Hippeastrum cvijeće kod kućeU divljini, Hippeastrum naći u Južnoj Americi, s nekoliko vrsta nastanjuju tropskim i suptropskim klimu, dok drugi više vole stjenovite padine, gdje raste uvjeti su prilično teške. U Europi, prvi žarulje su u drugoj polovini XVI stoljeća i Hippeastrum cvatu napravio veliki utisak u zemljama Starog svijeta, koji je stekao zamah u gomoljasti modne kulture.

Postupno je proučavana biljka, Europljani su naučili kako rasti hippeastrum i kako se brinuti za cvijet. Unutar stotinu godina uklonjene su prve hibridne biljke. A ako u prirodi postoji nekoliko desetaka vrsta ovih bulbous biljaka, tada broj sorti već premašuje dvije tisuće. Danas, svaki cvjećar koji je ikad vidio spektakularno cvjetanje hippeastruma zasigurno neće ostaviti pomisao na ukrašavanje vlastitog prozorskog pragova luksuznom biljkom.

Hippeastrum: značajke biljke

Ovisno o vrsti i dobi, žarulja hippeastruma ima promjer od 5 do 10 cm i sastoji se od kratkog dijela stabljike i okolnih zatvorenih ljusaka.

Hippeastrum cvatU sinusu svakog četvrtog ljestvice formiraju se osnove:

 • peduncle, s rastom koji doseže 40-80 cm;
 • budućnost velika, prikupljena u cvatu od 2-6 komada cvijeća.

Hippeastrum ostavlja raspoređeni nasuprotno jedno drugome u širini, ovisno o vrsti, ne prelazi 4-5 cm i dužine 50-70 cm. Cvjećar, ide da se uzgoj Hippeastrum, treba znati da je godinu dana ove biljke je podijeljen u tri različita razdoblje:

 • cvatnje;
 • vegetacija;
 • Ostatak.

Kada se dugo očekivano vrijeme cvjetanja, crvene, bijele ružičaste, prugaste i uočene cvjetove sjede na vrhovima šupljih stabljika.

Velike lukovice mogu formirati dvije ili tri peteljka, ali primjeraka u manje od četiri lišća ili nisu dostigli promjer 6-7 cm u ovoj sezoni je vjerojatno da će zadovoljiti cvatnje.

Cvijet najprije izbacuje pupoljke, a zatim odlaziListovi se pojavljuju jedan po jedan otprilike jednom mjesečno, kada je nakon cvjetnice u mirovinu trajanja od 2 do 3 mjeseca, vanjski znakovi lukovice nemaju, ali to aktivno akumulira energiju. Strelice sa svijetlim bojama pojavljuju se jednom godišnje, ali uz pravilnu njegu, kao na slici, gippeastrum kod kuće dva puta se svidi cvjetanjem. Vrijeme i trajanje ovog razdoblja ovise o odabranoj varijanti, karakteristikama skrbi, osobito o temperaturi u sobi. Prosječno cvjetanje traje oko tri tjedna.

Related  Sadnja, briga i reprodukcija brvnara

Uz pravilno stvorene uvjete hippeastrum se svidi cvjetanjemMeđutim, ponekad uzgajivači cvjetova ne mogu postići pojavu strelica od biljaka. Kako se brinuti za hippeastrum, osim lišća, žarulja je redovito oblikovala pedale? Razlog za odsutnost cvijeća često su pogrešno odabrani uvjeti za uzgoj hippeastruma ili svojstva žarulje:

 • Odbijanje cvjetanja može biti žarulja, dugo ostajući na hladovini ili na sjevernim prozorima, gdje svjetlost nije dovoljna tijekom cijele godine.
 • Ako je lonac prevelik ili previše tijesan, hippeastrum ponekad ne cvjeta.
 • Pogrešno na kvalitetu cvjetanja nepropisno odabranog režima navodnjavanja, oplodnje, pa čak i sastava tla.
 • Nemojte zaboraviti na potrebu da se žarulja odmori 2,5-3 mjeseca, kada se gippeastrum mora poslati na hladnom mračnom mjestu.

Žarulje gippeastrumaAko su očite razloge za ne cvatu tamo, žarulja je zdrava i dobro uhranjena, moguće je da šiljak bacio pribjegavanja jedan od dokazanih načina:

 1. Usred ljeta, svi listovi su izrezani iz žarulja i prestati zalijevati. Mjesec dana kasnije nastavlja se zalijevanje i jednom se provodi jedno kompleksno hranjenje. Početkom jeseni pojavljuju se pupoljci i cvjetovi na hippeastrumu.
 2. Zabilježen je skup pupova i nakon 20-25 dana nakon trosatne obrade žarulje s vodom zagrijane na 43-45 ° C.
 3. Za proljetno cvjetanje gippeastruma u kolovozu biljka se više ne zali, a do siječnja mračno mjesto prelazi na zamračeno hladno mjesto. Nakon 5-6 tjedana nakon nastavka zalijevanja, žarulja daje pupoljke.

Biljka mora biti transplantiranaZa dobar cvjetanje, važno je da tijekom vegetacije i odmora žarulja može oporaviti i oblikovati cvjetnu stabljicu. Ako luk nema prehranu, možda je to vrijeme kada je transplantacija hippeastruma jednostavno potrebna. To se može dokazati pletenjem korijena cijele zemaljske komete. Ne zaboravite na hranjenje hippeastruma.

Dulji oporavak tijekom vegetativne faze i tijekom odmora zahtijevaju lukovice male veličine, a također su pretrpjele neke bolesti ili štetočine.

Razdoblje odmora osigurava uklanjanje zdravih, dobro pripremljenih žarulja na hladnom mračnom mjestu. Najčešće žarulje gippeastrums “zaspati” od rujna do siječnja. Kako se brinuti za cvijet, tako da će gippeastrum cvjetati na vrijeme? Posebna pažnja u ovom trenutku nije potrebna, ali za žarulje stvaraju posebne uvjete:

 • Optimalna temperatura je 12-14 ° C.
 • Puno zamračenje.
 • Zrak je suh, vlažnost ne prelazi 50-60%.
 • Zalijevanje i hranjenje potpuno prestaju.

Related  Uzgojne kuće mirisna pelargonija

Kako i kada treba transplantirati gippeastrum?

Hippeastrumi brzo asimiliraju zemlju u loncu i doslovno isisavaju sve hranjive tvari iz tla.

Sadnja mladih biljakaStoga se biljka može presaditi skoro svake godine. Kada zamijeniti gippeastrum više povoljno i bezbolno za biljku? Najbolje razdoblje za presađivanje žarulja je vrijeme:

 • prije otpreme radi skladištenja u mirovanju;
 • nakon oslobađanja njihove “hibernacije”;
 • prije cvatnje;
 • nakon završetka cvatnje, ako je nedavno stečena biljka, koja se nalazi u transportnom loncu i podlozi.

Prije transplantacije gippeastrum:

 • od žarulja čisto uklanjaju mrtve ljuske;
 • proučite korijenski sustav, ako je potrebno, rezanje pokvarenih ili oštećenih korijena i tretiranje rezanih mjesta s fungicidom.

Primer za gippeastrum trebao bi biti lagan, labav, s niskom kiselinom i visokim sadržajem hranjivih tvari i mineralnih soli.

Veliki lonac izrasta puno žaruljaAko imate kupiti gotove mješavine za uzgoj Hippeastrum je bolje odabrati premaz za gomoljasti usjevi, a zatim dati razuzdanost njegove smjene s vermikulita ili pijeska.

Cvjetni gippeastrum na otvorenom terenuKada se zemlja miješa samostalno, upotrijebite tri dijela lišća zemlje i jedan aditiv iz jednog dijela humusa, ako je potrebno, pijesak i dolomitni brašno se miješaju u tlo:

 • Za uzgoj hippeastruma dovoljno je lonac, zidovi od kojih je 3 cm od žarulja. Veća namirnica samo šteti cvatu.
 • Na dnu nužno postavlja drenažni sloj.
 • Žarulja je postavljena tako da većina ostane iznad tla.

U ljetnim mjesecima žarulje se mogu zasaditi na otvorenom terenu, gdje se istovjetna briga za hippeastrum nastavlja, na fotografiji, kao i kod kuće. I prije zamrzavanja žarulje se iskopaju i prenesu u sobu.

Osvjetljenje u kultiviranju gippeastruma

Hippeastrumi su fotofilni i osjećaju se najbolje na većini osvijetljenih mjesta, čak i prenose izravnu sunčevu svjetlost.

Cvjetao je gippeastrum na prozoruAli u sjeni biljka slabo raste, luk se sporije obnavlja i raste. Nedostatak svjetlosti može se procijeniti blijedim, izduženim lišćem i pedunkama. U sjeni, tvornica uopće ne smije davati pupoljke. Ako želite vidjeti na prozoru lijepe cvjetnice, odaberite prozore na južnoj strani kuće.

Temperatura zraka i značajke navodnjavanja pri uzgoju gippeastruma

Pravilno cvjetanje zahtijeva pravilnu njeguKako bi se osiguralo da cvijeće što je duže moguće na biljci, kod kuće hiperastrum skrb osigurava stvaranje optimalne temperature i vlažnosti uvjetima.

 • Dnevna temperatura zraka iznosi 20-22 ° C;
 • Noću, zrak bi trebao biti nešto hladniji, oko 18 ° C.

Related  Vrste ukrasnih trava i njihova upotreba u dizajnu krajolika

Hippeastrums ne vole promjene temperature, pri skladištenju važno je da nižite pad temperature niže od +5 ° C, što može oštetiti cvjetne pupoljke. No, u vrtu, kratkotrajni mraz na -1 ° C biljke, ako je prekriven netkani materijal može izdržati.

Optimalna vlažnost za ovu vrstu luka je 75-80%.

Tvornica cvjeta s umjerenim zalijevanjemZalijevanje kada raste hippeastrum također ima svoje specifičnosti. Dok se pucač ne podigne za 10-15 cm, biljka se umjereno vlaži, pazeći da se gornji sloj tla osuši između zalijevanja.

Kako se cvijeće počinje otvarati, količina vlage raste, pokušavajući ne dopustiti opasni preljev korijena.

Top odijevanje hippeastruma

Gnojiva se dodaju svaka dva tjednaPrva gnojidba hippeastruma obavlja se prije 4-6 tjedana nakon što se biljka “probudi”. Potom cvijet treba primiti potporu u obliku gnojiva svaka dva tjedna, a posljednji preljev vrši se mjesec dana prije slanja žarulje na počinak.

Gnojiva se uvijek kombiniraju s navodnjavanjem, tako da gnojiva padaju u vlažnu zemlju.

Hippa Astrum razvija bebuNajvažniji u prehrani gippeastrum elemenata su kalij. Kada je cvijet hippeastrum oplodio smjesom fosfor-kalija s malim dodatkom dušika. Kako se pojavljuju listovi, povećava se udio dušika, dovodeći do količine fosfora. Od svibnja do kraja ljeta možete zamijeniti gnojidbu s organskim i mineralnim gnojivima. Ako se koristi složena formulacija, bolje je odabrati mješavinu za luk, pri čemu je omjer dušika, fosfora i kalija 1: 3: 4.5.

Kako bih se brinuo za hippeastrum ako se biljka uzgaja bez tla, na rješenje hranjivih tvari? U ovom slučaju potrebno je 10 litara vode:

 • 3 grama magnezijevog sulfata;
 • 9 grama kalijskih gnojiva;
 • 3 grama amonijevog nitrata;
 • 7 grama superfosfata,
 • kao i mješavina mikroelemenata.

Kada raste hippeastrum, treba se sjetiti da višak dušika prijeti s bolestima. Takve žarulje mogu truliti i manje podnose ostatak vremena.

Video o cvjetnom hippeastrumu