Rajske jabuke su sazreleDivlje jabuke se ne razlikuju mnogo od okusa od običnih. Dakle, kompozicija rajskih jabuka na ukusu nije ni na koji način inferiorni od kompozita uobičajenog. Ove prekrasne jabuke imaju veličinu ne više od pet centimetara u promjeru. Za vrlo ukusan i estetski izgled, koji oni zadržavaju u “twists”, oni se često koriste kao ukras deserta. Ali možete jesti jabuke i jedite samo kao zasebnu poslasticu, u komadiću postaju mekani, impregnirani sirup, nemojte gubiti aromu.

Vrste takvih jabuka nisu toliko. To se dogodilo povijesno, kada su izrezane velike sorte, male jabuke koje su nezasluženo zaboravljene. Obrađujemo samo tri vrste divljih jabuka – sibirski, kineski i školjke. Usput, naziv – „Raj” -yabloki dobila od botaničara koji odabiru vrste patuljastih stabala jabuka zovu ga „paradizkoy”, to je raj, ime zaglavi i postupno proširila na sve male jabuke. Nedostatak takvih stabala jabuka je da oni nisu otporni na smrzavanje. Stoga, ima više u južnim regijama Rusije. U sjevernim područjima iu srednjem pojasu posadom se hibridi. Vrtlari cijeniti drveće i izgled – mirisni cvjetovi u proljeće, svijetle plodovima jeseni, lijep oblik krune i ukusnih plodova, koji su naširoko koristi u home-made.

Korisna svojstva divljih jabuka

Raj jabuke bogate su vitaminima i mineralima. Sadrže puno pektina korisnih za crijeva. 28 mikroelemenata, među kojima su minerali poput magnezija, fosfora, joda, kalcija, željeza. I, naravno, kao iu svim jabukama, cijeli popis vitamina – C, E, A, B1, B2, PP. Oni su izvanredni antioksidansi, čisti crijeva, oslobađaju dizenterije i kolitis, zbog velike količine vlakana. U njima postoje tvari koje normaliziraju pritisak, uklanjaju višak kolesterola, toksine, šljake. Voće je korisno za reumatizam, bubrežnu bolest, jetru, probleme s kožnim bolestima. Polifenol, sadržan u jabukama, sprječava pojavu stanica raka. U njima je deset puta više biološki aktivnih tvari nego u običnim velikim jabukama. I ovo skladište korisnosti može se spremiti u konzerviranu hranu, zatvarajući komad rajskih jabuka za zimu.

Jednostavan recept za mješavinu divljih jabuka

kompozicija malih jabukaProces očuvanja divljih jabuka ne može se nazvati teškim ili napornim, sve se radi vrlo jednostavno. Razmislite jednostavni recept za sladoled od jabuka korak po korak.

Za jednu komoru od 3 litre, trebat će vam:

 • raj jabuke – 700 grama;
 • šećer – pola kilograma;
 • voda – 2,5 litara.

Zrno jabuke, konzerviranje u fazama:

 1. Pripremite limenke i poklopce – moje, sterilizirajte način koji je uobičajen za vas.
 2. Obradimo jabuke – moje, suhe, odrezali smo “štapove” i “repove”. Po želji, stabljike se mogu ostaviti, ako namjeravate koristiti jabuke za ukrašavanje deserta, ali ih je potrebno lijepo izrezati.moje male jabuke
 3. Na svakom jaru nametnemo 700 grama jabuka.
 4. Kuhajte sirup od vode i šećera – zagrijte vodu do kuhanja, zatim otopite šećer u njemu i kuhajte 2-3 minute.napraviti sirup
 5. Napunite jabuke sa sirupom.
 6. Stavite lonac u posudu za sterilizaciju. Na njenom dnu morate staviti meku krpu, tako da staklenka ne dođe u dodir s dnom posude izravno, prelijte posude topla voda i kuhajte dvadeset minuta. Dovoljno je prilično duboko umivaonik, tako da voda u njemu doseže oko ramena kanta.sterilizirati
 7. Izvadite staklenku iz vode, namotajte ga s pripremljenim sterilnim poklopcem.gotovih pirjanih voća
 8. Stavite staklenku na poklopac i obložite ga s nečim toplim. Ostavite u ovom obliku dok se potpuno ne ohladi. Zatim kompoti od rajskih jabuka može se premjestiti na mjesto za dugoročno skladištenje.

Kako bi se osiguralo da plodovi u komadiću ne pucaju, ali zadržavaju lijep izgled, morate točno ukliještiti svaku jabuku na nekoliko mjesta u fazi njihove pripreme.

Recepti soka od divljih jabuka s aditivima

odaberite jabukeNeki vjeruju da je kompozicija samo od jabuka svježa, nema bogati ukus i preferira se napraviti kompot od jabuka s aditivima. Za mješavinu malih jabuka za zimu je također moguće.

Možete kombinirati divlje jabuke s cimetom i klinčićima, pa kompot prema gore receptu, dodajući začine po ukusu (u klasičnom verziji, u 3-litreni vrč – 3 pupova klinčića, cimeta stick) i još uvijek je potrebno dodati 1 žličicu limunske kiseline u banku. Za okus, mentu, vanilije šećer je također dodan.

Ukusni komadi se dobivaju kombiniranjem jabuka s glogom, grožđem, kruškom. Ove bobice i plodovi sazrijevaju u istom razdoblju, kao raj jabuke. Razmislite o receptu sačinjenog od nebeskih jabuka s glogom, to je prilično uspješna kombinacija kako u karakteristikama okusa tako iu izgledu. Voće su blizu veličine, dobro se uklapaju u boju. A, pivo do zimskih komposta, ispada vrlo mirisno i ukusno.

Vrhunac receptu je da kompozitor dosegne svoj maksimalni okus u očuvanju, barem nekoliko mjeseci.

Za recept trebate jednu litru vode:

 • 150 grama glog;
 • 50 grama jabuka;
 • 150 grama šećera;
 • 0,5 čajna žličica limunske kiseline.

Mješavina nebeskih jabuka za zimu, recept korak po korak:

 1. Pripremite limenke i poklopce – operite, sterilizirajte.
 2. Pripremite jabuke i glog. Bobice pokupiti i oprati, rezati jabuke na pola i ukloniti jezgru sjemena.moje plodove
 3. Presavijte plodove u staklenke.
 4. Pripremite sirup iz vode, šećera i limunske kiseline.ulijte sirup
 5. Sterilizirati u posudu, na način koji je naveden u prethodno receptu, 3 litre posudu – 20 minuta, 2 litre – 15 litara mb, – 12-13 minuta.
 6. Stegnite sterilnim poklopcem.
 7. Ostavite toplinu na poklopcu sve dok se potpuno ne ohladi.šaljemo za pohranu

Sastaviti od malih jabuka će okusiti vama i vašem kućanstvu. Možete isprobati nekoliko različitih opcija konzerviranja, sami odabrati najbolju kombinaciju okusa, jabuka s cimetom, mimom, glogom ili mješavinom jabuka u čistom obliku. Uživajte u okusu i nabavite napitke o vitaminima i drugim korisnim supstancama s kojima su ti plodovi bogati.

Priprema komote nebeskih jabuka za zimu – video