Pepparrot på trädgårdenPepparrot är en traditionell rysk grönsak, som är rik på eteriska oljor. I många århundraden har det varit känt som en av de medicinska växterna, som är “alltid till hands” – vilken rysk trädgård utan jävla!

Ur biologins synvinkel är det ständigt med absolut vinterhårdhet. Trädgårdarna och lastbilsbönderna ogillar honom för det faktum att en välrotad växt börjar växa så mycket att det snabbt blir en irriterande ogräs, vilket är svår att utrota.

Men växer pepparrot i trädgården, du kan göra för vintern användbara och välsmakande kryddor. Det växer särskilt snabbt på en rik i humus och varm jord, och behovet av näringsämnen är uppfyllt genom införande av kompost eller full mineralgödsel.

I en års kultur utan några svårigheter kan du få en jämn och rak, välformad rot. För plantering måste du använda den så kallade “skärningen” – en rot ca 30 cm lång, som utgrävas på hösten och lagras i sand på en sval plats.

Landning utförs i april. Före planteringen måste denna stalk torkas med en fuktig trasa i mitten och avlägsna friska njurar och därigenom förhindra förgrening. Därefter planteras de beredda rötterna på ett avstånd av 50 cm från varandra. Landningen görs snett, samtidigt som den övre delen fördjupas med 5 cm och den nedre delen, från vilken de nya rötterna kommer att växa – med 10 cm.

När unga växter verkar, måste de inspekteras för att lämna bara de bästa. För att göra detta rekommenderas att rötterna noggrant rensas i juli, upptagna och avlägsnas från den övre delen av roten (upp till 25 cm) sidotrötter. Efter denna procedur måste du placera rötterna på deras ursprungliga plats. Och så att de inte skadar det här förfarandet måste du fylla rötterna med jorden, trycka dem och häll det bra.

Related  Tidiga potatisorter – allmän information

När löven dör, är det dags att skörda pepparrot. På hösten, innan du sätter rötterna på en sval plats för förvaring, måste du än en gång klippa alla rötter. De som är tjocka åtminstone med en penna, är det möjligt att använda för att plantera pepparrot nästa vår.

Video om pepparrot växande i förortsområdet