Пре две године купио сам прелепу белу калу. Прве године је активно расцветала готово без паузе, али ове године нисам чекала цвеће. Екстерно, грмља изгледа савршено здраво – листови су многи, имају богату боју, штеточине нису пронађене. Реци ми, зашто не цвета калу? Можда се толико одмара?

ЦаллаЊеговом декоративном лепотом, калу се може упоредити са антхуриумом: обе биљке имају јако велике листове и нежне, велике и бијеле цвијеће. То је захваљујући шармантним социјализма које Цалла толико воли узгајиваче цвећа и узгаја се не само у затвореним условима, већ иу башти. Међутим, често се дешава да грм расте добро, ослобађа нове листове, а социјално не постоје.

Разлог за ово могу бити такви фактори:

  • погрешно слетање / трансплантација;
  • недостатак влаге;
  • неадекватно храњење или недостатак;
  • одсуство периода одмора.

Недостатак цветања у младој биљци је природни фактор, с обзиром да се калза цвјетова цвјетила тек од друге године живота.

Утицај садње и пресађивања биља на цветање

Цалла не цвета

Само добро развијене и здраве гомоље могу да формирају цветно стабло, а за то им треба простор. Важно је одабрати одговарајући пот који ће имати довољно простора за развој коријенског система.

За младу грму довољно капацитета до 1 литра. Цвеце за одрасле би требало да бирају лонац, вођен таквим захтевима:

  • висина цветног лонца мора превазилазити дужину корена два пута;
  • Промјер пота би требао бити неколико центиметара већи од величине круне грмља.

Када садите, прво, продубите гомоље у тлу на пола. Проливати земљу након што цвет почиње да издаје нове листове.

Поред тога, током времена, кала расте и многа деца се појављују у лонцу. Биљка постаје препуштена, а онда нема времена за цветање. Важно је редовно поновити одрасле узорке, раздвајати дјецу (најмање једном на двије године).

Related  Јанилас Браун је богато цветајући нежни дан

Заливање и храњење

С обзиром да кала долази из тропова, потребно је редовно заливање и висока влажност. Ако земљиште често исушује услед пропуштеног наводњавања, то неће само одложити почетак цветања до 6 месеци, већ ће негативно утицати на развој цвета и он ће престати да расте.

Током вегетативне сезоне, заливање калума је неопходно сваки други дан, као и прскање лишћа или брисање њих.

Једнако важни су балансирани и врхунски обрађени. Уз вишак азота, грмље троши све своје енергије на тврдо дрво. Да би се стимулисало цветање, потребно је користити препарате са доминацијом фосфора и калијума.

Колико бих требао да одморим?

Да би биљка могла да уђе у следећој сезони, потребан му је период одмора, током ког ће кртоле добити снагу. У јесен, лонац треба преместити у хладнији простор и постепено смањити заливање на минимум, повремено влажење земљишта тако да се не посуши у потпуности.

Интересантно је да сорте кала са обојеним социјализацијама у потпуности одбацују листове током периода одмора, али бели калас то не чини.

“Вацатион” цалла би требало да траје од 2 до 3 месеца. Са почетком пролећа, лонац се мора вратити на прозор за прозоре и наставити са обилно заливањем.

Правилно одрастање у кући – видео