God ettermiddag. Potetknollene (kuttet i bildet) har mørke vener gjennom knotten. Frømaterialet ble endret, stedet for planting (også i plottet). Fortell meg, vær så snill, hva er denne sykdommen og hvordan bekjempe den? Takk på forhånd.

Dommer etter bildet, er potetknollene påvirket av glandulære flekker. Denne sykdommen kalles også rustighet av knoller.

Egenskaper og årsaker til sykdomsutbruddet

rusti
Kjertel spotting manifestert som brun (rustne) flekker på potetmasse. Fargerikene kan variere og skaffe forskjellige nyanser – fra lys rav til brunrød. Lesjoner ofte plassert på en sirkel som er nærmest kjernen, men det er også spredt over hele tuber. Plettene har ingen klar form, kantene er vage. Videre råtnende av den berørte delen av massen forekommer ikke: det blir bare vanskelig, og stivelse korn – blir ødelagt.

Et karakteristisk trekk ved sykdommen er at det ikke kan oppdages ved ekstern undersøkelse. Rusthet er bare synlig når knollen er kuttet.

Årsakene til sykdommens utseende er en endring i jordens og værforholdets sammensetning, noe som fører til forstyrrelser i utviklingen av poteter og ernæring. Disse inkluderer:

  • høy luft temperatur;
  • mangel på fuktighet i jorda (tørke);
  • store mengder jern og aluminium i jorda;
  • mangel på fosfor.

Rusted knollene er ikke egnet til konsum, men de kan brukes til planting (sykdommen går ikke til fremtidig avling).

Vises og utvikler rusten flekker bare under vekst av potetbusker, under lagring er sykdommen ikke lenger distribuert. Rustning påvirker oftest planting i varmt og tørt vær, men det kan også være med tilstrekkelig jordfuktighet i tilfelle lufttemperaturen når 30 grader Celsius. I en kald sommer, når jordens temperatur faller til 18-11 grader, manifesterer sykdommen seg ikke.

Hvordan beskytte poteter fra rust?

potet vanning
Først av alt, for planting skal brukes zoned varianter som er resistente mot denne sykdommen. I tillegg er det nødvendig å sikre fullstendig ernæring av knollene under vekst. For å gjøre dette periodisk nitrogengjødsel for å gjødsle jorda (organisk, NPK), og for å gjøre i løpet av hele perioden av fosfor i form av en mobil (superfosfat). Kalkningen av nettstedet fungerer godt mot rust.
Ikke glem om tidlig vanning av plantings i tørre dager, samt på å senke jordens temperatur.

Det legges merke til at rusten flekker på poteter vises mindre ofte hvis de plantes på et sted hvor lupin, lucerne, raps eller olivenradd vokste først.

Beskyttelse av poteter fra andre vanlige sykdommer – video

Related  Hvordan å ødelegge ugress i hagen folkemusikk?