prljave vodene pumpePa crpke i bušotine služe za opskrbu vodom s malim brojem stranih uključaka. Za navodnjavanje iz prirodnog rezervoara, ljuljanje poplavljenih podruma i kolektora zahtijeva pumpu za prljavu vodu. Takvi uređaji imaju poseban dizajn ili zaštitu radnog elementa od abrazionog trošenja – instalirani filtar na cijev za usisnu granu.

Vrste uređaja za kretanje odvoda i odvoda

odvodna jedinicaPumpe su odabrane ovisno o prirodi suspenzije i veličini čestica. Sve vrste pumpi su podijeljene na površinu, podmorski i univerzalne.

Sve crpke za gradnju blatne i prljave vode nazivaju se pumpe za odvodnju. Uređaji mogu biti podmorski i površinski. Zovu se i blatne pumpe.

Ali ako pumpa za blato pumpi tekućinu, više poput kaše, zove se gusta otopina. Ako se crpka isporučuje s helikopterom, naziva se fekalne.

Raskachka tekućina s povećanom količinom suspendirane tvari provodi se različitim uređajima:

 • čišćenje iz dna sedimenata bunara i bunara, sušenje komadića zamrljanog izvodi se vibrirajućim ili vijčanim pumpama;
 • swing vode iz bare, bazeni, nakon poplave podrumi mogu isprazniti crpke za prljavu vodu;
 • Tekućina s puno različitih frakcija zamahuje suspenzijom i fekalnim pumpama.

Korištenje vrtnih pumpi

površinska vrtna pumpaVećina ljetnih stanovnika mora koristiti opremu za zalijevanje biljaka. U prisutnosti otvorenog spremnika, unos vode provodi se površinskom pumpom za prljavu vodu. Obično se koriste centrifugalne crpke male snage s jednim kotačem. Takav uređaj može pumpati blatnu vodu koja sadrži suspenziju koja nije veća od 1 cm u poprečnom presjeku.

Crpka se može postaviti na platformu i spustiti na površinu vode. Istodobno, visina dizanja ne smije biti veća od 5 m, a radno vrijeme je ograničeno i povezano je s opasnošću pregrijavanja motora. Prednost uređaja samo kod jednostavnog održavanja i niske cijene crpke za prljavu vodu.

Nedostaci površinske pumpe su puno:

 • bučni posao;
 • kratki vijek trajanja;
 • potrebna je nadstrešnica od slučajnog ulaska vode;
 • Nemoguće je swing vode na minus temperatura zraka;
 • Uređaj u plastičnoj kutiji brzo propada.

Related  Kako samostalno napraviti tok iz bušilice

Međutim, za ljetnu uporabu u zemlji, površinske crpke često su instalirane.

Korištenje uranjivih crpki za prljavu vodu

potopljena pumpa za prljavu voduKorištenje uređaja sa zapečaćenim kućištem omogućuje vam podizanje više zamućenih voda s dubine većom od 5 metara. Prsti do promjera 5 cm prolaze kroz kameru. Rashladenje vode povećava vrijeme rada crpke bez pregrijavanja.

Pumpe s manjim unosom vode mogu potpuno isprazniti spremnik. Istodobno će ugrađena toplinska zaštita spasiti pregrijavanje motora. Ali takve pumpe ne rade, urušavaju se u dno sedimenta.

Ako je crpka za prljavu vodu s gornjom ogradom, sustav sa suhim radom s prekidačem za plovak, odabrana toplinska zaštita elektromagnetskog namota, gradnja je automatska. Vibracijska podvodna pumpa se često koristi za čišćenje dna bušotina, ljuljačkih bazena i ribnjaka.

Optimalno, nakon 2 sata rada, zaustavite crpku 20 minuta.

Ako je podvodna pumpa za prljavu vodu opremljena helikopterom, tada pripada klasu fekalne. Takve pumpe mogu zamahivati ​​septičke jame, instalirane u VOC. Fekalna pumpa instalirana u blato će dostaviti organsko gnojivo u obliku dna biološke mase za navodnjavanje. Takva pumpa će raditi na problematičnoj vodi. Smatra se univerzalnim aparatom.

pumpa u raduPrednosti univerzalne pumpe:

 • moć;
 • snaga;
 • dugi vijek trajanja.

Prilikom odabira pumpe za prljavu vodu, samo visoka cijena fekalne može biti prepreka. Dakle, drenažna pumpa Đileks košta 2 puta jeftinija nego Dzhelex Fekalnik.

Kao podvodna pumpa za bušotinu, često se koristi jednokanalna centrifugalna crpka. U tvornicama za punjenje mulja u spremnike, koriste se vijčane pumpe. Za podizanje naslaga mulja s dna bušotine, smanjite vibracijsku crpku s donjom ogradom. U svakom slučaju odaberite najprikladniji sustav.

Vrste muljevitih pumpi

pumpa za muljevituPrilikom pražnjenja jame upotrijebljena je pumpa za muljevitu podlogu koja može podići kamenje od 12-15 cm s vlažnim tlom. Takvi uređaji koriste posebno jak jednokanalni kotač i miješalicu sa reznim rubovima. Preliminarno otpuštanje dnih sedimenata, prolazeći ih kroz mrežu za filtriranje, zadatak je dodatnog čvora.

Related  Motorna pila "Partner" 350 pouzdan pomoćnik s dužnom pažnjom

Razvrstavanje blatnih pumpi prema vrsti ekstrakcije

modeli muljevitih pumpiKako, nakon svega, odabrati najprikladniju opremu za uporabu u posebnim uvjetima? Važno je da radna komora nije začepljena smećem. Obilježavamo opremu zbog mogućnosti pumpa velikih frakcija:

 • potopna crpka ne više od 35 mm;
 • Drenažni uređaj će se nositi s kamenjem do 50 mm;
 • Fekalna pumpa proći će frakciju do 80 mm;
 • Crpke za muljevitu crpku su kamenje 145 mm.

Na temelju radnih uvjeta potrebno je odabrati pumpe za prljavu vodu iz gore navedenih kategorija u smislu pritiska, kapaciteta i produktivnosti.

Primjeri različitih drenažnih pumpi

modeli drenažnih pumpiPotopne crpke Patuljak predstavlja centrifugalnu jedinicu s asinkronom motorom oklopnih kaveza. Suspenzija može zamagliti do 10% s česticama do 5 mm. Postoji 50 modela pumpi:

 • kućanstva;
 • za komunalne usluge;
 • za sustave navodnjavanja i odvodnje.

Patriot F 400 kineskih pumpi pod američkom dozvolom je niska cijena, oni povećavaju prljavštinu do 35 mm, od dubine do 5 metara. Mali uređaj težak 5 kg, košta oko 3 tisuće rubalja.

Oko 10 tisuća rubalja vrijedno je za podmorski pumpa za prljavu vodu poznatog proizvođača Grundfos. Potpuna automatizacija procesa. No, veličina uključaka ne smije biti veća od 10 mm. Produktivnost uređaja je 12 m3 / h, ekstrakcija od dubine do 10 m.

Iz mnoštva pumpi potrebno je odabrati uređaj koji osigurava pumpanje pod određenim uvjetima.

Kako prepoznati pumpa za prljavu vodu iz odvodne video