ampel begoniasAmpelnaya begonia baru-baru ini menjadi sangat popular. Sudah tentu, dia layak mendapat pengiktirafan sedemikian. Ini adalah salah satu daripada tumbuhan domestik yang paling menarik. Pujian patut segala-galanya: daun halus, terang, asimetris, bentuk yang indah dari semak, berbunga yang subur, pelbagai bentuk dan warna bunga. Di samping itu, keindahan itu bersahaja. Malah seorang penjual bunga yang tidak berpengalaman akan menghadapi penjagaan ampel begonia jika dia tahu peraturan tumbuh tumbuhan ini.

Menanam ampel begonia

Untuk menanam spesimen yang baik begonia tuberous, anda perlu memilih untuk menanam ubi kuat yang sihat. Di kedai, ia bernilai membeli ubi, diameternya melebihi 3 cm. Pengecualiannya adalah jenis bunga kecil. Beri keutamaan kepada spesimen yang dibersihkan dengan baik, tanpa kesan dan kerosakan. Bahagian atas (cekung) mereka harus padat. Ia melihat tubercles dan penyelewengan – ia adalah buah pinggang. Baik adalah ubi yang mempunyai tiga hingga tujuh buah ginjal.

Sebelum menanam, ubi ditahan dengan bahagian bawah, cembung, pada kain basah, pasir atau tanah yang sesuai dalam haba dan cahaya. Pada masa yang sama, bahan penanaman kadang-kadang ditaburi dengan air suam hangat dan larutan Epin yang lemah. Mereka boleh ditanam apabila akar putih kecil muncul di bahagian cembung.

begoniaPot untuk begonias ampel perlu kecil dan luas. Dalam tangki untuk menanam, mesti ada lubang saliran, di atasnya ditempatkan crocks dan saliran. Tanah ini digunakan longgar dan berkhasiat, ia boleh dirawat sebelum ini dengan racun kulat.

Ubi yang disiapkan merebak dengan bahagian cembung pada tanah basah (tetapi tidak basah) dan mengisi ruang sekitar, meninggalkan bahagian atas bebas. Dalam kes ini, hujung harus terletak di bawah pinggir periuk untuk beberapa sentimeter. Sehingga pucuk muncul, ubi tidak jatuh tertidur dengan tanah ke atas.

Penanaman begoni ampel disimpan di tempat yang terang hangat. Air sangat berhati-hati, cuba untuk tidak mendapat ubi itu. Apabila daun melarutkan daun ketiga, umbi ditutup dengan tanah sepenuhnya, tetapi tidak mendalam.

Penjagaan

begoniaAmpelnye begonias untuk berkembang dengan pesat harus diletakkan di tempat di mana mereka akan dinyalakan oleh matahari hingga 11 dan selepas 15 jam. Tumbuhan ini lebih suka suhu udara kira-kira 18-20 darjah, tetapi mereka juga menahan yang lebih rendah. Penyiraman adalah sederhana, tidak dibenarkan untuk membasuh substrat, tetapi pengeringan juga dikecualikan. Ia adalah tidak diingini untuk mendapatkan air di ubi, lebih baik untuk air di pinggir periuk atau di kuali.

Related  Apa yosta berry yang lazat?

Begonias yang kuat, supaya mereka cepat tumbuh dan elegan berkembang, anda perlu memberi makan. Pada permulaan pertumbuhan, baja nitrogen digunakan untuk tumbuh-tumbuhan pesat. Semasa berbunga, baja diperlukan untuk tumbuhan berbunga yang indah, mengandungi sedikit nitrogen dan banyak kalium dan fosforus. Kadang-kadang, mungkin menggunakan baja dalam bentuk chelate, yang mengandungi banyak unsur surih (mereka disebut vitamin untuk bunga). Begonias akan bersyukur jika 1-2 kali setahun mereka dimanjakan dengan organik.

Peraturan umum persenyawaan begonias: penyelesaian harus lebih lemah daripada yang ditunjukkan dalam arahan. Ini disebabkan hakikat bahawa begonias tidak suka mengubati tanah dengan sangat banyak.

Selebihnya untuk ampel begonia adalah sama dengan warna lain: menghapus daun kering dan bunga, menyembur, memantau tumbuhan supaya tidak terlepas penampilan perosak. Sebelum permulaan berbunga, adalah baik untuk mengatur begonia dengan mandi hangat. Selepas itu, tumbuhan lebih baik untuk menahan malam di bilik mandi untuk menenggelamkan titisan air. Letakkan kilang basah di bawah sinaran matahari tidak boleh dalam mana-mana – luka bakar akan muncul pada daun lembut.

ampel begonia berkembangPada mana-mana begonia, 2 jenis bunga berkembang: Besar dan elegan (mungkin terry atau setengah terry) – maskulin dan kecil bersahaja – feminin. Sekiranya tumbuhan itu tidak baik, ia akan membuang tunas lelaki dan kehilangan dekorasi.

Jika begonia tidak berair, maka ia tidak menyatakan masa rehat dan hiasan yang dikekalkan sepanjang musim sejuk. Dalam begonia berubi, selepas berbunga, pucuk-pucuknya semakin licin dan tumbuhan jatuh ke dalam dorman yang mendalam. Kemudian ubi dikeluarkan dari tanah, dibersihkan dengan teliti dari sisa-sisa tanah dan pucuk, dan disimpan di gambut kering. Simpan pada suhu 5-12 darjah.

Jika di umbi di musim sejuk terdapat tunas, maka ia segera ditanam, tidak menunggu musim bunga. Tanaman sedemikian perlu disegarkan, lebih disukai oleh phytolamp khas.

Related  Cabutan sudu dan kaedah untuk memeranginya

Pembiakan semula

Anda boleh menyebarkan begonia yang mencukupi dengan cara berikut:

 • benih,
 • batang batang,
 • pembahagian ubi.

Dengan lesi batang, begonia melipatgandakan dengan cepat dan mudah, mengekalkan semua ciri-ciri pelbagai. Ciri-ciri utama kilang ibu juga dipelihara di bahagian ubi. Untuk melakukan ini, ambil ubi lama yang besar, yang mempunyai lebih daripada tujuh buah ginjal, dan pisau yang sangat tajam memotongnya dari atas ke bawah ke dalam beberapa segmen. Pada setiap bahagian harus sekurang-kurangnya dua buah ginjal. Irisan kering dan ubi yang diperoleh ditanam dengan cara biasa.

Begonia ampel dari biji juga kuat dan sihat. Menyemai dan dandanan adalah sama dengan tanaman lain dengan biji yang sangat kecil.

Begonias ampellar digunakan untuk dekorasi premis, dan untuk berkebun balkoni, tingkap, teres. Terdapat banyak jenis tumbuh-tumbuhan seperti, berbeza dalam pelbagai, kecantikan, berbunga berpanjangan. Di samping itu, kebanyakan jenis moden tahan hujan di atas bunga.

Terdapat siri keseluruhan jenis begonia ampelnaya – “Chanson”. Ini adalah tumbuhan yang sangat baik dengan bunga semi-terry dan ganda dengan diameter 6-8 cm. Bentuknya, bunga menyerupai camellia. Panjang pucuk pada begonias siri ini adalah dari 30 hingga 40 cm.

Jenis-jenis yang paling biasa dalam siri Chanson:

 • E051 (White F1),
 • E052 (Yellow F1),
 • E053 (Salmon F1),
 • E762 (Pink F1),
 • E054 (Tembaga F1),
 • E055 (Bright red F1),
 • E056 (Crimson F1),
 • E058 (vanila kuning F1),
 • E606 (Dua-nada Pink dan Putih F1),
 • E607 (Dua warna Orange-Yellow F1).

Gred begonia: Chanson PinkTumbuhan Ampelnye – video