penanaman ceri dari batu ituSweet, ceri masak awal dicintai oleh ramai. Bagaimana untuk mengembangkan ceri dari batu, berfikir tukang kebun, atas sebab tertentu, tidak terdapat anak benih varieti atau mereka yang hanya ingin melihat bagaimana percubaan ini berakhir.

Kekhususan ceri ditanam dari tulang

kami mengumpul lubang untuk penanamanBerbanding dengan saudara terdekat, ceri, ceri kurang tahan lasak dan dalam bentuk liar tidak berlaku di utara selatan Ukraine, Moldavia, Kuban. Untuk “menjinakkan” keindahan selatan, untuk mengajarnya membuahkan hasil di kawasan dengan iklim yang lebih teruk dan memberi hasil yang stabil, penternak menghasilkan pelbagai budaya dan kacukan, termasuk tumbuhan yang menggabungkan sifat-sifat ceri dan ceri. Pembayaran untuk membeli harta berguna telah menjadi kemandulan diri. Iaitu, untuk pendebungaan di taman ditanam pokok beberapa, sesuai untuk penentuan masa berbunga.

Adakah mungkin untuk menanam ceri dari batu? Ya, tetapi hanya untuk menentukan identiti varietasnya akan sangat sukar. Adalah mungkin bahawa benih buah beri yang besar akhirnya akan menjadi liar dengan buah-buahan kecil tart.

Walau bagaimanapun, dalam benih semacam ini, berbanding dengan benih yang dibeli, terdapat banyak kelebihan yang akan membantu seorang tukang kebun mendapat buah yang tahan lasak, dan seterusnya tanaman buah-buahan:

  • dengan ketabahan musim sejuk yang semakin meningkat;
  • dengan keupayaan menyesuaikan diri dengan keadaan tempatan;
  • dengan kerentanan yang berkurangan kepada penyakit buah-buahan yang biasa.

Ceri muda dari batu itu akan menghasilkan buah, tetapi terima kasih kepada sifat-sifat ini, pokok-pokok adalah lebih menguntungkan untuk digunakan sebagai rootstocks untuk kultivar dan kacukan.

Pada tumbuhan dewasa kadangkala dicampur dua jenis sekaligus. Ini meningkatkan kebarangkalian pendebungaan, yang membolehkan tanaman meningkat tanpa membebankan kawasan untuk menanam pendebunga.

Pemilihan dan penyediaan tulang ceri manis

pemilihan dan penyediaan tulangKapasiti percambahan buah-buahan paling banyak sangat baik. Daripada 10 tunas batu, ceri 7-8 membentuk turunan yang kuat dan berdaya maju. Sama ada ceri akan tumbuh dari batu, dalam banyak aspek bergantung kepada kualiti bahan penyemai dan penyediaan yang betul.

Related  Apa artichoke dan cara menggunakannya

Untuk meningkatkan peluang, adalah lebih baik untuk mengambil batang dari buah yang sudah matang atau sudah hilang. Lebih segar tulang, semakin mudah. Kering, benih yang disimpan dari musim lalu tidak sesuai. Tetapi bagaimana untuk menjadi, selepas semua pendaratan pada separuh kedua musim panas akan membawa kepada kelemahan pucuk, yang semasa risiko musim sejuk untuk meregangkan atau mati sepenuhnya?

Memelihara percambahan dan kekuatan benih adalah mungkin dengan meletakkannya dalam pasir yang tidak lembek dan pra-calcined. Di samping itu, dalam bentuk ini, mudah untuk menghantar drupes ke stratification, yang menyerupai musim sejuk dalam keadaan semula jadi dan menyediakan embrio di dalam cangkang untuk percambahan mesra.

Melepaskan kacang pain sebelum menanam

bercambah ceriDi rantau yang berbeza, penyediaan tulang ceri, sebelum menanamnya di dalam tanah, mempunyai perbezaan yang ketara. Lebih jauh di selatan, lebih pendek istilah stratifikasi dan peluang yang lebih besar untuk mendapatkan pucuk kuat semasa musim gugur, tidak menyemai musim bunga:

  1. Di Crimea, di selatan Ukraine, di Kuban dan di Wilayah Krasnodar, bahan penanaman disimpan dalam pasir lembap hingga musim luruh. Kemudian batang musim sejuk dengan sempurna dalam keadaan semula jadi, dan pada musim bunga muncul.
  2. Di bahagian selatan rantau Chernozem, di rantau Rostov dan di rantau Stavropol, tulang 5 bulan ditemui dalam substrat lembap. Dan dari akhir musim gugur, tulang mengalami pengerasan dalam keadaan semula jadi.
  3. Di lorong tengah musim sejuk, terlalu teruk untuk benih, sehingga mereka disimpan selama 6 bulan pada suhu 1-5 ° C dalam pasir, campuran pasir tanah atau vermiculite, dan di tanah menabur selepas salji lebur.

Sebelum benih pergi ke pengerasan, mereka dirawat dengan racun kulat. Langkah ini meningkatkan keselamatan mereka, mencegah perkembangan kulat jamur, dengan sukarela mengalikan dalam wadah tertutup pada kelembapan yang tinggi.

Sebelum bercambah tulang, ceri diperiksa, diisih dan diasingkan secara kerap. Pada kontainer awal musim bunga dengan biji dibawa ke balkoni atau ke halaman, di mana mereka ditaburkan dengan salji.

Related  Ciri-ciri plum ceri Tsarskaya dan penanamannya

Bagaimana untuk menanam ceri manis?

tumbuh ceri dari batuApabila cangkerang menyimpang, dan di antara mereka bercambah, masa penanaman datang. Untuk menanam ceri dari tulang di rumah, anda perlu:

  • plastik atau periuk seramik dengan kapasiti sekurang-kurangnya 0.5 liter;
  • saliran, yang dituangkan pada lapisan bawah 3-4 cm;
  • Primer nutrien ringan untuk tanaman buah-buahan.

Benih disematkan di dalam tanah lembap, sedikit dipadatkan hingga kedalaman 1 cm, kemudian tuangkan substrat dan basah sekali lagi. Jika drupes ditanam dalam bekas biasa, jurang sekurang-kurangnya 10-15 cm dibuat di antara mereka. Apabila pertumbuhan tumbuh, anak benih diselam kemudian dipindahkan ke bekas yang lebih besar.

Hampir setahun pokok muda tidak memerlukan penjagaan khas, kecuali untuk penyiraman dan tetap, tetapi berhati-hati melonggarkan tanah. Keluarkan tanah sebagai permukaan kering, dan jika benih tumbuh di bawah langit terbuka, maka sekali dalam 2-3 minggu.

Pembentukan mahkota bermula pada tahun kedua, yang sangat penting jika tumbuhan akan terus tumbuh di dalam periuk. Pokok ceri dewasa sekali lagi dipindahkan ke bekas besar.

Inokulasi ceri buah beri tumbuh dari tulang

anak benih ceriMenanam benih berubah menjadi pokok muda, yang selama 4 – 5 tahun dapat berkembang dan membentuk ovari pertama. Walau bagaimanapun, tidak dalam kualiti, atau dalam kuantiti, ia tidak dapat dibandingkan dengan ibu bapa. Bagaimana untuk menanam ceri dari batu itu, yang setiap musim panas akan memberi pondok satu hamburan buah-buahan yang manis?

Satu-satunya cara ialah vaksinasi. Ia boleh dilakukan untuk tahun ketiga selepas menyemai. Sebagai scion, anda boleh memilih mana-mana varieti yang tersedia yang disosialisasikan untuk kawasan tertentu.

Pada batang kecil yang kecil, ia adalah paling mudah untuk memberi vaksin dalam celah. Untuk melakukan ini, sediakan terlebih dahulu tongkat budaya dengan beberapa buah pinggang yang sihat dan trim, membuat potongan serong yang bersih. Stok dipendekkan, meninggalkan 15-18 cm dari permukaan tanah.

Untuk vaksin tulang ceri manis, adalah penting untuk sentiasa bersih. Sebelum bekerja, alat dibersihkan dan disterilkan dengan alkohol. Pada bahagian yang licin, tanah tidak boleh jatuh.

Celah pada batang stok dibuat hingga kedalaman 3-4 cm, yang akan memastikan hubungan yang dapat dipercayai dan kelangsungan hidup yang lebih baik. Sebaik sahaja kayu digabungkan, laman rasuah dibaiki dengan pita penebat, bahagian tepi pelekat, atau bahan lain yang serupa. Kemudian, bar taman diproses.

Related  Penjagaan rumah untuk pokok melon yang unik

Hakikat bahawa operasi penting itu berjaya, menandakan rupa dedaunan muda di atas tapak vaksinasi. Dari saat ini, anda perlu memantau ketegangan pengikatan dan secara perlahan menjinakkan pokok itu untuk berada di bawah langit terbuka. Pemindahan ceri dicampur dijalankan pada musim gugur atau musim bunga, bergantung kepada tempat kediaman tukang kebun.

Bagaimana untuk mengembangkan ceri yang cantik dan lazat – video