Pekerja di tempat kerja memberikan saya sebuah keluarga pokok saiz sederhana untuk ulang tahun saya. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga bonsai dengan betul? Saya hanya tahu bahawa ia mesti dipotong secara kerap.

bonsaiTaman mini di dalam rumah bukan fiksyen, tetapi realiti sebenar. Terima kasih kepada tukang kebun Tiongkok, sekarang tiada siapa yang terkejut dengan pokok kecil yang berdiri di atas tingkap atau di atas kaki ficus, azalea atau juniper. Dari saudara-mara mereka tumbuhan itu berbeza kecuali saiz kecil mereka, dan juga bentuk yang boleh menjadi yang paling pelbagai, dari lurus ke pelik-melengkung.

Tumbuhkan bonsai di rumah tidaklah terlalu sukar, tetapi masih terdapat beberapa ciri-ciri di mana keadaan dan penampilan tumbuhan keseluruhannya bergantung. Pertama sekali, keprihatinan ini menyusui, kerana ia sedikit berbeza daripada acara yang diadakan untuk bunga bilik biasa.

Jadi, bagaimana untuk menjaga bonsai, supaya komposisi kelihatan cantik, dan pokok itu sendiri secara aktif berkembang, walaupun terdapat ruang yang terhad? Antara acara utama ialah:

  • keperluan untuk pencahayaan dan suhu;
  • mod penyiram;
  • rejim pemakanan;
  • pembentukan mahkota;
  • nuansa transplantasi.

Di mana untuk meletakkan bonsai?

Tempat untuk bonsai perlu diambil di sebelah bilik yang terang. Di dalam bilik gelap memerlukan pencahayaan tambahan, jika tidak, tumbuhan akan perlahan-lahan berkembang dan kehilangan warna yang kaya.

Sesetengah tanaman (sebagai contoh, pokok-pokok gugur) sepanjang tempoh rehat boleh disimpan dalam teduh separa.

Bagi rejim suhu, ia bergantung kepada spesies tumbuhan tertentu, tetapi secara purata ia adalah 18-20 darjah Celcius. Spesis tropika memerlukan suhu yang lebih tinggi (sehingga 25 darjah).

Pada musim panas, bonsai semua jenis disyorkan dibawa ke jalan, tetapi tidak di bawah cahaya matahari langsung.

Berapa kerap untuk air dan makanan?

pengairan

Oleh kerana bonsai tumbuh dalam bekas kecil, ia memerlukan perhatian khusus dari penyiraman, kerana dalam periuk luas rata tanah kering lebih cepat. Oleh itu, adalah penting untuk air bonsai pada waktu yang tepat, terutamanya semasa musim panas di jalan. Pada masa ini, penyiraman perlu setiap hari, dan pada musim sejuk ia cukup seminggu sekali.

Selain melembabkan tanah, pokok itu harus disembur secara teratur, mengelakkan air yang jatuh pada bunga.

Bonsai boleh diberi makan pada musim bunga, memperkenalkan sebulan sekali baja khas dalam bentuk pelet, yang direka untuk pokok-pokok mini. Persiapan organik dan mineral yang siap juga akan mendekati, dalam keadaan penggunaan berasingan mereka tidak lebih kerap daripada sekali seminggu.

Di tengah musim panas disyorkan untuk menghentikan makan selama sebulan, supaya cawangan muda tumbuh kayu dengan lebih cepat.

Bagaimana dan bila hendak memangkas?

pemangkasan

Untuk membentuk mahkota harus bermula pada musim sejuk, memotong untuk semua cawangan ini hodoh dan sakit. Oleh itu, anda boleh memberi bonsai apa-apa bentuk yang diingini, dan untuk merangsang cawangan ia perlu mencubit tunas atas semua pucuk.

Bonsai pemangkasan tidak boleh lebih daripada sekali dalam dua bulan.

Bagaimana untuk transplantasi?

pemindahan

Sebulan selepas pemangkasan pertama (musim sejuk), bonsai perlu dipindahkan setiap tahun ke bekas yang lebih luas dengan penggantian tanah. Dalam kes ini, anda harus memberi perhatian kepada saiz sistem akar. Ia tidak boleh melebihi saiz mahkota itu sendiri, jadi semua akar yang tidak perlu perlu dipotong.

Related  Baja untuk pembantu rumah dari kulit telur

Video mengenai bonsai yang semakin meningkat