina odraslega grmišča te sorte ne presega enega ali dveh metrov. Rastline Juniperus Arnold ima ozek, ki spominja na stolpec ali obliko piramide, stopnja rasti le 10 metrov na leto, kot tudi kratke bodeče iglice modro-zeleno ali srebrno-modri barvni odtenek.

Skupni Juniper Mayer (Mayer)

Juniper JuniperSredi prejšnjega stoletja je nemški gojitelj Erich Mayer dobil vrsto brina s široko piramidno podobno krono. Photophilous in zmrzali odporen grm raste do višine 3 metrov in je poimenovana po ustvarjalcu.

Pri krajinskih oblikovalcih in ljubiteljih iglavcev je brina Meyerjeve navadne vrednotena zahvaljujoč okrasni kroni in srebrno-zelenih igel, ki ga pokrivajo. Thorny igle s sijajno površino spominjajo na smrekovine igle, zaradi česar brin kot priljubljena ephedra.

Skupni Juniper Suezica (Suecica)

Skupna brina SuecicaSkupna brina Suezika, navadna v severnem delu Evrope in Rusije, ne ohranja ene piramidalne oblike. Gošča naenkrat tvori več deblov, saj rastejo do višine 10 metrov. Zabaven kron je sestavljen iz niza ravno rastočih vej, ki se oba konča. Sorta z majhnim letnim povečanjem, visoko zimsko trdnostjo in odličnimi dekorativnimi lastnostmi lahko zlahka najde kraj pri oblikovanju dachas, parkov in mestnih trgov.

Saditev in oskrba brina pogosto

Miniaturna sorta brina na skalnatem gričuJuniper je navadna svetlobna zimzelena rastlina, zahvaljujoč svoji nezahtevni naravi, se naseljuje pod penumbra. V poletni rezidenci je rastlina izbrana sončno, zaščiteno pred vetrom z lahkimi, zmerno hranljivimi tlemi.

Related  Spoznajte Kalanchoe Kalandhivo

Grm se v tleh prepelje spomladi, aprila ali maja ali jeseni pred prihodom zmrzali. Da bi poenostavili oskrbo brina, ki je pogosto po zasaditvi, je jam pripravljen vnaprej.

 1. Dno jame, nekoliko večje od korenskega sistema grmičevja, je obloženo z drenažnim slojem iz opečne drobtine, peska ali ekspandirane gline.
 2. Nato z dodatkom gline pripravimo mešanico na osnovi tresljajev, peska in šote.
 3. Kot dodatna krma se v tla doda dušikova fosforna gnojila.
 4. Če je zemlja kisla, mu dodamo dolomitno moko.
 5. Iztovarjanje poteka v 10 do 15 dneh, ko se tla poravnajo.
 6. Saditev v jami je nameščena tako, da je koreninski vrat nekaj centimetrov nad tlemi ali raven z njim.
 7. Po polnjenju jame se tla stiskajo in zalivajo, nato pa je krog obilno mulčen.

Opis brina navadnega vključuje navedbo nepretrganosti rastline. To je tako, zato skrb za grmičevje ni težko. V vročem času je sajenje zalite. Podpora tonu in ornamentalnosti igel bo pomagala pri namakanju.

Obravnava zemlje pod brinjem je plitvo oplaščenje, pletenje in pomladni preliv s pomočjo kompleksnih mešanic za okrasne iglavce. Če je rastlina zasajena na kamnitih ali peščenih tleh, se pogosteje uvajajo gnojila.

obrezovanje brinaČe je posajeno na mestu rastlin, da postane žive meje, se opravi redna, vendar natančna odbitka brina. Izvaja se spomladi ali zgodaj poleti, tako da je rast, ki se je pojavila pozimi, močnejša.

Juniensko drevje ne rastejo tako hitro, zato se bo napačno obrezovanje dolgo spominjalo. Padajoče in plazeče rastline se ne strižijo.

Jeseni ravnanje sanitarno obrezovanje Juniperus, očistiti zemljo žetvenih ostankov, spray grmovje in površina pod Bordeaux tekočine ali drugi fungicid. Odrasle rastline, prilagojene za prezimovanje v določeni regiji, ne pokrivajo pozimi. Krune mladih smreke so pritrjene z vrvico, pokrito z lapnikom in posuto s snežo.

Video o brinovih