Prošle godine dobio sam dendrobium plemenit, a zimi mi je drago s nježnim bijelim cvjetovima. Bilo ih je toliko mnogo da grane teško mogu izdržati takvo opterećenje. Ali sad je cvatnja gotovo nestala, a htio bih znati kako se brinuti za cvijet. Recite mi, što da radim sljedeće, nakon što je orhideja dendrobium nobilis izblijedjela? Čuo sam da se strelice moraju odrezati, a sam grm treba biti transplantiran. Hoće li ovo biti prava odluka?

blijedi dendrobiumOrhideja Dendrobium Nobile nimalo ne zaostaje za ljepotom svojih cvjeta sve omiljeno phalaenopsis, a možda ih čak i premašiti. I doista, kad je dovoljno visoka lisnato stabljike, ponekad dosežu 50 cm, pokrivena sa snopovima prekrasnim cvatovima, kao posljedica takvog spektakla nemoguće odvratiti pogled. Ali sve se uvijek završava, pa čak i ovaj dugotrajan biljka treba odmor i oporavak. Što treba učiniti sljedeće, kada je orhideja Dendrobium Nobile procvjetao, a što se pitanja često se odnose uzgajivači u takvoj situaciji? Dakle, bavimo se time.

Obrezivanje pedunki: potrebno ili ne?orhideja nakon cvatnje

Možda je jedno od najvažnijih problema nakon završetka cvjetnog dendrobija obrezivanje pedikula. No, ne samo zauzimaju škare, jer čak i phalaenopsis često sasušene stabljike rekonfigurira pupoljci. U isto Dendrobium cvijeća nalaze se na istoj stabljici kao lišće, tako da oni (pseudobulbs) može biti dugo vremena biti zelena. Osim toga, moguće je da u nekom dijelu stabljike još uvijek neblokovljeni cvjetni pupoljci, jer su oni dosta čitavom dužinom. Izrežite ga prerano – tako da ne daju potpuno Orhideja „napredovati”, a lišiti mladice hranjivih tvari, jer su dobili njihov prvi put bio na pseudobulbs.

Stabljike, koje su potpuno sušene, nedvosmisleno trebaju obrezivanje – već su ispunile svoju svrhu.

Je li uvijek potrebno presaditi orhideja?dendrobium usahla

Druga važna točka odnosi se na transplantaciju dendrobium nobilisa nakon cvjetanja. Sve ovisi o samom cvijetu, odnosno njegovu “zdravlju” i dobi.

Dendrobium nobil, koji se okrenuo više od dvije godine i za to vrijeme nije ga uznemiravao, nakon cvatnje je potrebno presaditi.

Što se tiče mladih orhideja, bolje je da ih još jednom ne smetaju, a njihovo presađivanje u novo podloge treba biti samo u takvim slučajevima:

  • bolest biljke (yellowing of leaves, propadanje korijena, itd.);
  • pojavu štetnika u posudi ili na cvijetu.

Bolesna ili oštećena orhideja mora se liječiti posebnim pripravcima.

Pa što da radimo sa izblijedjelom orhidom s obzirom na gore navedene točke? Ništa posebno, samo:

  1. Premjestite posudu u hladnjak.
  2. Ako postoje zeleni izbojci, vodu po potrebi.
  3. Duhansko gnojivo možete hraniti kako bi se potaknulo stvaranje novih izbojaka i lišća.

Related  Podloga za sadnice s vlastitim rukama od piljevine

Video o dendrobiumu nakon cvjetanja