Prošle godine kupili smo ljetnikovac s mladim vrtom: jabukama, trešnjama i nekoliko neidentificiranih stabala. Budući da još nismo vidjeli žetvu, ne možemo odlučiti što je to – šljiva ili šljiva. Reci mi, koja je razlika između šljive i šljive?

šljive i šljive trešnjePočetnici vrtlara, a ne samo često ne mogu razlikovati šljiva i trešnja šljiva, jer obje imaju mnoge sorte i malo su slične jedna drugoj. Šljiva je vrsta biljaka, koja uključuje više od 100 vrsta, a izravno šljiva predstavlja jedan od njih. Dakle, trešnja šljiva je jedna od sorata šljiva i uključena je u ovaj koncept.

Štrajka najčešće znači specifičnu vrstu, odnosno domaću šljivu, od kojih se većina sorta dobiva kao rezultat križanja skretanja i šljive.

Da bismo razumjeli što razlikuje šljiva od šljiva, potrebno je obratiti pažnju na takve čimbenike:

  • izgled stabla;
  • obilježja voća;
  • značajke plodnosti.

Alycha je otporniji od šljiva, lakše je korijenje, nije zahtjevno za tlo i manje je bolestan.

Vanjske razlike

žuti šljiva

Domaća šljiva pretežito raste kao stablo čija visina može dosegnuti 8 metara, iako u sjevernom dijelu ima i visoka, oko 4 metra, više stijenjastih grmova. Visina trešnje može ponekad biti i do 12 metara, dok se kruna širi.

Listopadna ploča šljive je veća i gušća, s finim naborima, malo izdužena i prekrivena laganim pjenastom bojom na donjoj strani. Listovi trešnje šljive u prosjeku imaju 4 cm duljine i oblik široke ovalne, bez pušenja, s svjetlom sjaja i slične breze.

Okus i izgled voća

trešnja šljiva

I šljiva i trešnja šljiva, ovisno o određenoj sorti, mogu imati različite veličine voća. U osnovi, plodovi šljive su veći od trešnje šljive, oni do 70 grama u domaćem šljivu, iako postoje male voćne sorte.

Žuta boja plodova je karakteristična za prvu i drugu vrstu, ali samo šljiva može imati različite nijanse plave s matenom kožom. Alycha je obično žuto-zelena ili crvenkasta, prekrivena svijetlom kožom.

Okus šljive je slađi i sočniji, s čvrstim tijelom, a trešnja-šljiva karakterizira kiselost i lagano vodenu teksturu celuloze.

Related  Rana, slatka i sočna raznolikost dinje Amal

Zrenja žetve

plava šljiva

Alycha počinje roditi plod sljedeće godine, s plodovima sazrijeva u kasno ljeto. Šljiva će morati pričekati još godinu ili dvije, ali žetva nekih sorti može se sakupiti već u lipnju.

Šljiva je još lošija za hladne zime i skloniji je različitim oboljenjima, što nepovoljno utječe na prinos. Alycha je u tom pogledu stabilnija.

Alycha u središnjem dijelu Rusije – video