ceriAntara jenis moden dan kacukan taman ceri Vladimirskaya adalah monumen bersejarah yang berkebun di negara kita. Penerangan pelbagai ceri Vladimir, foto-foto pokok dan buah-buahan yang masak akan menceritakan tentang spesies tertua di Rusia, sejarah penampilan dan pengedaran yang sangat menyerupai legenda atau bylina.

Sejarah penampilan varieti Cherry Cherry

Menurut masih hidup rekod dan legenda tempatan dikumpul dengan teliti pokok ceri pertama kepada Vladimir muncul terima kasih kepada sami-sami membuat ziarah ke Mount Athos, dan telah dibawa dari Greece ghaib sebelum di Rusia benih nipis.

Mengikut pelbagai sumber kebun ceri di Yaropolch atau Vyazniki moden diletakkan dari abad VII hingga XII. Walau apa pun, tumbuh-tumbuhan itu sangat mudah untuk menyesuaikan diri dan mula berkembang pesat di dinding bandar.

Secara beransur-ansur, penanaman ceri menjadi perniagaan yang menguntungkan, yang bukan hanya diduduki oleh penduduk kampung terdekat untuk Vladimir, tetapi juga oleh wilayah-wilayah tetangga. Crimson manis dan masam berminyak dikumpulkan, dihantar di bawah akhbar, dan jus yang dihasilkan dalam tong dihantar ke Moscow untuk pengeluaran minuman keras dan gula-gula. Pada abad ketujuh belas, rantau ini menjadi pusat pertumbuhan semua buah Rusia, dan ceri menjadi lambang tanah kuno.

monumen ceriHari ini, monumen kecil ditubuhkan di bahagian sejarah bandar sebagai tanda penghormatan dan kasih sayang di seluruh negara.

Apabila varieti ceri Vladimir telah dikenal pasti di taman-taman di bawah Vladimir, ia tidak diketahui, tetapi hingga hari ini beberapa deskripsi kuno mengenai jenis yang ditanam di wilayah itu pada abad XIX telah turun:

 1. Ceri Vasilievskaya adalah lazat, bujur, tetapi tidak berbuah.
 2. Ceri induk adalah bulat dan manis. Beri dilahirkan di atas pokok-pokok yang rendah, yang secara harfiah dibasahkan dengan buah-buahan hampir hitam.
 3. Kulagiha dan kislich memberikan beri merah yang kecil, yang mempunyai hasil yang tinggi, tetapi agak masam.

Related  Ciri-ciri plum ceri Tsarskaya dan penanamannya

Jelas, sudah pada masa itu pemilihan orang ramai aktif, dan tukang kebun cuba mendapatkan anak-anak dari pokok buah-buahan yang bersahaja, kaya dengan buah, dengan buah yang enak. Cherry jenis Vladimir popular dan kini, dan kerana penyebaran luas di kebanyakan rantau berkembang jenis dan bentuk mereka, dan tumbuhan dikenali di bawah nama-nama-Sinonim: Gorbatovskaya, Vyaznikovsky selepas negara kecil budaya, Izbyletskaya, Roditeleva, Dobroselsky.

beri masakSejak tahun 1947, Vladimir Cherry, yang digambarkan dalam foto itu, mengikut keterangan pelbagai, telah dizonkan dan memasuki Daftar Negeri. Tumbuh-tumbuhan berbuah padat dan tidak tahan lama kini terkenal dengan tukang kebun dari utara-barat negara itu ke Central Chernozem dan Volga Tengah.

Keterangan jenis Cherry Cherry

Cherry, benih ditanam dari keratan akar atau bentuk hijau semak menyebarkan besar lebih tinggi daripada kira-kira 2 dan 3 meter lebar dan seterusnya mudah membentuk keratan akar baru. Variasi Cherry yang dicantumkan oleh Vladimirskaya mengekalkan rupa pokok setem.

Cabang dan batang besar tumbuhan dilindungi oleh kulit berwarna coklat-kelabu. Apabila ia tumbuh, ia menjadi tertutup dengan retakan membujur, mula mengelupas dan mengupas. Pada tunas muda, terutamanya tahunan, warna ini dikuasai oleh bata atau nada kekuningan. Ia adalah pada cawangan yang nipis, kurang cawangan, yang melelehkan bahawa bahagian utama tanaman terbentuk.

tanaman pada pucuk tahunanCiri ciri pelbagai adalah penutup kepala mahkota dengan dedaunan dan bentuk daun itu sendiri, seolah-olah dilipat di sepanjang vein pusat. Panjang plat hijau hijau licin adalah 80-90 mm, lebarnya adalah separuh saiznya. Bujur-bujur dengan diasah daun tip dvoyakopilchatye telah bergerigi tepi dan melekat pada pucuk dengan tangkai kecil warna merah kuat.

bunga ceriBunga ceri varietas Vladimirskaya, dalam gambar dan keterangan, untuk 5-7 keping dikumpulkan dalam perbungaan kecil longgar. Pemukul yang terdiri daripada mangkuk piala merah-coklat, pistil dilupuskan pada satu tahap dengannya stamen dan putih, ringan menyentuh setiap kelopak lain mempunyai diameter 25 hingga 30 mm.

Bagi pelbagai, pematangan jisim tanaman tidak tipikal. Buah-buahan yang kecil atau sederhana, bergantung pada keadaan iklim dan cuaca, siap untuk dipungut dari 10 hingga 25 Julai.

Rata-rata, dari berbunga hingga kemunculan beri merah pertama, 60 hari berlalu. Rasa buah masak purata adalah baik, manis masam. Berry, lebih lama ditinggalkan di cawangan, boleh secara spontan jatuh.

Related  Awas, cendawan beracun: pilihan spesies yang diketahui

Beri berukuran 2.5-3.5 gram mempunyai bentuk yang agak rata dengan jahitan yang tidak dapat dilihat dan corong kecil yang cetek. Kembang panjang hingga 45 mm dalam ceri masak mudah dipisahkan, dan kehilangannya tidak melanggar integriti janin dan tidak menjejaskan kualitinya. Kulit ceri matang diwarnakan dengan warna padat, hampir hitam warna burgundy. Apabila diperiksa dengan teliti di atas permukaan buah beri, anda boleh membezakan bintik-bintik kelabu. Dagingnya padat, burgundy-red, berair, dengan serat yang ketara. Hampir bulat atau ovoid, tulang coklat mudah tertinggal di belakang pulpa, dan beratnya tidak lebih daripada 8.5% daripada jisim janin.

Kualiti dan komposisi varieti ceri Vladimirskaya sebahagian besarnya bergantung kepada keadaan penanaman. Beri yang diperolehi di kawasan utara, di mana terdapat kekurangan haba dan matahari, berbanding dengan rakan-rakan selatan mengumpul kurang gula, mengandungi lebih banyak asid dan kelembapan. Namun, buah ceri Vladimir adalah bahan mentah yang sangat baik untuk pemeliharaan industri dan domestik, jenis pemprosesan lain, termasuk pembekuan dan pengeringan, dan juga untuk penggunaan segar.

Vladimir Cherry: penjagaan penanaman

Seperti banyak jenis ceri, spesies tertua dari bawah Vladimir merujuk kepada yang tidak mementingkan diri sendiri. Oleh itu, untuk mendapatkan tanaman stabil yang baik, anda tidak boleh melakukan tanpa menanam tanaman berdekatan dengan jenis lain.

penyuap untuk tomato ceriJiran-jiran terbaik untuk ceri dan pencemar Vladimir kerana ia akan menjadi pokok jenis:

 • Amorel merah jambu;
 • Turgenevka;
 • Morel hitam;
 • Vasilievskaya;
 • Griot Michurina, Ostgeymsky, Moscow;
 • Barangan hitam;
 • Zhukovskaya;
 • Lyubskaya;
 • Fecund Michurina;
 • Pertumbuhan.

Dengan pendekatan yang betul untuk menanam dan memberi perhatian kepada Vladimir Cherry, budaya itu bertindak balas dengan baik kepada hasil yang baik. Di zon tengah Rusia dari pokok dewasa, anda boleh mendapat sehingga 25 kg buah. Rasa berry yang sangat baik, penyesuaian yang baik terhadap keadaan yang semakin meningkat dan ketabahan musim sejuk telah menyediakan pelbagai musim sejuk yang tahan lama dengan populariti dan kemasyhuran yang berabad-abad. Sehingga kini, Vladimir Cherry digunakan bukan sahaja di kawasan amatur, tetapi juga dalam industri perkebunan.

Related  Racun herba untuk kentang: persediaan apa yang digunakan untuk memproses pemberian selepas kemunculan

pemangkasanWalau bagaimanapun, di utara rantau Moscow, tukang kebun perlu menjaga pokok ceri untuk mencapai hasil yang baik dan ketahanan penanaman. Dengan kelembapan musim sejuk yang baik dari pokok pelbagai ini, buah pinggang sering menderita, yang memberi kesan negatif kepada pertumbuhan pokok, berbunga dan pembentukan ovari.

Di samping itu, ceri tidak dilindungi daripada penyakit berbahaya seperti itu untuk budaya sebagai minilioz dan coccomicosis. Oleh itu, dalam penjagaan penanaman Vladimir ceri semestinya merangkumi rawatan profilaktik cecair Bordeaux atau racun kulat, jangan lupa tentang pemangkasan kebersihan pokok buah-buahan, serta pembersihan daun jatuh dan cawangan unwithdrawn dengan buah-buahan.

Petua berguna untuk penjagaan ceri – video