Обилазак пријатеља је видио ивичњак округлих, ниско хризантемских грмља. Изгледа веома лепо, желео сам да покушам да сами разбијем ову врсту. Реците ми како да расте хризантема мултифлора и да ли постоје нијансе?

Хризантеме мултифлора припадају породици Астропа. Карактеристична карактеристика сорте је њен кратки раст и способност формирања независно. Захваљујући томе, грмља не треба подршка и обрезивање. Изванредно, биљка има облик балона прекривеног цвјетовима, а током цвјетања пљускати шешир је скоро потпуно покривен социјалним цвијећем.

Врсте мултифлора

мултифлора

Оцјене хризантеме конвенционално су подељене у три групе у зависности од почетка цветања:

  • ране сорте (август);
  • средње сорте (септембар);
  • касне сорте (почетак октобра).

Максимална висина грмља са вештачким обликовањем износи 70 цм, а најмања – не више од 30 цм.

Једини недостатак мултифлора је ниска зимска чврстоћа, због чега се у сјеверним регионима вишегодишње сорте често умиру у хладним зимама, упркос додатном склоништу.

Садња и репродукција хризантема

хризантеме на кревету

Да расте хризантеме мултифлора, могуће је иу лонцима и на отвореном тлу. Место испод слетања би требало изабрати добро осветљене и не издуване нацрте. Хризантеме као лоосе земља, тако да је на локацији са тешким земљиштем, потребно је додатно додати песак и органску материју.

хризантема у посудама

Распрострањена хризантема на неколико начина.

Семе:

  • Сејање на отвореном тлу. Почетком маја припремите рупице на удаљености од 30 цм један од другог, налијте, положите на пар семена. Посути с малим слојем земље и покријте површину филмом пре клијања. Након што се пуцају, оставите један грм, остављајући остатак. Цветање ће се десити 1,5 месеца након клијања семена.
  • Седење на садницама. Крајем фебруара, семе су посејане у контејнеру, прекривеном филмом. Тепличку се периодично емитује, а тла – хидратизују. Након формирања 2 од ових листова, саднице се потапају у засебне лонце.

Related  Карактеристике бриге о амарили: обрезивање листова

Сјеме. Корени сечења или у води са њиховим даљњим садењем, или одмах засадени у земљишту које се састоји од мешавине земљишта, перлита и песка.

Подела утерне грме. Одрасла грмља треба ископати и поделити на делове, од којих свака мора имати сопствени коријенски систем. Одрежите врхове прунара, обиљујте га у рупе и воду.

Основна правила за бригу о мултифлори

глобуларна хризантема

Хризантема ове врсте, међутим, као и остали, веома воли влагу. Врело летње заливање треба свакодневно вршити, а земљиште око грмља се опуштати. Током вегетативне сезоне, довољно је направити једно храњење са раствором муллеинског или птићног исечења, под условом да је рупа оплођена прије садејства.

Једном сваке три године грмље треба пресађивати на ново место, тако да се сорта не дегенерише и не губи свој облик.

У додатном исечењу, мултифлора није потребна, тек након цветања се обрезују пужеви, остављајући 20 цм и мулчање грмља. Узгајају се у хризантемама отворених површина за зимске брдове и посути с листовима или струготинама, а посуде се доводе у собу.

Карактеристике растућег хризантема мултифлора – видео