leti v vrtnarjenjuTudi pri pozornem in usposobljenem cvetličarju na hlevih v cvetličnih lončih lahko dobimo muhe. Kako se znebiti nezaželenih žuželk, ne da bi čakali na njihovo širjenje v vse rastline, in kakšne ukrepe je treba sprejeti za preprečitev ponovne okužbe – te težave je treba rešiti hitro in kompetentno. In potem hišni cvetlični vrt bo spet prosim z močnimi zdravimi poganjki.

Katere muhe lahko začnejo v cvetličnih lončkih

Z vrtno zemljo v cvetličnih lončkih lahko dobite veliko različnih škodljivcev. Toda najpogosteje v njih žuželke treh vrst začnejo pasati in začeti vzrejati:

  • sadne muhe ali sadne muhe, podobno kot majhne muhe;sadna muha
  • sotsiridy – tako imenovani glivični komarji;
  • beli lističi – izgledajo kot zelo majhni metulji z dvema belima kriloma.

Drosophila v naravi so povsod razširjena, hranijo rastlinski sok, razgrajujejo rastlinske ostanke. Sadne muhe se razlikujejo po kratkem življenjskem ciklu in izredni plodnosti.

sciaridiCirhide so relativno malo raziskane in vključujejo do 20.000 sort. Najbolj znane so gobe, kumare, krompir in rastlinjaka. V tej vrsti odrasli ne hranijo, ličinke pa jedo glivični micelij, korenine višjih rastlin, razpadajo rastlinska tkiva.

beli lističiWhitefly ali aleurodida, živijo na spodnji strani listov in hranijo rastlinski sok. Nekateri od njih so nevarni karantenski škodljivci.

Kako padce padejo v cvetlične lončke

rastlina umre od midgesDa bi prišli v lonec, lahko te gnati na več načinov:

  • biti v nakupni ali vrtni zemlji, ki je slabo razkužena;
  • poleti skozi odprto okno in položite jajca v vlažno zemljo cvetličnega lonca;
  • skupaj z zelenjavo ali sadjem in se pomnožite, nato pa se preselite v cvetje.

Hitro razmnoževanje Simuliidae v cvetnih lončkih spodbuja pretirano vlaženje tal. V toplih in vlažnih razmerah, od posajenih jajc, ličinke hitro oblikujejo in aktivno jedo. Kmalu postane opazna nezdrava vrsta hišne rastline – vihra, listi vihrajo in padajo, kljub bogatim zalivanjem.

V začetni fazi je okužba rastline težko določiti. Treba je skrbno preučiti – zgornji sloj zemlje in spodnje strani listov.

Če so žuželke vidne na listih in majhne bele ličinke v tleh, je treba sprejeti nujne ukrepe, dokler se škodljivci ne razširijo po vsem mestu.

Folk recepti za boj proti muhi

fly pastSprva se lahko z ljudskimi metodami poskusite znebiti midge v lončkih in začeti z najmanj travmatično za rastlino.

Related  Držalo za snemanje cvetja in velikosti vonja – Amorphofallus

Najprej je potrebno pustiti, da se zemlja suši vsaj dva centimetra in nekoliko malo popusti zgornjo plast. V takih razmerah je preživetje ličin težko, saj potrebujejo vlažno okolje. Potem ujeli vse leteče žuželke. Naredite to s pomočjo lepilnega traku.

Najenostavnejši so neke vrste zastava iz pravokotnika debelega papirja na zobotrebcu. Papir, prevlečen s kredo ali melaso, je med listi zlezel v tla. Po potrebi se pasti zamenjajo. Zalivanje rastline ves ta čas mora biti zelo zmerno, tako da se zgornji sloj tal ne zmoči. To je najbolje narediti tako, da se lonec postavite v velik vodni kontejner. Prag in površina tal se obdelata s sesalnikom brez krtače. Z lahkoto zategne vse leteče žuželke.

Po predelavi je treba vrečo za enkratno uporabo zavreči, običajno je izprazniti stanovanje in razkužiti z diklorvosom.

Po uničenju v lončkih odraslih odraslih Simuliidae je potrebno prevzeti zemljo, v kateri je še vedno veliko število ličink. Sušena in oljuščena tla se prelijejo z rešitvijo enega od preizkušenih ljudskih receptov:

  1. Česna infuzija. Ena glava česna je mleta in vlije z 0,5 litra vode. Infuzijo vzdržujemo več ur, potem je zemlja obilno razpršena, celotna rastlina se razprši in ostanki česnovne celuloze se pomešajo z zgornjo plastjo zemlje.
  2. Mangansko raztopino. Šibko bledo rožnato raztopino zdravimo z rastlinjem enkrat na teden.
  3. Mila rešitev. V en liter tople vode raztopimo 20 gramov mila za pranje perila. Dobljena milna voda je zalivana in potresena na bolanem vzorcu tedensko.
  4. Priprava črvov za hišne ljubljenčke. Odgaja ga v odmerku, ki je primeren za zdravljenje mačk in mladičev in vsak teden napolni prizadeto rastlino.

Ljudska zdravila pomagajo z nizko stopnjo okužbe.

ko huda poraz zahteva kemična sredstva bojaPrav tako je primerno, da se Simuliidae prinese iz cvetov v lončke s polietilensko vrečko takšne prostornine, ki jo lahko vgradi cela rastlina. Pomembno je, da paket poskrbite, da se nobena veja ne prepleta. Pod paketom pršite diklorvos in hitro pritrdite vrv na sredino lonca. V takih rastlinjakih vse žuželke umrejo v nekaj urah. Za odstranitev pakiranja je potrebno v drugi sobi, kjer cvetje ni stalo, ampak na istem mestu, kjer opravljamo vakuumsko obdelavo in uredimo pasti za lepljenje. Po dveh tednih se rastline, obdelane z diklorvosom, vrnejo na svoje mesto.

Related  Ali je možno jemati lubenice v primeru diabetes mellitus tipa 1 in tipa 2?

Kemikalije od muh

preparati proti babicamČe ljudska zdravila niso pripomogla znebiti muh v vrečah, se dosežki sodobne kemije ne morejo izogibati. Močno okuženo zemljo je treba popolnoma zamenjati in osvoboditi korenin. Nato celotno rastlino, skupaj z koreninami, obdelamo z enim od posebnih insekticidov. Uničiti škodljivce ujemajo Fitoverm, Actellik, Bazudin, Aktara.

Za preprečitev ponovne okužbe uporabite samo parni ali raztrgan insekticidni prašek in opazujte režim namakanja, ki ne dopušča pretirane vlažnosti tal v loncu.

Metode boja proti cvetnim muharjem – video