Telah membeli kediaman musim panas, kami merancang untuk membesarkan tomato dan bawang untuk dijual. Tetapi ada satu nuansa – kita mempunyai tanah yang keras. Saya mendengar bahawa anda boleh membuat Kalimag. Beritahu saya, bagaimana untuk memohon baja Kalimag untuk tomato dan bawang?

Di bawah jenama Kalimagnes, penyediaan Kalimagnesia dibentangkan dalam pasaran baja, yang juga dipanggil garam double atau magnesium sulfat berganda. Ia adalah aditif mineral yang terdiri daripada 3 komponen, yang digunakan untuk menyuburkan tanah miskin untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti tanaman. Ubat ini amat berkesan dalam menanam tomato dan bawang, kerana ia adalah sumber magnesium bagi mereka.

Struktur penyediaan

calimag

Kalimag boleh didapati dalam bentuk serbuk halus atau granul kecil warna merah jambu atau kelabu. Terdapat juga campuran, kelabu-merah jambu, pewarna granul.

Komponen utama ubat adalah:

 • kalium (kira-kira 30%);
 • magnesium (kira-kira 10%);
 • sulfur (17%).

Bagi ketersediaan klorin, kuantitas di Kalimagnesia tidak melebihi 1%.

Kelebihan menggunakan Kalimaga adalah pengenalan kompleks dan serentak beberapa yang paling diperlukan untuk pembangunan mikroelemen tumbuhan. Apabila membaja tanah dengan kalium, magnesium dan sulfur, pengedaran tidak sekata mereka di dalam tanah diperhatikan secara berasingan.

Sifat-sifat Kalimaga

calimagnesia

Akibat persenyawaan dengan penyediaan tanaman yang ditanam:

 • peningkatan daya tahan terhadap penyakit;
 • meningkatkan hasil;
 • meningkatkan rasa produk siap;
 • tempoh berbuah adalah berpanjangan.

Dengan kekurangan tanah tanaman potassium tanaman lebih mudah terjejas oleh kulat patogen, mereka tidak bertolak ansur dengan penurunan suhu. Kekurangan magnesium mempengaruhi sistem akar, dan sebagai hasilnya – pada perkembangan umum tumbuhan, yang melambatkan. Tanpa jumlah sulfur yang diperlukan, tumbuhan tidak boleh menyerap nitrogen, secara beransur-ansur menjadi lebih kecil dan kehilangan harta pemulihan. Elakkan masalah ini dengan ubat tunggal – Kalimaga.

Persenyawaan dalam tanah

pentadbiran dadah

Pemakaian baja Kalimag untuk tomato dan bawang boleh menggandakan hasilnya. Gaun utama utama dilakukan dengan pengenalan langsung ke dalam tanah, waktu yang bergantung pada komposisi tanah:

 1. Tanah berat. Baja bertaburan di sekitar tapak di mana sebuah tomato atau bawang direncanakan ditanam, dengan musim gugur menggali pada kadar kira-kira 200 g setiap 10 meter persegi. m.
 2. Tanah berpasir. Ia diperkenalkan pada penggali musim bunga, penggunaan ubat dikurangkan dengan separuh (tidak lebih daripada 100 g setiap 10 meter persegi M.).

Related  Bagaimana untuk membuat keretapi dengan tangan anda sendiri

Apabila menanam tomato dalam keadaan rumah hijau semasa penyediaan rumah hijau untuk menanam benih selama 1 persegi. 5 g ubat digunakan.

Pembajaan cecair tumbuhan

Berdasarkan Kalimaga, larutan nutrien disediakan, yang digunakan untuk menyemburkan tomato pada daun selama musim tumbuh. Untuk melakukan ini, 20 g ubat dicairkan dalam baldi air.

Perkadaran yang sama digunakan untuk pemupukan akar tomato, sementara 10 liter larutan yang disediakan dimakan setiap 1 km persegi. m. kawasan pendaratan. Secara keseluruhan, anda memerlukan maksimum 3 deposit:

 • apabila memindahkan anak benih di atas katil;
 • pada permulaan berbunga;
 • apabila mengikat buah.

Untuk bawang pemakanan pada baldi air, anda memerlukan 15 g ubat. Baja diperkenalkan di tengah-tengah musim yang semakin meningkat.

Baja Potash untuk tumbuhan – video