Anggrek phalaenopsis yang diperolehi. Semua melalui musim sejuk ia berkembang, dan pada musim panas daun mula kering. Beritahu saya, dengan apa baja yang boleh anda kembali ke anggrek untuk hidup?

Orchid Phalaenopsis menarik perhatian penanam bunga terutamanya kerana tempoh berbunga berlangsung sehingga enam bulan. Sudah tentu, kilang itu akan menikmati pemandangan yang mekar dengan penjagaan yang betul, termasuk pengenalan baja yang kompeten. Lagipun, baja hanya akan memberi manfaat jika ia diperkenalkan semasa tempoh pertumbuhan bunga. Apabila anggrek berada dalam tempoh rehat, ia bahkan boleh berbahaya dan mengakibatkan kematiannya.

Keperluan umum untuk baja untuk orkid

Orkid PhalaenopsisUntuk membenamkan orkid, baja dalam bentuk cecair adalah yang paling sesuai, yang membolehkan ia diagihkan ke seluruh tanah dalam periuk. Di dalam bekas dengan baja ia ditulis – “Untuk Orkid”.

Baja sejagat universal juga sering digunakan. Walau bagaimanapun, perlu diambil kira bahawa apabila ia digunakan, dos yang disyorkan perlu dikurangkan dengan faktor 3 untuk mencegah kebakaran akar tumbuhan. Atas sebab yang sama, berpakaian atas harus dipilih dengan tahap keasidan yang rendah.

Unsur-unsur yang paling perlu untuk perkembangan orkid secara aktif adalah fosforus, kalium dan nitrogen. Bergantung pada peringkat perkembangan dan pertumbuhan phalaenopsis, kepekatan yang berbeza digunakan:

  • dalam tempoh pertumbuhan, keutamaan diberi kepada baja dengan kandungan nitrogen yang tinggi;
  • untuk pembentukan tunas, fosforus dan kalium diperlukan;
  • orkid muda untuk keperluan pembangunan biasa perlu memakai top dressing dengan dominasi fosforus;
  • Untuk memastikan warna-warna terang dan subur, fosforus juga digunakan.

Orkid boleh disenyawakan dalam dua cara: pengenalan nutrien di bawah akar dan berpakaian atas foliar.

Pemakanan akar Phalaenopsis

berpakaian akar

Peragaan atas akar digunakan hanya untuk orkid yang benar-benar sihat. Tetapi di sini adalah perlu untuk mematuhi peraturan tertentu:

  1. Pergantungan atas tidak dilakukan semasa rehat dan selepas pemindahan bunga.
  2. Adalah lebih baik untuk tidak mendedahkan tumbuh-tumbuhan yang sakit untuk berpakaian atas akar.
  3. Untuk mengelakkan mekar, jangan menyuburkan orkid semasa berbunga.

Sebelum menambah pembajaan, perlu melembapkan akar dengan baik dengan menyiram tumbuhan.

Baja dicairkan dalam air suam dalam perkadaran yang ditunjukkan pada pakej. Cecair yang disiapkan tuangkan ke dalam mangkuk kecil – untuk menyesuaikan periuk di sana. Potong orkid itu untuk dimasukkan selama 20 minit dalam mangkuk, dan atas dengan sedikit penyelesaian yang sama. Selepas masa yang disyorkan, keluarkan pasu dan biarkan ia berlebihan.

warna induk baja

Antara baja akar dianggap sebagai wagon tuan-warna (untuk pembangunan daun dan akar) adalah yang paling berkesan, warna Master Orchid (menggalakkan batang tab), Pocon (meningkatkan ketahanan terhadap penyakit), Greenworld (meningkatkan tempoh berbunga).

Related  Pasu untuk benih dengan bahagian bawah tarik – adakah ia patut diambil?

Permohonan baja baja

Peradukkan atas foliar digunakan semasa pertumbuhan sistem akar, dengan kerosakan pada sistem akar, serta dalam klorosis. Permaidani lembaran disyorkan untuk dijalankan dalam cuaca mendung, supaya daun tidak mendapat terbakar matahari.

Permaidani akar dan foliar perlu dilakukan pada gilirannya, tetapi tidak dalam keadaan tidak serentak.

kotor doktor

Semburan “Doctor Folly – orkid” telah terbukti dengan baik – disembur dengan daun dari atas dan dari bawah, dan akar udara di atas permukaan panci. Bunga dan tunas tidak boleh diproses. Baja universal ini menghalang penyakit daripada chlorosis (apabila bunga tidak mempunyai nutrien), pengeringan daun, dan juga merangsang berbunga.

Video mengenai cara membenamkan orkid secara betul