Nenek saya selalu tumbuh calendula. Dia menanamnya bukan sahaja di bunga, tetapi juga di antara katil kentang, dengan mengatakan bahawa bunga kuning mengusir mereka dari kumbang Colorado. Beritahu kami, bagaimana lagi anda boleh menggunakan calendula dari perosak di taman?

calendula dan bawang putihTumbuhan hiasan yang indah telah lama digunakan oleh petani trak bukan sahaja untuk keseronokan estetik, tetapi juga untuk tujuan melindungi buruh mereka dari semua tetamu yang tidak diinginkan yang merosakkan penuaian masa depan. Salah satu tumbuhan tersebut termasuk calendula – semak yang rendah dengan bunga berwarna kuning atau oren-oranye dan daun hijau muda.

Ciri-ciri berguna marigold untuk taman

Penggunaan marigold di taman untuk perlindungan dari perosak sepenuhnya dibenarkan, dan keberkesanan penggunaannya telah lama dibuktikan oleh pengalaman bertahun-tahun. Semen kecil, padat dan harum boleh memberi manfaat kepada para pemuat lori kerana sifatnya yang berguna, kerana mereka:

  • menghalang dari katil ulat, cecair, tungau, kumbang Colorado, nematoda;
  • tidak memberi peluang untuk pembangunan di dalam tanah kulat dan bakteria yang menyebabkan tanaman lebat, mozek, tanaman yang meleleh.

Sistem akar bunga semasa pertumbuhan dan tempoh berbunga secara aktif membekalkan tanah dengan phytoncides dan bahan-bahan berguna lainnya, dan sisa-sisa tumbuhan yang tertanam di dalam tanah memperbaiki strukturnya.

Campuran bunga dan penanaman taman dengan calendula

calendula dan kubis

Semak padat bukan hanya kelihatan cantik di antara tempat tidur, tetapi juga melindungi mereka dari serangga berbahaya, yang mampu merosakkan panen. Jadi, kejiranan berguna calendula dibuktikan dengan budaya sedemikian:

  1. Tomato, kubis, lada. Melindungi terhadap nematoda dan hama.
  2. Kentang. Berlari kumbang Colorado dan beruang.
  3. Kacang. Menyekat pelbagai jenis ulat, aphids dan sekam.
  4. Strawberi. Ia menarik aphids, menghilangkan buah daripada serangannya, serta burung-burung pisau yang menghancurkan perosak.

Related  Baja Raikat Mula: kaedah pentadbiran dan dos

Menggunakan calendula sebagai siderata

Tidak seperti mustard, lupine dan siderates yang lain, yang semakin meningkat dedaunan besar, kalendula lebih kecil saiznya, tetapi ia cukup untuk membuat taman lebih sihat. Ya, dan membongkar jumlah yang lebih cepat.

Selepas penuaian utama (musim panas) di tapak yang dikosongkan pada akhir bulan Ogos, anda boleh menanam calendula dengan padat. Selepas 1.5-2 bulan, semak siap untuk mekar mesti dipotong, dan akar yang tinggal untuk musim sejuk akan rosak. Sayur-sayuran yang baik digunakan untuk kompos dan mulsa, dan juga boleh dibenamkan di dalam tanah, secara bebas merebak di laman web ini.

Penggunaan marigold untuk kawalan perosak – video