Pelargonija u pejzažnom dizajnuPočevši od proljeća do jeseni uzgaja kao unutarnji i vrtne biljke Pelargonium poticanje vlasnicima bujne kape cvjetova, izdržati sve nevolje i dobro rastu, zahtijeva samo malo pažnje i jednostavno održavanje. Ali ponekad ljubitelji sobno bilje žale da Pelargonium gubi žalbu odbije cvatu, a lišće požutjeti i sušiti. Što može uzrokovati ovo ponašanje postrojenja? Zašto pelargonijev prelazi u žuto lišće?

Pogreške u skrbi dovode do zalijevanja pelargonijeva lišća

Geriljan koji je uzgojen u vrtu se razbolioPromjena boje lišća, njegova letargija i žuta boja najčešći su znakovi neplodnosti biljaka. Razlozi za istu neugodu mogu biti nekoliko. Među najočitijim su i pogreške odlaska, što je dovelo do slabljenja grma:

 • Previše je tijesno za biljnu posudu, u kojoj korijeni već zauzimaju sav volumen namijenjen njima, a pelargonija nema vlagu i prehranu.
 • Lean navodnjavanje koje ne zadovoljava potrebu biljke za vlagom i dovodi do zalijevanja rubova, a zatim sušenja lišća.
 • Višak vlage u tlu može dovesti do ozbiljnijih posljedica – na propadanje i gubitak korijenskog sustava. I u ovom slučaju, lišće pelargonija postaju žute kad problem uzme ozbiljan skretanje.
 • Žuti rub posebno odrasla ostavlja – znak za uzgajivača koji Pelargonium treba intenzivnije gnojidbe, te oploditi grm treba ne samo kalij, dušik i fosfor, ali i elemenata u tragovima, koji imaju folijarna gnojiva.

Apne može uzrokovati značajnu štetu pelargonija na ležištu cvijetaNi manje opasne za pelargonije su štetnici insekata koji parazitiziraju i zeleni dio biljke i tlo.

Najčešće insekti pate od geranija, uzgojenih u vrtu ili u balkonskim kutijama u ljetnim mjesecima.

U takvim okolnostima, na stražnjoj strani iu pazušcu lišća može otkriti lisne uši, tripsa hranjenje na biljnim sokovima i postaje jedan od razloga zbog kojih su listovi Pelargonium požutjeti. U vrtu, u područjima s teškom vlažnom zemljom, sočne stabljike pelargonija privlače puževe. Lišće i cvatu pate od gusjenica i listworms.

Sredstva za borbu protiv terestričkih insekata uključuju ručno prikupljanje štetočina i tretman biljaka s specijaliziranim insekticidima. Teže je ako su pelargonija napali nematode koji nastanjuju tlo. U tom slučaju, biljka slabi, grebena, njezin lišće postaje manji, a na korijenima postoje primjetni čvorovi s cistima parazita. Kako bi se spriječilo štetno djelovanje pelargonija, biljke se sadi samo u dekontaminiranoj zemlji. Ista mjera pomoći će smanjiti rizik zaraze grmljavinom opasnim za pelargonijeve bolesti bakterijske, virusne i gljivične prirode.

Related  Kako i kada mogu koristiti gabions na dvorištu?

Faktori rizika koji umanjuju pelargonium

Pelargonium na balkonuUz slabo kvalitetno tlo, širenje bolesti doprinosi:

 • pretjerana gustoća ili slaba tla;
 • nedostatak svjetla i zraka s prekomjernom gustoćom sadnje;
 • uporaba pesticida i herbicida;
 • kiselinsko okruženje koje ne dopušta biljci da primi odgovarajuću količinu hranjivih tvari i minerala;
 • višak dušika u uvedenim gnojivima;
 • oštećenja korijenskog sustava i zelenog dijela pelargonija, na primjer, nakon transplantacije.

Svi ovi čimbenici oslabljuju biljke koje postaju jednostavni plijen i za štetnike i za različite bolesti. Koje su bolesti u pelargoniju, i kako se nositi s njima?

Bolesti pelargonija: fotografije i opisi

Ako kršenja uvjeta uzgoja i pojave štetnika pelargonija reagiraju vrlo oštro i brzo, bolesti na prvim stadijima su skrivene i dugo se ne osjećaju.

Sivi trulež pelargonija

Sivi trulež pelargonijaKao rezultat infekcije od gljiva Botrytis cinerea biljnih listova, vrhovima stabljika i pupoljci su prekriveni sivo, prekriveno nekom vrstom Fuzz mjesta. U ovoj bolesti Pelargonium, kao na slici, je sposoban udaranje cvijet na različitim stupnjevima razvoja i cvatnje, a za vrijeme pokoya.Na mjestu mrtve točke pojavljuju područja tkiva, listovi su lako razlikovati zbog smeđih koncentričnih prstenova preko graničnog razmnožavanje gljivica.

Ispuštanje pupova nakon bolesti sive truležiPada pod utjecajem bolesti, kao što je na slici, pelargonija je ispuštena pupoljcima, od kojih spore gljiva padaju na lišće i površinu tla. Ako ne poduzmete hitne mjere, širenje smeđeg truleži ne prestaje dok se bijeg propadne. Razvoj bolesti doprinosi visokoj vlažnosti i nedovoljnoj skrbi.

Korijen truleži ili “crna noga”

Korijen truleži ili Propadanje donjeg dijela stabljike i dijela korijenskog sustava koji izaziva širenje štetnih gljiva Pythium i Rhizoctonia sa strane za proizvođača izgleda kao:

 • žućkanje listova pelargonija;
 • izlijevanje izbojaka;
 • slabljenje postrojenja;
 • suspenzija njezinog rasta.

Mlade biljke su bolesne s nekrozomReprodukcija gljiva uzrokuje prstenastu leziju stabljike na razini tla na kojoj su, uz visoku vlagu, vidljivi tragovi sive ili bjelkaste ploče. Tkanine brzo mijenjaju strukturu, postaju vlažne, oguljene, a svi dijelovi biljke iznad mjesta truljenja gube sposobnost primanja vlage i prehrane.

Related  Mauritanski travnjak uživa miris cvjetne livade

Oštećeni korijeni su deformirani, postaju smeđi, tekući i nekrotični. Iz bolesti, kao na slici, pelargonium često pati od mlade dobi. Posebno u opasnosti od bolesti su reznice, koje su u pretjerano vlažnom, gustom mediju. Postrojenje kao posljedica oštećenja gljiva brzo je slabije i umire.

Bakterijska pelargonijeva bolest ili gummoza

Gummosis ili bakterijski uočavanje lišća prati ne samo promjena u boji lišća, nego i propadanje i vlaženje stabljika.

Bakterijska pelargonijeva bolest ili gummozaPelargonium bolesti, kao što je na slici, postaje brzo vidljivi, a određen je žutilo lišća i smeđe mrlje između vene, a uzrokovana je patogenih bakterija Xanthomonas campestris. Prvi znakovi se mogu vidjeti na stražnjem dijelu listova, a kako se bolest razvije, rubovi lišća rastresiti, vene se crnu.

Prvi znakovi bakterijske bolestiKada infekcija dobije sveobuhvatni karakter, biljka pelargonija blijedi, izbojci postupno odumiru. Crnjenje ne utječe na dio lišća, već cijele stabljike. Za razliku od “crne noge” truleži u ovom slučaju je suho. Poteškoće u dijagnostici bakterijske krhkosti je da ova pelargonijeva bolest ima uobičajene simptome s biljnim ozljedama insekata.

Mozaik na površini listova pelargonija

Različite varijante mozaičke bolesti vrlo su česte u pelargonija, osobito ako se uzgajaju biljke u gužvi i vlazi.

Mozaik na površini listova pelargonijaTo se ponekad događa u staklenicima cvjetnih farmi, odakle cvjetne usjeve padaju na prozorima običnih ljubavnika.

Rust od lišća pelargonija

Rust od lišća pelargonijaSmeđe ili crvenkaste hrđe na listovima Pelargonium – to ne bi trebalo biti loše kvalitete vode za navodnjavanje, kao rezultat aktivnosti gljiva Puccinia pelargonii-zonalis.

Izvana slici bolesti izgleda poput lišća Pelargonium požute, ali ako pogledate na stražnjoj strani, su jasno razlikovati od jastučići zrenja sporova koji se oslobodimo oblik sljedeći val infekcije. Ako bolest uzme sistemski karakter, lišće pelargonija potpuno se žuti, a zatim pada i infekcija se širi na stabljike.

Alternaria i Cikosporoza

Alternaria i CikosporozaS obje ove bolesti pelargonijev biljke pokazuju sivkasto ili smeđe mrlje na lišćima, tkivo unutar koje se suši, pukne i postaje obezbojeno. Zlonamjerni gljive, izvori problema, naseljavaju se na stražnjoj strani pretežno starog lišća, ali tada se pelargonijeva bolest, na slici, širi visoko iznad stabljika. Ozbiljnost bolesti je naznačena ublažavanjem boje listova listova i gubitkom lišća.

Related  Grmolik breskva – gorući grm ili vuk naušnice

Pelargonijev edem

Pelargonijev edemŽuljevost i pojašnjenje lišća također može govoriti o oteklima koja se javljaju s prekomjernom navodnjavanjem tijekom razdoblja niske temperature, oblačnog vremena i drugih uvjeta nepovoljnih za rast pelargonija.

S razvojem klotskih mrlja na stražnjem dijelu lista, cvjećar može primijetiti njihovo punjenje vlagom, a zatim se formacije postaju grubo, a njihova tkiva dobivaju svojstva pluta. Zato lišće pelargonija postaju žute i propadaju. Bolest je posebno opasna za pelucon pelargonija i njihove hibride.

Kako se nositi s pelargonijevim bolestima?

Zadovoljava bojom pelargonijaVeć po opisu i fotografiji postaje jasno koliko je opasno za biljke bolest Pelargonium, ali kako se nositi s njima u kući ili u vrtu uvjetima?

Sve glavne mjere za borbu protiv bakterijskih i gljivičnih bolesti temelje se na kompetentnoj skrbi i prevenciji.

Nakon što je stvorio ugodne uvjete za pelargonium, moguće ih je pouzdano zaštititi od svih štetnika i parazitskih mikroorganizama:

 • Tlo za pelargonium ne smije biti gusto i pretjerano vlažno.
 • Sadržaj hranjivih tvari u tlu mora u potpunosti pokriti potrebe biljke i biti uravnotežen.
 • Višak dušika u tlu nije najbolji način da utječe na rast pelargonija.
 • Biljka treba dobru drenažu tako da voda ne stagnira i ne izaziva razvoj korijena korijena.
 • Pelargonija ne vole vrhunski navodnjavanje i vlagu na lišću.
 • Ne možete tolerirati gustoću sadnje, inače biljke nemaju kisik, tlo nije prozračeno.
 • Za reprodukciju se uzima samo benigni zdravi materijal.
 • Tlo pod grmlja redovito se čisti od ostataka biljaka, korova, labavog i mulched.

Ako pelargonium ima znakove jedne ili druge bolesti, više ga ne vrijedi ograničiti na preventivne mjere. U ovom slučaju, potrebno je boriti se protiv bolesti pelargonija, koristeći dostupne fungicide i druga posebna sredstva.

Video o velikim cvjetnim pelargoniumom, njegovim bolestima i štetnicima