Berikan meja dari taman andaSungguh mengagumkan berapa banyak yang anda perlu tahu Cottagers kepada tulisan-tulisannya kehendaki, produk bersih bahan kimia, dan musim menuai adalah mencukupi untuk memastikan keperluan tahunan. Salah satu daripada sayur-sayuran yang ditanam secara meluas adalah ubi bit. Ia adalah mustahil untuk membayangkan taman tanpa katil bit. Berikut adalah hanya menguruskannya, tidak semua tukang kebun. Terdapat perihal tersirat dalam penanaman bit gula di negara ini yang perlu tahu untuk mendapatkan sayur-sayuran akar lazat dengan keselamatan yang baik.

Agrotechnics a bit makan

Memelihara putaran tanaman di kawasan pinggir bandarSatu set langkah yang membolehkan anda mendapatkan jumlah maksimum unsur berguna dan memberikan hasil yang baik terdiri daripada beberapa peringkat:

  • pemilihan benih dan penyediaan mereka untuk penanaman;
  • rooting;
  • pembenihan dan penjagaan benih;
  • penanaman tanaman akar;
  • kawalan perosak;
  • penuaian dan pemeliharaannya.

Katil bit terbuka

Apabila memilih tempat di bawah katil anda perlu tahu bahawa tempat itu harus cerah, tanah longgar dan subur. Syarat utama untuk mendapatkan tumbuhan bit baik apabila ditanam dalam bidang terbuka ialah jarak tanaman yang jarang berlaku dalam baris tidak kurang daripada 25 cm dan di antara tanaman akar tidak kurang daripada 10 cm. Yang lebih baik. Dalam keadaan sempit daripada enam ratus kerusi sedikit, dan jika kita mengambil kira bahawa putaran mesti dipatuhi, pilihan lokasi adalah sukar. Mengeluarkan dua biji pada rabung sempit ledges Mitlayderu atau katil dengan budaya lain.

Beet kepunyaan kebudayaan pengekstrak tanah. Menanam pada tahun yang sama di tempat yang sama tidak boleh, penuaian akan jauh lebih rendah daripada yang terdahulu.

Bergantung pada masa penyemaian dan rantau ini, bit dipilih. Untuk penanaman musim luruh adalah mungkin untuk mengambil pelbagai Podzimnyaya A-474. Untuk mendapatkan buah-buahan silinder terdapat Silinder. Ada jenis yang baik – Gribovskaya, Mesir, Pablo dan lain-lain. Apabila memilih benih, perlu memberi perhatian kepada pewarnaan mereka. Sekiranya benih mempunyai warna yang tidak jelas, ini bermakna mereka sudah bersedia untuk menyemai.

Related  Self-penanaman petunia di rumah

Menanam bit dan merawat tumbuhan muda

Biji BeetBenih mudah mewakili aliran keluar beberapa biji dalam satu pakej. Dalam kes ini, adalah perlu untuk merawat inokulum dalam mana-mana stimulator pertumbuhan dan biarkan dalam bentuk mentah untuk saiz untuk sehari. Pembenihan menghasilkan kedalaman 2 cm dengan jarak 5 cm. Apabila percambahan biji benih dalam sarang meninggalkan hanya anak benih kuat. Pada masa akan datang, seperti bit yang ditanam di negara ini, ia sering ditipis untuk penggunaan sayur-sayuran vitamin.

Penjagaan benihPenyediaan tanah untuk penanaman bermula pada musim gugur. Tempat yang akan datang dipenuhi dengan kompos, superfosfat dan kalium klorida. Kompos ditaruh di taman. Ia akan menjadi lebih banyak untuk menyemai tempat di musim luruh dengan larutan sulfat sulfat 3%. Ini akan membolehkan kita memusnahkan spora rumpai dan pada masa yang sama menyediakan tanah dengan tembaga, di mana bit diperlukan.

Penanaman Podzimniy dijalankan pada bulan November, ketika tanah telah dibekukan pada alur yang telah disediakan sebelumnya. Tanaman akar perlu digunakan sebagai sayur-sayuran awal. Produk podzimnego menyemai tidak sesuai untuk penyimpanan. Untuk penyimpanan musim sejuk, bit akan ditaburkan pada akhir bulan Mei dan kemudian. Dalam tanah yang hangat, tanaman akar berkembang dengan baik dan dengan cepat mengumpul jisim daun. Selalunya penduduk musim panas ditanam di dalam benih bit tempat tinggal. Kaedah ini membolehkan anda mendapatkan produk lebih cepat.

Menanam di benih tanah terbuka bitPerhatian khusus dalam penanaman dan penjagaan bit diberikan kepada peringkat pertumbuhan pertama. Penipisan pucuk atau penjagaan tumbuhan yang lemah ditanam dalam benih adalah tempoh kritikal. Pada masa ini, perosak dan penyakit boleh menyerang tumbuhan. Oleh itu, pucuk harus disiram, ditaburi dengan abu atau serbuk yang menakutkan.

Related  Pemilihan jenis pokok epal lajur untuk penduduk dacha berhampiran Moscow

Dalam tempoh ini tidak boleh digunakan persiapan mikrobiologi. Sistem akar tumbuhan ditanam masih trauma dan tidak jatuh di bawah tindakan bakteria. Oleh itu, selama dua minggu menggunakan persediaan kimia, jika perlu. Jika anda memilih untuk langkah-langkah drastik, maka terhadap serangga semasa penampilan mereka beramai-ramai biasanya digunakan racun serangga, dan terhadap penyakit kulat atau fitosporin oksihom dalam dos yang dibenarkan.

Pembentukan roset dan akar

Pembentukan roset dan akarAgar kilang berkembang lebih cepat, pada awalnya selepas penipisan, pembajaan nitrogen diberikan. Satu sudu urea dibiakkan dalam 10 liter air dan pembajaan dilakukan di tanah lembap. Selepas ini, tumbuh-tumbuhan perlahan-lahan dilonggarkan dan disapu tanpa merosakkan sistem akar.

Jumlah pemendakan atmosfera akan menunjukkan betapa kerap untuk mengalirkan bit dalam tanah terbuka. Walau apa pun, bit memerlukan satu atau dua air dalam semasa pembangunan. Selebihnya penyiraman tanah akan mengekalkan kelembapan. Jangan terlalu kering tanah. Akar mungkin menjadi kaku atau retak. Tetapi dalam tempoh tiga minggu yang lalu sebelum membersihkan, menyiram dan memakan bit tidak diperlukan.

Dalam pembentukan tumbuh-tumbuhan ia memerlukan lebih banyak persalinan. Apabila kilang itu semakin soket kehendak bermanfaat microfertilizers permohonan foliar dan asid yg berkenaan dgn boraks, dan masih yang sama selepas dua minggu. Dua kali setiap musim adalah perlu untuk air tumbuh-tumbuhan air dengan garam, dengan melarutkan satu sudu teh garam dalam baldi air. Semasa mengisi saiz akar walnut yang memohon baja Agricola-4 atau kalium dan baja super fosfat. Nitrogen berkumpul dalam bit, penyimpanan dan menjadi lebih teruk rasa, jadi ia tidak digunakan pada loading.

Boron dan garam adalah penting untuk pembangunan tanaman akar. Orang asli Mediterranean, bit seperti kristal garam yang dibawa oleh udara laut. Garam akan menambah bitum manis, dan boron akan melindungi tanaman akar dari ulser hitam phomosis.

Kami mengeluarkan bit untuk penyimpananKilang itu naik di atas tanah semasa mengisi. Adakah saya perlu bit? Berbeza dengan wortel dan kentang, tanaman akar tidak mengumpul solanin dari tindakan cahaya, tidak mengubah rasa. Oleh itu, tidak perlu mengambil bit. Apabila menuai bit, bergantung kepada cuaca. Penceramah dari tanaman akar tanah mesti dibersihkan sebelum fros atau ditutup pada malam sejuk.

Related  Bilik Begonia – penjagaan dan penanaman

Penuaian

Penuaian bitPenuaian bit dijalankan dalam cuaca kering yang jelas. Tanam dengan puncak pisau yang dialami petani trak tidak menasihati. Sebabnya adalah bahawa luka tidak layu untuk waktu yang lama, dan kelembapan meninggalkan akar, yang sangat diperlukan untuk mereka semasa penyimpanan. Bagaimana untuk memadam secara tepat butiran video bit. Perkara utama ialah mencederakan kulit produk yang dimaksudkan untuk penyimpanan, adalah mustahil. Akar harus dikeringkan dengan baik di tempat teduh, membersihkan sisa-sisa tanah dan meletakkannya di ruang bawah tanah. Beet disimpan dalam pasir, dalam kotak kering atau lubang.

Bagaimana untuk membuang dan menyimpan bit – video