Orhideja v plastičnem neprosojnem loncuMed več tisoč vrst orhidej le majhen del poravna na tleh, drugi raje uporabljajo močne korenine, da plezati debla dreves, skalnate police in ustaliti v kraju, kjer skoraj ni tal. Zato so lonci za orhideje, ki jih gojijo doma, zelo različni od običajnih cvetnih posod.

Kaj mora voditi cvetličar pri izbiri posode za tropske lepote? Kako najti primeren pot?

Kakšen lonec je potreben za orhidejo?

Epifiti in litofiti so rastline, ki ne dopuščajo vdihavanja korenin. In izbira pot za orhidejo je pomembno, da začnete s to osnovno, vendar ne edino zahtevo.

Orhideje v lončkih kroneSpecializirani zabojniki za rastline te družine morajo zagotavljati:

 • dober odtok vlage;
 • aktivno prezračevanje koreninskega sistema in substrata znotraj lonca;
 • varno izvlečenje sočnih, dolgih korenin, ki se pogosto raztezajo daleč preko vsebnika;
 • sprejemljiv temperaturni režim za orhideje.

Med orhidejo so vrste, v katerih korenine ne samo absorbirajo hranila in vlago, ampak tudi aktivno sodelujejo v procesu fotosinteze.

Kakšen pot za orhidejo je potrebna v tem primeru? Čudno, kot se zdi za začetnike te kulture, je za takšne orhideje potrebno pridobiti popolnoma transparentno sposobnost.

Orhideja v steklenem loncuKako izbrati lonec za orhidejo iz gline, barve ali prozorne plastike? Epifitske rastline ne potrebujejo velike količine substrata, zato velik pot ne potrebuje. Glavna stvar je, da:

 • Na spodnjem in spodnjem delu zidov so bile luknje za drenažo;
 • Višina posode je bila enaka širini vratu;
 • prostornina je ustrezala velikosti korenskega sistema.

Najpogosteje si lahko ogledate sobno orhidejo v loncu, kot na fotografiji iz plastike ali keramike. Obstajajo tudi dihalne košare za brezplačno rast korenin.

Z steklenega lonca je bolje, da zavrne. On lahko poškoduje ne le cvet, ampak tudi oseba, poleg tega pa ne dovoljuje korenine, da dihajo. Ta zmogljivost je bolje uporabiti kot spektakularen vrtnar za orhidejo, posajeno v prozorni plastiki.

Rastlina v plastičnem prozornem loncu in steklenih lončkih

Plastične posode za orhideje

To je najpogostejša in najprimernejša možnost za pot za orhidejo. Plastični kontejnerji ne dovoljujejo, da se izsuši koreninski sistem, jih je enostavno vzdrževati in ne smejo služiti nobeni enoti.

Orhideje v dekorativnih vrečahPoleg tega taka oblika za lonec orhideje omogoča več lukenj odteče odvečno vlago, in zato skrbi zamude vlage v substratu ni potrebno. Če razpoložljive drenažne luknje niso dovolj, lahko cvetličar ustvari nove, ne da bi tvegal uničiti posodo.

Plastika je težko najti in opravlja na svetlo okensko polico, in v senci, zanesljivo ščiti koreninski sistem cvet zaradi pregrevanja ali overcooling.

Včasih, ko presajanje ljubitelji orhideje so soočeni s situacijo, v kateri so zaraščene korenine skozi luknje za odvodnjavanje vrgel ven, in odstranite vtičnico lista brez škode ali lončnice ne bo delovala. V tem primeru, plastična je enostavno rezati z škarjami nakupovanje, ne poškoduje korenin, kar je nemogoče pri uporabi keramičnih ali stekleno posodo za orhideje.

Related  Sesanje gomoljev govedi na odprtem tleh in skrb za rastline

V tem loncu je jasno viden razvoj koreninskega sistemaZa vrste, katerih korenine so zasedene v procesu fotosinteze, so na voljo transparentni lonci. Vendar pa takšne posode so primerne za uporabo ne samo za sajenje falaenopsije in podobnih rastlin. Skozi plastiko je jasno vidna:

 • kako se razvija korenski sistem;
 • koliko vlage se porabi;
 • kako se substrat suši.

Zato lahko takšne posode priporočamo cvetnim pridelovalcem, ki nimajo veliko izkušenj pri ohranjanju orhidej. Za sobno orhidejo v loncu, kot je na sliki, je preprosto in zanimivo gledati. Od previdnega videza se tudi najmanjša poškodba korenin ali znakov prelivanja ne uide.

Glinene posode za orhideje

Pomembna prednost loncev za orhideje iz glazirane ali neglazirane keramike je odlična prepustnost za vlago in zrak. Namakana vlaga se ne kopiči na enem mestu, ampak se učinkovito širi po zemeljski komi, korenine se ne izsušijo dlje časa in se ne pregrejejo.

Posebni keramični lončki za orhidejeAmpak z veliko prednosti ima ta tip zabojnikov svoje pomanjkljivosti:

 • korenike trdno sesajo v porozni površini keramike, ki je med razmnoževanjem in presaditvijo polna travme cvetov:
 • poroznost lonca se s časom zmanjšuje od soli, ki prodirajo v material, kar negativno vpliva na glino in stanje korenin orhideje.

Pri uporabi glinene posode mora cvetličar vedeti, kako pravilno posaditi orhidejo v loncu.

Nežna orhideja v notranjostiPred sajenjem, lončki za rastline za orhideje v glini razkužiti, kot sledi, segrevanje v pečici, nato pa nekaj ur namočeno v čisto vodo za namakanje. Če je primer prej uporabljeno posodo, je koristno, da ga potopite v zakisano vodo. To bo pomagalo znebiti klorovodikove madeže na keramiki.

Video o izbiri lonca za orhidejo